spectacol caritabil

Cum a fost la spectacolul „Împreună de Crăciun” de la Casa de Cultură Buhuși

Cum a fost la spectacolul „Împreună de Crăciun” de la Casa de Cultură Buhuși

Chiar dacă aveam la început impresia că ceea ce se petrece în micul meu orășel moldav nu interesează prea multă lume, am fost sfătuită să scriu mereu despre evenimente. Pentru că nu doar evenimentele în sine contează ci și ce este dincolo de ele.

Până acum am făcut asta, adică am scris pe blog despre evenimentele de la mine din oraș, pe celălalt blog, însă de anul acesta am decis să mut seria de articole de acest gen aici pentru că profilul blogului mi se pare mai potrivit pentru genul acesta de articole.spectacol caritabil datini si traditii locale

Aici avem deja o comunitate micuță formată în jurul blogului, comunitate care discută subiecte de tot felul, de zi cu zi. Așa cum sugestiv este și numele blogului „drumul vieții”.

Așa că anul acesta sper să vă facă plăcere să citiți, chiar dacă mai mult ca sigur majoritatea dintre voi sunteți din București, și ce se întâmplă frumos la noi în urbe. Noi locuim într-un mic orășel de provincie, situat la jumătatea distanței dintre Bacău și Piatra Neamț, exact la granița dintre cele două județe moldave.

Cu siguranță încă nu știți (decât doar dacă ați citit deja articolele de dincolo) că, de ceva vreme, la noi în orășel Casa de Cultură a fost redeschisă, după ce a fost renovată și după ce a stat în mod firesc închisă vreme de câțiva ani buni, cât au durat lucrările.

Dar de la redeschidere se pare că buhușenii noștri vor să recupereze timpul pierdut așa că au avut loc foarte multe evenimente de tot felul, evenimente care au arătat că oamenii sunt avizi de orice ține de cultură.

Într-o epocă în care se părea că prostul-gust și non-valoarea au câștigat definitiv, iată că de fapt oamenii își doresc cu ardoarea ca binele și frumosul să triumfe.

Despre cum s-au sărbătorit Sânzâienele, despre conferința susținută de Dan Puric sau Seminarul despre fericire al Tatianei Șoldeanu, precum și despre alte activități
puteți citi AICI pe îndelete.

Acest lucru a fost dovedit din nou și de ultimul spectacol ținut pe 17 decembrie 2017 la Casa de Cultură din Buhuși, un spectacol care, din punctul meu de vedere a fost perfect organizat. Oficial, organizatorii au fost instituții locale ale statului și organizații non profit, dar în spatele acestei organizări a stat un om pe care îl apreciez foarte mult pentru ceea ce reușește să facă, doamna Elena Mitrea, fondatoarea Asociației „Există o șansă” și directoarea Casei de Cultură din oraș.

Spectacolul caritabil s-a numit „Împreună de Crăciun” și a fost parte a Campaniei Umanitare ,,Ajută-ne sa ajutam!, aflată acum la a 5-a ediție. Organizator al spectacolului a fost Asociația Există o Șansă din Buhuși, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar Bacău și Primăria Orașului Buhuși.împreună de Craciun

Cei care au prezentat atât de frumos de pe scenă spectacolul au fost doi cunoscuți interpreți de muzică populară din zona Bacăului, Elisabeta Unguru și Cosmin Timofte (buhușean).

Parteneri media au fost televiziunea locală, Colorful Media, Buhusi.net și… Lecturi și Arome, adică subsemnata care scrie aici pe blog povestea evenimentului. Lecturi si Arome nu este doar numele blogului culinar pe care scriu ci mai mult de atât. Este numele proiectului virtual care include toate cele 3 bloguri ale mele. Cu alte cuvinte putem spune că și Drumul Vieții în noua lui formulă a fost partener media al evenimetului organizat la Buhuși.

Cum a fost la spectacolul ”Împreună de Crăciun” de la Casa de Cultură Buhuși

Ce s-a petrecut de fapt, în câteva cuvinte la spectacolul ”Împreună de Crăciun” de la Casa de Cultură din Buhuși?

Pentru a strânge bani pentru o campanie caritabilă au fost învitați să cânte (voluntar, FĂRĂ bani) mai mulți interpreți și formații folclorice. S-a organizat un spectacol de cântece populare, colinde și tradiții, care a fost foarte bine primit de spectatori.spectacol caritabil Buhusi datini locale

Prețul biletului, absolut modic (doar 10 lei) a contribuit la strângerea unei sume care să fie donată.

Primăria a contribuit punând la dispoziția sala, cântăreții au contribuit cântând gratis, spectatorii au contribuit cu câte 10 lei și toți au avut numai de câștigat, pentru că spectacolul chiar a fost unul memorabil iar sala a fost plină.

Au fost prezenți artiști din zona Bacăului, dar și invitați din județele Neamț și Suceava. Aș vrea să amintesc pe scurt formațiile pentru că merită menționate dar și ca să știți cine a participat. O să încerc să îi scriu în ordinea apariției pe scenă.

  • Grupul Folcloric „Datina” din Lespezi (sat în comuna Gârleni, situată între Buhuși și Bacău),
  • Corul Colegiului Tehnic „Ion Borcea” din Buhuși (elevi coordonați de un profesor-preot entuziast, Mihai Macovei),
  • Grupul Folcloric Micii Răzăși și Moldava din Fălticeni, județul Suceava (copii inimoși coordonați de profesor Lenuța Rusu),
  • Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” de la Târgu Neamț, județul Neamț (coordonator coregraf Eduard Brînzei),
  • Grupul Vocal „Flori Buhușene” (condus de zeci de ani de profesor Mariana Barcan).

dans popularInvitat special a fost Ansamblul Folcloric „Plaiuri Băcăuane” (condus de Robert Costrovanu), cel mai prestigios ansamblu din județ, care este cunoscut atât pentru înalta ținută interpretativă, cât și pentru originalitate și diversitatea spectacolelor desfășurate.

Acestor grupuri li s-au adăugat și interpreți din cadrul lor:

  • Georgiana Emilia Tănase, Briana Georgiana Olteanu, Mădălina Petrache,
  • Cosmin Timofte, Sabina Larisa Jicmon, Elisabeta Unguru, Stefan Negru,
  • Denisa Farcaș, Lenuța Filip Cucu, Denisa Țugui, Mariana Barcan,
  • Andra Derla, Riana Asandei, Cătălina Tărâță, Ștefania Stolnicu, Lenuța Rusu.

Este posibil ca despre unii să se știe deja, iar despre alți, mai tineri,  să se audă mai multe în anii ce vor urma.

Ceea ce a rezultat a fost un spectacol de 3 ore de muzică , dans și tradiții, foarte frumos și foarte aplaudat de buhușenii din sală, numai bun ca să pregătească inimile oamenilor pentru magia sărbătorilor de iarnă.traditii locale de Craciun - capra

AICI puteți vedea mai multe poze de la eveniment

În această perioadă magică, în zona noastră cel puțin, se păstrează frumoasele tradiții românești care încântă sufletul localnicilor cu obiceiuri și datini populare, ce provin din trecut.

Iar felul în care a decurs totul a demonstrat că se pot realiza lucruri deosebite și cu un buget limitat, dar cu multă implicare și seriozitate din partea tuturor.

Astfel, Moș Crăciun a putut fi mai darnic cu o parte din copiii mai puțin norocoși care învață la școlile partenere, sau cu copiii internati de sărbători la Secția Pediatrie a Spitalului Orășenesc Buhuși, iar pacienților din Sectia Psihiatrie Cronici din oraș, de Crăciun li s-a oferit o masa caldă îmbelșugată.

Chiar dacă sărbătorile de iarnă, cu farmecul lor au trecut vă invit să rupeți 9 minute din timpul vostru pentru a viziona un foarte scurt filmuleț (comparativ cu cele 3 ore cât a ținut spectacolul) în care am grupat câteva secvențe doar cu datini și obiceiuri locale.

Au fost foarte mulți artiști prezenți, multe melodii și dansuri populare înca nu am avut cum rezuma în doar câteva minute întregul spectacol așa că am ales să selectez câteva secvențe din partea acesta cu datini și obiceiuri locale.

Sper ca și anul acesta, la final, când vor veni iar sărbătorile de iarnă, Asociația ”Există o șansă” să organizeze un alt spectacol de Craciun la fel de frumos.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.