Cum să scrii propria poveste

Cum să scrii propria poveste – Louie Stowell și Jane Chisholm (recenzie)

 Cum să scrii propria poveste – autori Louie Stowell și Jane Chisholm,
ediția originală de la Usborne Publishing Ltd. 2011,
ediția în limba română de la Corint Junior, traducere din limba engleză de Alina Popescu

Când am primit de la Libris, această carte, Cum să scrii propria poveste, și am început s-o răsfoiesc la repezeală, mi-am dat impresia că este de fapt un caiet frumos colorat, ca un fel de jurnal. Însă, știam că o recomandase Antoaneta în articolul despre ce caiete cu exerciții de scriere creativă a folosit pentru copiii ei, și după ce am dat cu atenție pagină cu pagină, mi-am schimbat părerea inițială.

Chiar dacă probabil v-ați dat seama deja, aș vrea să precizez de la început că această carte, Cum să scrii o poveste se adresează celor mici, nu adulților. Dar este buna de luat ca și reper chiar și de cei mari care nu au avut ocazia, în tinerețe să învețe să scrie creativ și vor să înceapă acum.Cum să scrii propria poveste 

În primul rând nu toate paginile din carte sunt ca paginile unui caiet. Foarte multe dintre ele conțin texte ajutătoare, care să îți arate cum să scrii ceva frumos, adică … cum să îți scrii propria poveste.

În al doilea rând, fiecare poveste pe care ți-o sugerează colectivul de autori (pentru că de fapt la carte au contribuit mai mulți autori, nu doar cei doi care apar la început), este o poveste plină de indicații și îndrumări detaliate. La fiecare poveste propusă îți sunt sugerate și cuvinte pe care să le folosești, deși nu sunt obligatorii. Ești practic provocat să inventezi tu povești, dar având foarte multe „puncte de sprijin”.

În al treilea rând, peste tot există ilustrații minunate, toate din carte fiind desenate de Katie Lowell. Cumva era și normal să fie așa, pentru că această carte se adresează copiilor din clasele primare, dar nu numai lor. Recunosc faptul că și eu ca adult, un adult care adoră să scrie, am avut ce învăța din carte și pe undeva, m-a cuprins și regretul că nu am avut o astfel de carte la vârsta la care eram eu copil.

Această carte este foarte utilă copiilor care vor să scrie mici povești, dar și celor care vor pur și simplu să aibă rezultate mai bune la tema numită compunerea, de la limba română. Părinții știu că de multe ori copiii lor au probleme când trebuie să scrie o compunere, atât din lipsă de inspirație, dar și din cauza faptului că efectiv nu știu cum să înceapă și cum să dezvolte o compunere.

Ca să vă fac curioși, să vă dau doar câteva titluri de povestioare, propuse în prima parte a cărții (Secțiunea de scriere)de către autorii ei: Să începem, Jurnal de școală, Călătorie în timp, Averea familiei, Superputeri, Aventuri cu animale, Poveste polițistă, Marele meci etc.

În a doua parte a cărții avem un Îndrumar de scris povești care cuprinde de exemplu titluri ca: Cum să dai titluri extraordinare, Eroi și antieroi, Cadrul de totul, Un stil palpitant, Cum să istorisești povești etc.

Trebuie să recunosc faptul că urmărind indicațiile date de autori la multe dintre povești, eu nu m-aș fi gândit să „inventez” așa ceva, o așa „țesătură” de fapte și evenimente, o așa „intrigă”.

Fiecărui copil îi este lăsată totuși o libertate nemărginită să scrie după cum dorește el, pentru că așa cum spun autorii, acesta este un „îndrumar de scriere creativă”, care te va „ajuta să devii un scriitor în toată puterea cuvântului”.

Utilizând acest mic ghid, poate îți vei descoperi, dacă nu l-ai descoperit încă, talentul de scriitor! Iar dacă nu vei deveni scriitor, cu siguranță că îți vei îmbunătăți abilitățile de comunicare și vei deveni măcar un cititor pasionat! Spor la treabă!

2 comentarii publicate

  1. TU ai luat-o de pe Libris, eu am vazut-o direct pe site-ul editurii care a scos-o de sub tipar. Tin minte ca de atunci mi s-a parut o carte super interesanta si utila, ca am si rasfoit-o (stii ca se dau cateva pagini ca sa iti faci o idee despre continut). Nepoatele mele sunt mici, dar cand va fi cazul, le-o voi cumpara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.