cum să devii un blogger de succes

Cum să devii un blogger de succes

Cum să devii un blogger de succes

Pe drumul vieții știi când pornești dar niciodată nu știi cu siguranță unde vei ajunge. Da, visurile pot deveni realitate, dar nu neapărat așa cum crezi tu. Dorința aruncată în Univers e ca o sămânță care va germina, va crește și va rodi. Însă rodul ei te poate suprinde chiar mai mult decât ai crezut tu la la început.

Acum 6 ani aveam un vis mic. Mi-am dorit să fiu și eu blogger, să am un colțișor virtual în care să îmi exprim în scris ideile, planurile, dorințele și chiar să schimb lumea. De ce nu?! Nu știam însă pe atunci unde voi ajunge. Și iată-mă aici, fiind, zic eu fără modestie, un blogger de succes.cum să devii un blogger de succes

La drept vorbind succesul poate fi mai mic sau mai mare. Poate fi privit din diferite unghiuri și are diferite nuanțe. Nu spune nimeni că trebuie să ajungi miliardar sau vedetă recunoscută internațional ca să poți afirma că ai succes. Așa că imi pot permit să afirm că sunt un blogger de succes. (Notă: acest paragraf este special scris pentru eventualii cârcotași.)

Privit din punctul meu de vedere, după 6 ani de blogging, să ajungi în punctul în care am ajuns eu este o mare realizare. Scriu pe 3 site-uri în română și încă unul în engleză iar Lecturi și Arome, blogul culinar, cel care mă reprezintă în online a ajuns să fie accesat, în medie, de peste 200.000 de persoane pe zi.

Am reușit să adun în jurului lui, pe canalele de Social Media, o frumoasă și numeroasă comunitate online. Și cum nu puteam rămâne doar la partea scrisă am dezvoltat-o și pe cea video asociindu-i un canal de Youtube care în curând va ajunge la 1000 de abonați.

De-a lungul timpului am avut frumoase colaborări cu diferiți clienți și agenții de publicitate. Cel mai drag proiect al meu este cel conceput de Selgros România la care particip de 2 ani, împreună cu alți bloggeri culinari cunoscuți în online. O parte din rețetele mele sunt acum și pe site la ei.

Același proiect mi-a făcut posibilă o dorință la care doar îndrăzneam să visez, ce-i drept într-un mod la care nu mă gândeam. Cochetam cu ideea de a publica o carticică de bucate pentru fanii blogului.

Și iată că acum 4 dintre rețetele mele au apărut, alături de rețete ale unor renumiți chefi de la noi și cunoscuți bloggeri culinari, într-o carte de bucate publicată la inițiativa Selgros România. E un vis concretizat în alt mod.

Odată ce am stabilit că sunt un blogger de succes (cel puțin privit din punctul meu de vedere) să vedem și cum am ajuns aici. Doar asta e scopul articolului, nu?

Așa că, să ne întoarcem puțin în timp și să vedem, pe scurt cum a fost parcursul acestui urcuș.

Cum să devii un blogger de succes – Lecturi de Mămică (2012)

Îmi aduc și acum aminte acea frumosă zi de final de mai (20 mai, ca sa fiu mai exactă) în care am scris și publicat primul articol pe blog, „Un copil îți schimbă viața”. Și urcam prima poza în online. Cea pe care o vedeți mai jos.

un copil îți schimbă viața

Nu a fost o decizie spontană, să nu vă imaginați așa ceva. Atunci doar am retușat și publicat articolul de început. Decizia privind numele viitorului blog era deja luată. Știam deja că se va chema Lecturi de Mămică și că îl voi deschie pe platforma gratuită WordPress.

Începusem să studiez folosind diferite tutoriale, cum se creeaza și cum se lucreaza într-un blog de pe platforma WordPress și chiar avusesem câteva prime tentative de a face un blog pe platforma Blogspot, dar nu mi-a placut cum arată și am renunțat.

Pentru mine WordPress a fost dragoste la prima vedere și nu aș schimba niciodată plaforma pe care sunt acum. Mi se pare foarte usor de lucrat cu ea și ușor de învățat să lucrezi aici.

De ce Lecturi de Mămică o să te întrebi cu siguranță. Pur și simplu pentru că una dintre marile mele pasiuni este lectura. Și cum atunci băiețelul meu împlinise un anișor și eram proaspăt mămică, am considerat că Lecturi de Mămică este numele perfect pentru viitorul meu blog.

Ideea acestuia era ca eu să pot transmite mai departe informații sintetizate despre ceea ce citesc. Și nu mă refer aici doar la lectura cărților, pentru că pe atunci nu mai aveam așa mult timp de lecturat cărți de beletristică, ci la informații din toate domeniile. Mai ales ca proaspăt mămică ai tendința de a afla cât mai multe ba despre una, ba despre alta, în ideea că vei putea să-ți crești cât mai bine copilul.

Lecturi de mămică a devenit rapid un blog cunoscut și el înca mai există și acum în mediul virtual. Are chiar și pagina lui de Facebook doar că este cumva trecut pe linie moartă pentru că nu mai public nimic pe el.

Cum să devii un blogger de succes – Arome Culinare (2013)

Ca orice mămică principala preocupare atunci când este copilul mic este să îl hrănești bine. Așa am început să petrec mai mult timp în bucătărie și mi-am descoperit o a doua pasiune: gătitul.

Și cum pofta nu vine doar mâncând, mi-am zis că un blog culinar e un lucru care merita încercat. Așa că timp de câteva luni am împărțit o mică bucătărie virtuală cu o prietenă, atât căt să prindem puteri pentru ca mai apoi să pornim pe drumuri separate.

Așa a început aventura mea culinară cu Arome Culinare, titlu pe care l-am pus așa pentru că mie îmi place foarte mult să folosesc condimente în mâncare. Mă fascinează aromele diferite și mai ales cât de mult pot schimba condimentele gustul produsului final.

Aici am învățat cum să scriu o rețetă, cum s-o pozez, cum s-o prezint, uneori chiar cum s-o gătesc. A fost să zicem, un blog de încercări. El mai există și acum doar că nu a mai ramas decât permalink-ul la fel, adică aceea înșiruire de cuvinte și semne după care îl recunoaște Google.

Titlul și orientarea acestuia s-a modificat. Din Arome Culinare a devenit „Claudette Bazar” și din blog culinar s-a transformat într-unul generalist unde mi-am dorit să pot scrie liber despre orice subiect.

Cum să devii un blogger de succes – Lecturi și Arome (2013)

Acum în urmă cu exact 5 ani, adica în toamna lui 2013 luam o altă hotărâre. Una majoră și care mi-a schimbat parcursul meu ca și blogger. Am luat decizia de a trece pe domeniu. Am studiat, am întrebat în stânga și în dreapta cum stă treaba și ce ar trebui să fac pentru asta și am făcut pasul.

Am vrut neapărat un domeniu web .ro, nu altceva! Știam că domeniile cu .ro sunt mai bine indexate de către Google pentru că suntem în Romania, clar. Și așa s-a născut Lecturi și Arome (https://lecturisiarome.ro) despre care am vorbit la început.

De ce Lecturi și Arome? Pentru că inițial proiectul era gândit pentru a uni „Lecturi de Mămică” cu „Arome culinare”. De aici combinația de „lecturi” cu „arome”. Mi-am dorit să fie un fel de cafenea virtuală, un loc plăcut în care dragostea pentru o mâncare bună să se întâlnească cu cea pentru lectura unei cărți bune.

În timp am înțeles că din pespectivă lui Google, cel care face jocurile în realitatea asta virtuală unde ne avem găzduite site-urile, cel mai bine este să ai articole nișate dacă vrei să ajungi pe primele locuri în SERP (search engine results pages) și evident, să ai un blog de succes.

Așa că am renunțat la a mai publica recenzii la cărți din alte domenii decât cele care au legătură cu nișa culinară. Lecturi și Arome este acum DOAR un blog pe nișa culinară, adică doar cu rețete culinare și mici excepții de articole care au legătura cu această nișă.

Trecerea de la subdomeniu la domeniu propriu am făcut-o eu singurică. Apoi, tot singură am învățat ce e un plug-in, la ce folosește și cum se setează. Mi-am ales și instalat tema tot singură. Inițial am pus una free de la WordPress. Apoi am investit într-o temă care să arate mai bine pentru un blog culinar și apoi într-un logo construindu-mi în timp o identitate vizuală.

Zilele trecute am lat decizia de a încerca să fac site-ului un mic rebranding prin schimbarea temei. Tot singură încerc s-o aranjez în așa fel încât cei ce poposesc pe site să găsească mai ușor rețetele și să-și dorească să stea mai mult să studieze cartea virtuală de bucate.

Am făcut și greșeli, cum ar fi cea de a alege mai întâi tema și apoi de a face logo-ul. Asta mi-a limitat opțiunile în ceea ce privește culorile din logo. Poate aș fi ales altceva dar acum gândesc că poate așa a fost să fie.

Au fost și momente în care problemele tehnice mi-au dat de furcă și m-au mai făcut cu câteva fire de păr alb în plus. Îmi aduc aminte că acum 2 ani, la final de decembrie, o rețetă de a mea a devenit virală pe Facebook și am avut site-ul căzut din cauza prea multor accesări.

Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că proiectul Lecturi și Arome are succes și că oamenii  iubesc rețetele simple, accesibile și ușor de făcut, care sunt adunate în cartea de bucate virtuală de pe site. A fost momentul în care a trebuit să iau decizia de trecere la un pachet de găzduire mai mare și am înțeles că deja pasiunea s-a transformat într-un bussines și trebuie „tratat” ca atare.

În acești ani am reușit să adun în jurul site-ului și o frumoasă comunitate. Cum? Fiind foarte activă pe conturile de Social Media, dând importanță și investind timp în fiecare dintre ele, răspunzând la fiecare comentariu de pe blog, relaționând mereu pe grupurile de Facebook. Am învățat și ce înseamnă PR și marketing online și am încercat să aplic pe cât posibil noțiunile învățate în practică.

Probabil că Google a văzut cu ochi buni toată această activitate și a ridicat multe dintre rețete pe primele poziții în cautarea după anumite cuvinte cheie specifice nișei. Recunosc că am și studiat ce înseamnă SEO și am făcut SEO pentru rețetele publicate, în acest moment aproximativ 90% din traficul site-ului venind din căutări organice!

Aș putea povesti despre cât de sumar erau scrise rețetele la început, despre cât de urât arătau pozele pe vremuri sau despre cât de mult s-au schimbat lucrurile în timp. Dar asta se vede de la sine. E suficient să accesezi o rețetă din 2013 și una de acum și să faci comparația.

Multe ar fi de spus despre activitatea mea de pe Lecturi și Arome, dar nu cred că are rost acum să povestesc cu lux de amănunte despre tot parcursul meu, E suficient să citești paginile „Despre blog” și „Activitatea online și ofline” – vezi AICI și vei afla o mulțime de lucruri interesante. Așa că acum vom merge mai departe.

Cum să devii un blogger de succes – SofBlog (2014)

La începutul anului 2014 o prietenă virtuală, bloggerită și ea, mi-a spus că ar vrea să renunțe la blogul ei dar că nu ar vrea să-l închidă ca să nu se piardă articolele care erau deja publicate. Mi-a sugerat să-l preiau eu. Primul gând a fost să refuz de teamă că nu voi avea timp să am grijă de el. Acum îmi pare bine că am acceptat provocarea.

Am luat-o de la capăt (aproape). Am schimbat denumirea blogului lăsând neschimbat permalink-ul acestuia (https://softblog.eu). Dar, din „Idei practice”, Softblog a devenit pur și simplu ”SoftBlog” și am început să public pe el articole diverse.

L-am făcut cunoscut mai ales pe nișa de recenzii cărți începând să colaborez cu diverse edituri și librării virtuale de la noi din țară, încercând să promovez pe cât posibil autorii români contemporani și dragostea pentru lectură.Logo SoftBlog

Cu alte cuvinte, practic am „transferat” aici ideea din proiectul inițial (Lecturi și Arome) separand iar cele două pasiuni ale mele. Rețetele sunt pe Lecturi și Arome iar recenziile la cărțile de beletristică sunt pe Softblog.

Ca să vezi cum drumul vieții te duce unde nu te aștepți 🙂

Cum să devii un blogger de succes – Flavorful Ideas (2015)

În 2015, tot în această perioadă (zău dacă știu ce influență are luna asta noiembrie, dar cam toate deciziile mari au fost „influențate” de ea cumva), mi-am spus că nu ar strica și o variantă în engleză a rețetelor de pe Lecturi și Arome și articolelor practice de pe SoftBlog.

Etapele le știam deja: cumpără domeniu, host, instalează WordPress și temă, plugin-uri și tot ce mai trebuie și apoi la treabă.

Așa s-a născut Flavorful Ideas ) un site pe care însă, din lipsă de timp, nu am reușit să-l cresc așa cum mi-aș fi dorit. Nu e însă timpul pierdut.

Cum să devii un blogger de succes – Drumul vieții (2017)

Și am ajuns în 2017 la final. De data asta nu a fost o decizie luată în noiembrie ci cu o lună mai târziu. Dar tot în luna asta țin minte că au fost multe discuții referitoare la Drumul Vieții, site-ul la a cărui naștere am contribuit și eu. Să zicem că i-am fost nășică și acum îi sunt mămică adoptivă.

Nici aici alegerea numelui nu mi-a aparținut. Decizia și investiția inițială în el a aparținut Antoanetei, o prietenă dragă cu care am trecut împreună prin multe în această realitate virtuală. Antoaneta își trecuse, cu aproape doi ani în urmă blogul de pe subdomeniu pe domeniu propriu. Anumite probleme din viața personală au împiedicat-o însă să mai continuie activitatea în online.

Tema pe care o vedeți este aleasă de ea, logo-ul la fel iar mie mi s-au parut destul de sugestive încât nu am mai schimbat nimic la aspect. Recunosc însă că am umblat la partea tehnică insistând mai mult pe partea de SEO.

Cum articolele ei de pe nișa de parenting puteau ajuta mulți părinți, i-am propus să nu îl închidă și mai degrabă să-l lase pe mâna mea.

Intenția inițială era să public un articol din când în când, ajutată și de soțul meu care este profesor de fizică (tot el mai scrie articole mai tehnice și pentru SoftBlog) și să încerc să-l mențin public.

Ei, uite că drumurile vieții iar s-au incurcat și am ajuns acum să ne înscriem cu el la SuperBlog acest provocator concurs de blogging și să publicăm articole mai des decât pe celelate bloguri din „palmares”.

Rețeta pentru a ajunge un blogger de succes este cuprinsă în câteva cuvinte: muncă, seriozitate, implicareperseverență, tenacitate, puterea de a trece peste piedicile pe care inevitabil le vei întâlni în drumul tău, ambiția de a reuși, dorința de a învăța în permanență și dorința de a da ce e mai bun din tine.

Orice e posibil atâta timp cât pui multă pasiune în ceea ce faci, când ești constant și mai ales când crezi în tine și în proiectul tău!
Drumul vieții te va duce acolo unde poate nu te aștepți dar îți dorești!

***articol scris pentru proba 11 din cadrul competiției SuperBlog 2018***

surse foto: arhiva personală
sursă video: pagina de Facebook domaz.ro

5 comentarii publicate

  1. Felicitari pentru cat de departe ai ajuns cu blogul culinar. Sa stii ca eu daca as avea atatea accesari zilnic, nu m-as mai complica si cu alte bloguri. Nu stiu cum faci fata cu atatea si cu treburi casnice si copil.

    • Multumesc! 🙂
      Cristina, cu greu fac fata dar tot ce fac o fac cu placere si de aceea nu sunt asta ca pe o ”povara”. Nu imi place doar sa gatesc. Sunt o fire curioasa si imi plac provocarile. Nu puteam amesteca toate la un loc. Desi ar fi fost mai usor asa.
      In plus, pe celelalte bloguri ma mai ajuta si sotul meu cu articole. Pe mama o mai pun uneori ajutor la gatit iar cel mic … deja se antreneaza pentru a deveni youtuber :))) Sunt un fel de CEO. Mobilizez toata familia :)))
      Cum ziceam si in articol, totul a pornit de la o mica dorinta si am ajuns unde nici nu indrazneam sa visez 🙂

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Proba 11. Cum ți-ai început aventura în blogosferă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.