cum să vorbești cu oamenii

Cum să vorbești cu oamenii atunci când nu ai nimic de spus?

Indiferent că ești o persoană introvertită, închisă în sine și timidă sau dimpotrivă, o persoană volubilă, extrovertită și sociabilă, te vei întâlni cu siguranță cu situații când va trebui să porți cu cineva o conversație și nu vei ști ce să spui.

Acest fapt se întâmplă mai ales atunci când nu cunoști prea bine persoana din fața ta, nu știi care sunt domeniile de interes comune (sau ne-comune) sau este o persoană de un anumit rang și nu știi cum poate fi abordată.cum să vorbești cu oamenii

Și totuși viața ne învață că este bine să socializăm, pentru că relațiile dintre oameni sunt deosebit de importante în existența noastră a tuturor: cu oamenii cooperăm pentru a realiza ceva în echipă la locul de muncă, cu oamenii avem relații de afaceri, cu oamenii ne punem de acord pentru a duce la bun sfârșit proiecte ale comunității în care trăim. Suntem ființe sociale și cei care preferă sau pot să trăiască singuri și izolați sunt rarități sau în orice caz într-un număr foarte mic.

Chiar succesul nostru social sau în viața de familie depinde de felul în care știm să relaționăm unii cu alții, iar începutul unei relații de orice tip începe prin a discuta pentru prima oară cu cineva cu care nu ai mai discutat până atunci. Deci ce să spui când (ți se pare că) nu ai nimic de spus? Iată câteva tehnici utile.

-Mulți oameni cred că pentru a iniția o conversație cu cineva cu care nu sunt familiari, ar trebui să spună neapărat ceva foarte interesant sau foarte amuzant. În realitate nu este așa. Nu-ți mai fă probleme despre ceea ce vrei să spui și spune-o pur și simplu. Vei avea timp după aceea să fii și interesant și amuzant, dar pentru început „sparge gheața” și gata. Desigur nu trebuie să spui o idioțenie, ci ceva adevărat, firesc.

-Oamenilor le place să vorbească despre ei, dar nu fă tu primul asta. Lasă-l pe interlocutorul tău să o facă, iar tu pune-i întrebări care să-l facă să spună și mai multe despre el. În felul acesta vei afla și mai multe lucruri și apoi vei ști ce-i place lui/ei. În plus vei face o impresie bună dacă vei ști să-l asculți. Pe cât de mult le place oamenilor să vorbească despre ei înșiși, tot pe atât de mult le place și să fie ascultați. Când vei fi întrebat, vei putea să vorbești și despre tine.

-Începe o conversație despre mâncare. Este un subiect general care de cele mai multe ori este discutat cu plăcere de oricine. Nu intra însă în polemici. Poate că cel din fața ta este vegetarian de exemplu. Tu arată-te interesat de această alegere a lui/ei, cere lămuriri, dar nu intra în polemici stupide, dacă tu ești un „carnivor” convins de exemplu.

-Vremea este un alt subiect „universal”. Ca să nu greșești, spune doar adevăruri de care ești sigur.

-Reia frazele pe care le spune interlocutorul tău, punându-le sub o formă interogativă (de întrebare). Tehnica este excelentă atunci când cel din fața ta vorbește despre un domeniu la care nu te pricepi, pentru că este specialitatea lui. Vei relua ce va spune el și vei cere lămuriri suplimentare. Te vei arăta interesat de domeniul lui de activitate iar el/ea va aprecia că îl/o asculți cu interes și te va aprecia ca fiind o persoană interesantă, dornică să afle lucruri noi.

-Împărtășește câte ceva și despre tine, spunând câte puțin la început și mai multe dacă ești întrebat și dacă interlocutorul se arată interesat să afle.

Iar la final, un sfat universal valabil: nu încerca să fii cel care le știe pe toate, că nu vei fi plăcut. Învață să asculți și vei fi ascultat de ceilalți la rândul tău. Îți urez mult succes în comunicarea cu semenii!

2 comentarii publicate

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: