De ce e bun sistemul american de invatamant?!?

Nu ma refer la ore, nici la modul de predare cand ma refer la sistemul american de invatamant.

Ma refer strict la gestionarea salilor din scoli.

Ideea acestui articol a pornit de aici.

Despre ce este vorba?

O scoala din Timisoara a schimbat un pic sistemul de invatat.

Mai exact, directoarea scolii a adus dulapuri pentru toti elevii si a gestionat altfel lucrurile.

Concret:

 1. elevii invata doar la program de dimineata
 2. lasa in dulapuri ghiozdanul, haina si rechizitele
 3. la ore se duc strict cu penarul si caietul necesar
 4. nu mai exista clase, ci laboratoare
 5. in loc sa se blocheze o sala timp de 4-6 ore cat sta la scoala o clasa de elevi, s-a gestionat astfel incat elevii sa se mute din laborator in laborator in functie de ora avuta (spre exemplu: laborator de romana, laborator de matematica etc)
 6. in acest mod simplu s-au obtinut mai multe lucruri: se invata doar la program de dimineata; salile de clasa sunt incuiate si descuiate de profesorii care raspund de acele laboratoare ceea ce inseamna ca s-a minimalizat posibilitatea de a distruge, de a lasa mizerie etc

De ce sustin ca este bun un astfel de sistem?

Creierul este capabil sa memoreze si sa inteleaga informatiile primite dimineata, cand copilul este odihnit.

Invatatul dimineata este recomandat tocmai pentru acest motiv.

Dupa-amiaza scade capacitatea de absorbtie a informatiilor, scade glicemia, atentia este limitata si corpul simte nevoia de repaus, creierul de odihna.

Da, copiii se duc de la un laborator la altul.

Tocmai acolo este cheia sistemului!

Dar nu e mai bine asa?

Invata sa fie disciplinati, sa respecte orele, sa faca putina miscare.

Cititi articolul la care m-am referit si veti intelege singuri de ce e bun un astfel de sistem si de ce consider ca ar trebui adoptat de toate scolile din tara.

Da, este nevoie de un director vizionar si, mai ales, curajos, capabil sa infrunte sistemul.

Dar sunt convinsa ca se poate!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

12 comentarii publicate

 1. Din pacate ziua de scoala e lunga la noi. Copiii incep orele la 8:30 si vin acasa la 3:30. Nu aduc nimic acasa, in afara de cate o tema pe o coala printata; singurul lucru care merge si vine in ghiozdan este un dosar in care duc si aduc teme sau anunturi de la scoala.Dimineata se fac de obicei orele mai importante, dupa-masa unele ore, mai ales la clasele mici sunt un pic mai scurte si mai mult de destindere ( biblioteca etc).Ce imi place e faptul ca se pune mare accent pe invatarea individuala si la fel si pe cea independenta. Copiii de la gimnaziu schimba de fiecare data clasa si merg la muzica,istorie, arta etc cu profesori diferiti,. Anul acesta si la scoala primara au introdus schimbarea profesorului de mate si de limba pe langa cei de muzica, arta, ed. fizica.Cei de la clasele mici au si ore pentru nivelul lor la mate sau limba ( de ex. daca sunt in clasa a doua dar nivelul la mate e de clasa a treia fac mate de clasa a treia cu alt profesor, la fel si daca sunt ramasi in urma).

  • Adela, nu aveai niste articole pe blog despre cum se desfasoara scoala la voi in SUA?
   Te rog sa lasi linkurile ca sa poata fi citite de cei interesati.
   De-a lungul timpului, noi am conversat despre sistemul american si eu am ajuns sa inteleg destul de multe lucruri de la tine, dar am cititori noi care nu au avut cum sa urmareasca discutiile noastre.
   Referitor la comentariul lasat de tine…inteleg ca, daca una dintre lectii este de nivel mai ridicat, acea ora este tinuta de un profesor care in mod normal ar preda la anul urmator. Am inteles corect?
   La noi in tara este o asemenea nebunie cu manualele si caietele incat e greu de spus cine, ce invata
   Spre exemplu…Andrei este clasa a II-a. Are un manual de romana, un caiet de lucru. Acestea sunt cam in toata tara la fel. Dar…la ei la clasa, invatatoarea a luat inca un caiet de lucru (tot pentru acest manual) care e diferit (alta editura) pentru ca se lucreaza mult cu analiza de text, inclusiv partea de gramatica (partea asta m-a uimit la inceput, dar acum apreciez acest lucru pentru ca le prinde bine sa inteleaga din timp, treptat aceste lucruri)
   La matematica are manual, caiet si 2 culegeri. Plus ca lucreaza periodic din Gazeta Matematica.
   La fiecare materie exista si un caiet mic pe care se mai scrie din cand in cand.
   Partea buna este ca invatatoarea nu ii lasa sa duca toate aceste carti si caiete zilnic. Ce nu folosesc, ramane la ea la dulap. Ghiozdanele sunt considerabil mai usoare.

   • Daca elevul este avansat la o materie studieaza materia mai avansata. De ex. daca e avansat la mate, invatatoare ii da ceva de lucru independent pana ce ea ii invata pe ceilalti lectia de zi;de asemenea copiii sunt grupati dupa nivelul lor si pe langa ora de mate mai au o ora ( nu e chiar o ora, cam 20-25 de min) in care se lucreaza cu ei separat. De obicei profii de clasa a doua-sa zicem- 4 la numar lucreaza cu cate un grup; f. avansati, avansati, nivelul clasei, sub nivelul clasei.

 2. E formidabil. Baiatul meu invata dupa amiaza si este un calkvar pentru el trezitul nu mai spun cat de greu ii este rucsacul. Profesorii cred ca nu se gandesc ca distrug coloana copiilor cand ii pun sa care in afara de manuale si auxiliarele. Daca are 5 ore duce saracul in spinare 10 carti si 10 caiete.

 3. e interesanta ideea. imi aduc aminte ca-n clasele 9-10 invatam dupa-amiaza. si ma trezeam pe la ora 10-11, mancam si cam aia era ziua. plecam la liceu si veneam seara. atunci invatam, scriam, si trebuia sa ma culc deja. intr-un fel imi convenea ca putea dormi mai mult. din alt punct de vedere nu mai era ok, ca nu mai aveam timp de nimic! cred ca e interesant de vazut cum va evolua situatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.