cum se îmbracă adolescenții azi

Cum se îmbrăcau și cum se îmbracă adolescenții azi

Cum se îmbrăcau și cum se îmbracă adolescenții azi

Ideea acestui articol mi-a venit după ce am văzut într-un ziar de mare tiraj câteva fotografii și ceva text, ce se dorea un articol, despre cum se îmbrăcau adolescenții cu douăzeci de ani în urmă. Cum articolul respectiv nu m-a lămurit, fiind mai mult o etalare de fotografii, m-am hotărât să fac o introspecție în memoria personală, dar și în arhive și să încerc totuși o analiză, făcută de un observator neutru, nu de un critic de modă.

Pe de altă parte, am fost în perioada respectivă și un observator din interior al fenomenului, deoarece munca de profesor de liceu m-a făcut să fiu exact în mijlocul elevilor. Nu i-am văzut doar pe stradă, ci trăind în mijlocul lor am putut afla și ce gândesc. Deci, în ceea ce privește stilul vestimentar al adolescenților, cum erau anii de dinaintea și de imediat după anul 2000 în comparație cu cei de acum?cum se îmbracă adolescenții azi

Să „fotografiez” anul 1998. Erau ceva ani trecuți de la revoluție, dar prea puțini pentru a estompa ideea de îngrădire la care au fost supuși toți în anii dictaturii comuniste. Poveștile cu tineri pletoși ridicați de miliție (acum poliție) de pe stradă în anii dictaturii și duși pentru a fi tunși cu forța, sunt din păcate foarte adevărate. După revoluție a apărut tendința tuturor de a exagera, de a atrage atenția cu orice preț, de a șoca cu orice preț.

Deci prin 1998 încă mai erau în vogă englezoaicele de la Spice Girls, celebră formația de pop-music, care lansaseră și o modă „ciudată”, mai ales în ceea ce privește încălțămintea. Pantofii lor erau cu talpa foarte groasă, uriașă chiar, numai că erau special proiectați pentru dans, fiind din materiale ușoare și flexibile. Adolescentele noastre cumpărau „de la piață” modele asemănătoare, dar de proastă calitate, iar numărul de accidente (luxații, chiar fracturi) era îngrijorător de mare, după cum mereu se putea citi prin ziare.

Deci în privința încălțămintei, lucrurile stăteau prost, la fel cum stăteau și în domeniul vestimentației. Majoritatea produselor erau turcisme ieftine, dar vândute scump prin buticuri, dar nu asta era șocant, ci sexualitatea exagerată, agresivă, aș putea spune. Pur și simplu erai șocat de modul în care se îmbrăcau tinerele fete, care într-un mod stângaci, căutau să arate cât mai mult, fără să își dea seama că a fi elegantă înseamnă să arăți doar câte puțin din misterele corpului.

Ceva mai de bun gust puteai remarca la categoria rochii de ocazie, ținute îmbrăcate la banchete de exemplu. De data aceasta puteai vedea și modele reușite, dar și mereu prezentele rochii șocante, care trebuiau să permită expunerea unui procent cât mai mare din suprafața cutanată.

Despre băieți numai de bine, căci ei au fost mereu mai conservatori în modul de a se îmbrăca. Blugi, tricou, încălțăminte comodă și… fără plete, că astea nu sunt deloc comode sau ușor de întreținut.

Ce am observat acum, în ultimii ani? Cu siguranță pot spune că s-a diminuat mult latura de sexualitate agresivă. Fetele parcă au devenit mai grijulii cu cât și ce arată din corpul lor. Blugii însă s-au cam „rupt” pe alocuri, dar măcar au dispărut acei pantaloni cu talie joasă.

Nici fustițele fetelor nu mai sunt atât de scurte, sau dacă mai sunt și scurte, sunt drăguțe, decente chiar. Se pare că ceea ce au văzut românii prin occident în materie de eleganță vestimentară, a început să fie imitat și pe la noi. A crescut interesul tinerilor pentru haine de mai bună calitate și ceva „mai cuminți”.

Iar băieții, ca de obicei mai conservatori, blugi, tricou, încălțăminte comodă… Însă cu toții și băieți și fete au acum ceea ce nici nu visau cu douăzeci de ani în urmă: gadgeturi electronice din cele mai diverse. Centrul de interese s-a deplasat în această direcție.

Voi ce părere aveți, au mai evoluat preferințele vestimentare ale adolescenților în ziua de azi? Cum vi se pare că se îmbracă în prezent?

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: