Cum se scrie un best seller

Cum se scrie un best seller – Monica Ramirez (recenzie)

Cum se scrie un best seller – Monica Ramirez

De un an tot aștept să se întâmple ceva. Cum așa? Simplu. Acum un an, am cunoscut-o pe Monica și am descoperit că omul din spatele acelor cărți minunate are o minte sclipitoare. La acea vreme, se discuta despre posibilitatea de a demara un curs de scriere creativă.

Aș fi participat cu drag dacă îl organiza, dar uite că a pregătit altă surpriză: a reeditat cartea în care descria tehnica americană de scriere creativă cu ajutorul căreia poți transforma o idee într-un roman de succes – Cum se scrie un best seller – găsești cartea aici.

cum se scrie un best seller

Perspectiva mea ca blogger și copywriter despre Cum se scrie un best seller

De aproape 7 ani scriu pe blog. Nu am știut cu adevărat să scriu până în august 2016 când am demarat acest proiect pe domeniu propriu. Afirm acest lucru cu mare sinceritate pentru că sunt conștientă de lipsurile și defectele mele.

Să zicem cam așa….cu precădere în ultimele luni am studiat mult despre cum se scriu articolele, cum se scriu informațiile despre un subiect anume, cum să folosesc cuvinte SEO și structura SEO etc. Am studiat multe site-uri americane (așa a fost să fie, nu a fost cu intenție) unde articolele erau scrise cu argumente și explicații, nu doar de dragul de a fi scrise așa cum se întâmplă pe multe site-uri și bloguri de la noi.

De câteva luni am început să scriu pentru site-uri în calitate de copywriter. Am învățat de la oamenii respectivi mai mult decât oricât. Mi-a prins bine și am aplicat tot ce am învățat pe măsură ce am primit alte informații, alte lecții etc.

Cu cea mai mare sinceritate, Cum se scrie un best seller mi-ar fi prins bine dacă aș fi citit-o înainte să demarez primul blog, acum 7 ani. La fel de bine mi-ar fi prins și când am demarat al doilea blog. Și mai bine ar fi fost dacă o citeam când am trecut cu blogul pe domeniu propriu. Sunt lucruri elementare, clare, de bun simț care te fac să te întrebi: de ce m-am gândit și eu la acest lucru?

Nu există informații pentru bloggeri dacă la acest lucru v-ați dus cu gândul. Sunt informații pentru orice om care dorește să scrie…un roman, o nuvelă, o poveste…o compunere!

Sunt regulile de la compunere aplicate la nivel mai mare gen roman:

  1. ideea de bază
  2. dezvoltarea ideii de bază
  3. dezvoltarea personajelor
  4. dezvoltarea lumii/locului/perioadei unde și în care se petrece acțiunea
  5. dezvoltarea planului acțiunii
  6. procesul de scriere a cărții
  7. procesul de corectare
  8. trimiterea manuscrisului către edituri

Ce se reține din cartea Cum să scrii un best seller?

În primul rând este nevoie să ai o oarecare experiență de viață, să te documentezi un pic despre subiectul pe care dorești să îl dezvolți. Esențial este să acorzi importanță fiecărui detaliu…de la structura personajelor până la informații concrete referitoare la cadrul în care se desfășoară acțiunea.

Vă aduceți aminte când povesteam despre exercițiile de scriere creativă pe care le-am făcut cu Daria când era mai mică și pe care le fac acum cu Andrei? Cred că mulți dintre cei care publică romane ar trebui să facă astfel de exerciții! O asemenea carte le-ar prinde bine atâta vreme cât ar fi suficient de sinceri cu ei înșiși, atâta vreme cât ar fi suficient de auto-critici ca să recunoască și să înțeleagă cum să se cenzureze ori în ce direcție să meargă.

Pe parcursul cărții, Monica Ramirez subliniază foarte des faptul că trebuie să așterni pe hârtie ceea ce simți, ceea ce gândești, să fii atent la detalii, să nu dai prea multe detalii…să pară totul cât mai natural. Pare atât de simplu, nu-i așa? Mai ales când citim cărțile Monicăi?

E așa de ușor să ne imaginăm …e întuneric afară pentru că? gândiți-vă cum sugerează autoarea acest lucru? ne spune că e întuneric sau ne dă de înțeles prin replicile unor personaje, prin ecoul străzii pustii ori reflexia lunii? (Să zicem! aceste exemple sunt pur și simplu exemple, luați-le ca atare!).

Ca să nu o lungesc prea mult pentru că am această tendință, voi spune cam așa…această carte ar putea fi transformată ușor într-un curs pentru viitori scriitori dacă Monica Ramirez ar demara un astfel de proiect.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

4 comentarii publicate

  1. Cred ca orice persoana are câte ceva de învățat din aceasta carte! Fie ca ne referim la autori, bloggeri sau simpli vorbitori. Foarte instructiva este cartea asta! Mă bucur enorm că Monica a ales să o republice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.