stil de viață frugal

Cum să adopți un stil de viață frugal

Cum să adopți un stil de viață frugal

Trebuie să recunosc faptul că abia recent am auzit acest termen, stil frugal de viață, așa că imediat am fost curios să citesc câte ceva ca să vă împărtășesc și vouă.

Cuvântul frugal în limba română este folosit mai ales în legătură cu mesele zilei, adică mic dejun frugal, prânz frugal, cină frugală, care înseamnă o masă compusă din alimente puține ca număr și în cantitate mică. O masă frugală o vom putea vedea ca pe o masă mai „săracă”, însă poate fi una de foarte bună calitate, în funcție de alimentele consumate.stil de viață frugal

Fără legătură cu mâncarea, cuvântul frugal ar mai fi sinonim și cu simplu, modest, sobru. Frugal este opusul lui risipitor. Acum cred că deja ați prins ideea, cam la ce s-ar putea referi acest stil de viață.

În Statele Unite ale Americii, dar și în alte țări occidentale, există deja mișcări ample care își propun să-i determine pe oameni să renunțe la risipă, la stilul de viață bazat pe consum excesiv, la nevoia obsesivă de a-și etala cu orice preț succesul prin „prezentarea” bunurilor materiale pe care le dețin.

Stilul frugal de viață este un stil acceptat de bunăvoie, de către oameni sau familii care au resurse, dar decid să elimine risipa și să-și clădească un viitor sigur din punct de vedere financiar. Nu se referă al cei săraci, care au resurse foarte limitate și care de voie – de nevoie trebuie să trăiască modest, dar care pot fi și risipitori.

Iată câteva idei pentru a adopta acest stil de viață.

-Trăiește potrivit nevoilor tale reale. Adică decide ce îți trebuie ca să duci o viață decentă și împlinită.

-Chibzuiește-ți foarte bine cheltuielile. Fă un plan pentru ceea ce este strict necesar să cheltuiești și nu te abate de la el. Se spune că în acest fel vei putea economisi între 15 și 20% din banii tăi în fiecare an.

-Caută să nu te împrumuți inutil și să nu plătești astfel dobânzi mari. Fiecare leu, euro, dolar cheltuit în plus înseamnă același leu, euro, dolar în minus de investit.

-Plătește-ți taxele legale la nivelul minim posibil, adică profită de perioadele de reducere de taxe, informează-te ca să nu plătești mai mult decât trebuie și nu întârzia cu plățile, ca să nu ai de plătit în plus penalități.

-Investește cu chibzuință banii economisiți în locuri sigure. Nu „te arunca” în chestii speculative care, chiar dacă îți promit un câștig mare imediat, sunt și extrem de riscante și vei putea pierde tot cu ușurință. Gândește pe termen lung și alege de exemplu fonduri de investiții cu notorietate de zeci de ani.

-Dacă ești angajat, ia în considerare să te apuci de propria ta afacere, chiar dacă este una mică. Întotdeauna patronii, proprietarii afacerii vor câștiga mai mult decât orice angajat.

-Citește mereu informații financiare relevante și la nevoie cere ajutorul specialiștilor.

Despre Milionarul de lângă noi, carte foarte interesantă, am scris aici, dar am pomenit-o aici pentru că acolo se găsesc povești ale unor oameni de succes care au devenit bogați și care continuă să trăiască modest, decent, fără excese, chibzuind foarte bine banii pe care i-au muncit din greu.

Revenind la mâncare, este bine știut că persoanele foarte longevive mănâncă frugal și duc în general o viață simplă și sănătoasă. Se pare că și din punct de vedere financiar, un stil frugal de viață este unul de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.