Stop plagiatura
Free image from wikimedia commons

Cum verifici plagiatura?

De ceva vreme tot mă chinui să îmi adun ideile ca să scriu acest articol despre plagiatura, dar azi m-am mobilizat un pic pentru că mi se pare important să știm cum se poate verifica duplicatul. Articolul se adresează în special bloggerilor care primesc articole pentru a le publica, dar și celor care vor să afle dacă articolele lor au fost copiate pe alte site-uri.

PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-și însuși, a copia total sau parțial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creații personale; a comite un furt literar, artistic sau științific. [Pr.-gi-a] – Din fr. plagier. (dexonline)

Plagiatura imaginilor

Am găsit pe nenea google un verificator de imagini. Se încarcă imaginea și se bifează căsuța „search similar images”. Apar rezultatele găsite pe google, bing și yandex.

Aici găsiți acest instrument de verificare.

Plagiatura frazelor

Pe net am găsit acest instrument (diferențiat prin căutare pe google ori yahoo) și acest instrument. La primul instrument puteți folosi direct linkul de la blog pentru a verifica dacă există articole duplicat publicate pe net. La al doilea instrument există și posibilitatea de a verifica textul din punct de vedere gramatical.

Din experiență

Sincer vorbind articole de pe vechiul blog au tot fost copiate de-a lungul timpului. Uneori am aflat imediat, alteori după aproape un an. De fiecare dată, reacția celor prinși a fost să nege. O revistă online care face parte dintr-o multinațională m-a acuzat pe mine de plagiat! HA! Îmi aduc aminte cât de mult m-au ajutat fetele de pe un grup de Bloggerițe care mi-au arătat că există ceva simplu prin care poți demonstra cine a scris primul acel articol: momentul în care google a început să indexeze articolul publicat de tine. Acum îmi pare rău că nu am salvat ori pus bookmark la acele instrumente de căutare pentru că nu îmi aduc aminte cum au făcut verificarea. Cert e că, la acea vreme, m-a ajutat să demonstrez că eu aveam dreptate, nu ei!

Da! Tupeul este cât carul! Și pentru ce? Pentru un articol??! Frate! Nesimțirea e peste tot! E în floare!

Stop plagiatura
Free image from wikimedia commons

Alta e situația când publici guest posturi. Nu ai scris tu articolul, nu ai salvat tu pozele de pe net, dar …uite că recent s-a pus această problemă pe un grup de bloggerițe. Am realizat că și eu mersesem pe încredere și crezusem că e firesc să mi se trimită imagini care sunt gratuite. Neah! Nu știu dacă ei au cumpărat acele poze, dar cert e că nenea google arată clar: nu sunt gratuite! Nu au etichetă că pot fi utilizate gratuit.

Am mai scris la un moment dat și am explicat cum să căutați imaginile care sunt oferite pentru utilizare. Aici găsiți articolul în care am explicat pas cu pas cum să procedați.

Dacă cunoașteți alte instrumente de verificare a unui caz de plagiatura, vă rog să lăsați un comentariu pentru a afla și eu. Mulțumesc!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

11 comentarii publicate

 1. Am aflat lucruri super utile de care habar nu aveam. Am sa acord si eu mai mare atentie. Credeam ca toata lumea e ca mine..cinstita.

 2. Fac plagiat cei care ne conduc si ne mai miram ca se fura un articol de o pagina sau una, doua poze. Oricum urat din partea celor care fura si se bucura de munca altuia.

 3. Eh, e greu cu treaba asta. E plin netul de furaciosi. Sa vezi ce e pe nisa culinara. Stiu efectiv unde sunt retete de ale mele publicate abuziv dar nu m-am mai obosit sa le fac report. Fac azi la unul si maine apar 10. Munca de titan 🙁

 4. Îţi mulţumesc mult pentru informaţiile astea tare utile, mă voi „juca” şi eu cu ele puţin. Mi-am găsit poeziile furate şi puse pe un site cu semnătura altcuiva sub ele. A schimbat doar câte un cuvânt din vers, De exemplu, căţeluş cu părul creţ, fură gâsca din coteţ. Dacă versul meu că „ninge peste amintiri”, ea a scris „plouă peste amintiri” şi tot aşa dar poezia era la fel.
  Răspunsul când am rugat să specifice sursa şi să nu le mai modifice doar un cuvânt: „da’ ce? Aşa am gândit eu, aşa am fost inspirată, e imposibil ca două persoane să gândească la fel?”. Am rămas mută.

 5. Antoaneta, dar pe blog/site apare o data. Data la care s-a publicat un articol. Dincolo de a verifica pe Google cand a fost indexat articolul. Mi se pare o nerusinare sa furi cu tupeu, iar apoi sa il acuzi pe acela, de la care ai furat, ca plagiaza. Un fel de „hotul striga hotul”.

  Cat despre imagini, gratuite sau nu, si eu mai verific cu SEARCH IMAGE Google…Si gasesc o multime de site-uri unde este inscrisa fotografia x. Printre ele, uneori, se regasesc si site-uri cu fotografii sub licenta, contra-cost. Si atunci cum faci? Se presupune ca toti cei care au luat o fotografie care se regaseste pe un site gen shutterstock, si-au cumparat-o, in prealabil. Dar asa sa fie oare? Nu as crede. Si atunci, care de la care a luat? Imi poate mie demonstra cineva ca fotografia x am furat-o (am luat-o de pe net, nu am specificat sursa, nu nimic, deci mi-am insusit-o) sau am cumparat-o? E atat de discutabil aspectul. 🙁

  • Cami, nu. Poti sa antedatezi publicarea unui articol. Dupa ce le-am semnalat ca imi copiasera articolul, au editat si au trecut alta data. Numai ca nenea google le indexase articolul dupa al meu asa ca nu aveau cum sa mai pacaleasca pe cineva dupa 1 an.
   Referitor la imagini, eu prefer sa folosesc fotografii gasite de mine. Nu vreau sa risc sa fiu data in judecata pentru ca am publicat un guest post care continea imagini filtrate ca interzis a fi utilizate fara permisiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.