Cum să convingi o pisică – Jay Heinrichs
Ce titlul amuzant, nu? Așa am gândit și eu. Cum adică să convingi o pisică? De parcă o pisică poate să fie convinsă să face ceva din ce ai vrea tu. De parcă unei pisici îi poți da comenzi așa cum îi dai comenzi unui câine, de parcă ai putea dresa vreodată o pisică. Nici vorbă! Pisica e … pisică și face ce vrea ea.
Ei bine, în cartea Cum să convingi o pisică, scrisă de Jay Heinrichs, pe care mi-am comandat-o de curând de la Libris, nu este vorba despre a convinge o pisică să facă ce vrei tu, nu e despre dresajul pisicilor. De fapt nu e despre pisici neapărat ci despre oameni mai degrabă. Și, ca să fiu și mai precisă este despre cum poți să înveți de la neamul pisicesc arta persuasiunii.
De fapt, subtitlul acesteia, ”un ghid în arta persuasiunii pentru oameni” ne da indicii încă de la început despre faptul că avem de a face cu o carte din categoria dezvoltare personală și nu de dresaj pisicesc. Poate că nu știai dar pisicile sunt pe primele locuri în topul mondial al celor mai buni negociatori și sunt maestre în arta întunecată a persuasiunii.
Autorul însuși are 2 pisici, Maturin și Killick și experiență în încercarea de a se înțelege cu ele. În același timp, Jay Heinrichs este unul dintre cei mai cunoscuți experți contemporani în comunicare și retorică, consultant în materie de persuasiune și autorul mai multor cărți despre acest subiect printre care și a unui bestseller New Youk Times, intutulat ”Mulțumesc că mă convingi”.
Cu toate acestea, ne spune el încă din capitolul introductiv, pierde multe dintre disputele pe care le are cu pisicile lui. De aici și ideea care i-a venit atunci când a pus titlul acestei cărți. Dacă reușești să convingi o pisică, atunci sigur vei reuși și să convingi un om.
Arta persuasiunii este, de fapt, teoria din spatele retoricii, inventată de greci acum aproape 3000 de ani și studiată de oameni celebri cum ar fi marele filozof Aristotel. Acesta și-a dat seama că, deși logica este excelentă și are o latură nobilă, de multe ori, un argument perfect logic eșuează că convingă.
Așa că, Aristotel împreună cu discipolii lui au mers mai departe de a studia logica și au ajuns la concluzia că factorii mai importanți decât logica, atunci când vrei să schimbi o părere, sunt emoțiile, identitatea, oamenii cu care ne petrecem timpul.
Cartea Cum să convingi o pisică este bazată pe mulți ani de studiu al retoricii dar și pe comportamentul pisicilor, adevărate maestre în această artă și este scrisă cu multă simplitate și umor așa încât lectura ei nu face decât să te bine dispună. Și să iubești pisicile dacă încă nu faci asta.
Dacă reușești să convingi o pisică, ne spune, autorul, atunci îți va veni ușor să convingi orice om. Așa că, ăe parcursul cărții nu doar că vei învăța cum să înțelegi să să comunici cu pisica ta ci și cum să porți o cinversație inteligentă, cum să ”dezamorsezi” furia atunci când e pe cale să apară într-o conversație, cum să nu te lași manipulat, cum să te folosești de limbajul trupului pentru a fi convingător, cum să te integrezi mai ușor într-un mediu. cum să câștigi respectul și loialitatea oricărei ființe etc.
Cartea nu doar că este scrisă într-un limbaj accesibil și plin de umor dar are și ilustrații cu pisici, frumos desenate de către Natalie Palmer Sutton, ceea ce o face și mai atractivă. Informația din carte este împărțită în 10 capitole, o introducere și un epilog dedicat pisicilor cu caracter din viața autorului și ce a învățat de la ele.
Iată secretul aflat în spatele firii agreabile a pisicilor: comportă-te ca și cum toată lumea te-ar adora. Întreaga lume va deveni poala ta. Du-te și te așează în ea.
P.S. Cam greu s-a lasat pisica mea convisă să facă o poza reprezentativă lângă carte. Dar, cum vezi, până la urmă am convins-o :)))
Chiar că interesant titlul și cred că la fel de interesant e și subiectul cărții. Mulțumesc pentru recomandare!
Apropo de pisici, eu am trei și mă simt ca o adevărată învingătoare de fiecare dată când reușesc să le păcălesc să facă ce vreau eu.
Daca reusesti sa le pacalesti chiar ca esti invingatoare :))