agende

De ce este nevoie de agende pentru viața de zi cu zi?

Ideea acestui articol a pornit pur și simplu după ce am demarat mai în glumă, mai în serios o discuție pe grupul de facebook unde sunt administrator: cine folosește agende? era întrebarea mea, iar oamenii au răspuns în funcție de opinia pe care o au referitor la acest subiect.

Cu această ocazie, mi-am dat seama că cele mai multe persoane folosesc agende ori jurnale unde își notează ceea ce nu vor să uite. M-am gândit să vă povestesc de ce mă ajută pe mine o agendă și cum o folosesc.agende

1.Memoria se duce

Râdeți voi, dar să știți că nu e de râs. De câțiva ani am observat că am tendința să asociez o discuție cu un sentiment, iar în memorie să rămână cam ce am simțit și gândit eu la acel moment. Evident, acest lucru nu este mereu așa cum ar trebui.

Când ești adolescent/tânăr ai impresia că nimic nu ți se poate întâmpla, că poți controla corpul cum dorești. Ei bine, am o veste pentru voi: nu e chiar așa! Memoria este cea care se duce printre primele 😀

2.Notarea pe agende ajută la organizarea informațiilor

De când am blogul acesta (mă refer strict la blogul pe domeniu, de data aceasta), am învățat să îmi notez informațiile. La început habar nu aveam ce înseamnă a administra un blog/site.

Nu că acum aș ști, dar măcar nu mai e ca acum 1 an când intrasem în panică și o înnebuneam pe Claudia ca să îți explice ce să fac, ce plugin să instalez etc. Ideea e că, la un moment dat, există atât de multe informații (tehnice, în cazul de față) încât e imposibil să reții tot și să acționezi așa cum trebuie.

Pe măsură ce îmi notez în agendă, realizez că îmi pot organiza/structura cumva sarcinile pe care să le realizez (nu mă refer doar la blog). Degeaba îmi cream o listă în minte, dacă nu organizam cumva lista priorităților. Inevitabil, uitam ceva ori apărea o urgență și trebuia să amân unele lucruri. Notând pe agendă, am înțeles cum să prioritizez totul, cum să îmi organizez timpul.

Ca un exemplu, am perioade când reușesc să organizez liste de teme pentru articolele de pe blog. În acest caz, îmi notez pe agendă acele subiecte și eventual titlurile care mi se par potrivite. Apoi le planific – articolul cu titlul X să apară în ziua Y.

Bine, am și perioade când efectiv nu reușesc să mă mobilizez și să îmi organizez articolele așa cum ar trebui, dar aici ține nu doar de inspirație, ci și de faptul că am o viață activă în afara blogului.

3.Notarea pe agende facilitează înțelegerea unor informații

Recunosc faptul că am scris dintotdeauna pe o agendă ceea ce mă interesa. Prima dată când am făcut acest lucru, cred că era prin clasa a VIII-a și mă pregăteam de admiterea la liceu. Nu îmi plăcea să învăț pe de rost informațiile de la română așa că îmi scoteam eu notițe ca să le trec prin propriul filtru și să le înțeleg mai bine.

Așa funcționează memoria mea – notițe, concluzii, idei —> notate pe o agendă mă ajută să fac diverse conexiuni și să rețin mai ușor informații. Cu alte cuvinte, în loc să memorez aiurea, rețin conexiunile dintre informații.

4.Notarea pe agende ajută la salvarea relațiilor de orice natură

La argumentul acesta nu vă așteptați, dar acum sigur imaginația voastră o ia pe anumită traiectorie. Ei bine, mă refeream la diverse situații începând cu notarea zilelor de naștere ale prietenilor, copiilor prietenilor, colegilor (șefilor) și continuând cu notarea ședințelor, întâlnirilor, evenimentelor la care trebuie să participați.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă aduceți aminte cu o zi înainte (eventual chiar cu o oră înainte) de un eveniment la care e musai să participați? Dacă trebuie să cumpărați un cadou, să pregătiți un document… nu-i așa că ar fi fost mai util să fie notat pe ordinea de zi/lună? De aceea am zis că ajuta la salvarea relațiilor de orice natură. 😉

5.Comercianții oferă enorm de multe variante de agende

Nu știu cum sunteți voi, dar eu am diverse pasiuni printre care și agendele (am mai scris eu despre ele în diverse ocazii așa că nu cred că spun ceva nou, nu?). Pe vremea când eram proaspăt angajată, foloseam agende clasice. Știți voi cum sunt…datate, simple. Se găsesc peste tot.

La acea vreme, foloseam agendele pentru a nota ce se discuta la ședințe ori pentru a nu uita informații despre legile ce trebuia să le știu (ceva legat de serviciul pe care îl aveam la acea vreme).

Să vă spun că am folosit agende clasice pe post de jurnal pentru copii atunci când erau mici? Primul an din viața fiecărui copil este notat pe câte o agendă clasică, verde. Acolo am scris cum se bucurau de fiecare lucru nou descoperit, cum reacționau la diverse mâncăruri (diversificarea) ori oameni (vizitatori, în parc etc). Tot acolo păstrez câte o șuviță din părul lor și brățările de la mânuțele lor, prinse la maternitate 😀

De circa doi ani am descoperit bucuria de a folosi agende elegante. Nu știu ce am, dar aș fi în stare să am o colecție imensă de agende din piele. Îmi place mult textura, moliciunea lor.

De un an de când am blogul, am ajuns la concluzia că o agendă nu îmi ajunge pentru 12 luni. În clipa de față am 3 agende pe care scriu. Două sunt pentru informațiile curente, una (abia începută) pentru informațiile legate de articole pentru blog, chestii tehnice pentru blog etc.

Am primit cadou o agendă micuță, foarte fină, elegantă de la o cititoare a blogului. Mulțumesc, Mirela! Sincer, nu mă îndur să scriu pe ea. Teoretic, ar trebui să o țin în geantă și să notez diverse lucruri urgente pe ea, dar tot nu mă îndur. Momentan stă la mine pe noptieră și o admir zilnic 😀 Încă nu știu dacă să o folosesc ori să o țin ca amintire ori pe post de purtătoare de noroc 😉

Concluzii

Eu una nu rezist fără agendă. Refuz să mă folosesc de telefon mai mult decât e necesar. La unele ședințe notez pe telefon informații scurte, însă agenda e de bază pentru orice.

Voi folosiți agende?

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

11 comentarii publicate

  1. Eu nu prea scriu pe agende informatii de zi cu zi sau planuri. dar am o agenda in care tin socotelile la cumparaturi, plati, diverse (da, recunosc sunt obsedata de a tine socoteala la bani, de parca as avea asa de multi 😀 ) iar o alta agenda micuta in care sunt notate adrese postale, numere de telefon, iar alta tot micuta in care imi notez cartile citite sau ce vreau sa imi cumpar.

    • Pe agenda micuta de la tine am decis sa notez informatii din fiecare judet cu obiective turistice cunoscute si mai putin cunoscute. Deja am notat pentru 3 judete ce am putea vedea. 😉

  2. Nu mai folosesc agende de cativa ani. Acum prefer sa folosesc niste carnetele micute pe care le pot lua cu mine oriunde.

  3. eu n-am mai folosit agenda de cand eram in facultate. Acum mi se pare mai simplu sa imi agenda pe telefon sau in Outlook, de exemplu. Asta nu inseamna ca nu imi plac inca agendele. Chiar anul asta am primit una eleganta, dar parca mi-e mila sa scriu in ea 😀

  4. Sincer, ar trebui sa folosesc o agendă. Vreau sa folosesc o agendă. Sunt atât de ocupată in ultima vreme încât nu reușesc sa îmi duc planurile la îndeplinire. Sau mai bine zis, as vrea sa fac zece lucruri odată si nu îmi iese nimic. Dar tot va trebui sa fac asta la un moment dat si atunci s-ar putea sa devin mai organizată. 🙂

    • Pana nu ești cu adevărat hotărâtă să folosești o agendă, degeaba. O spun din experiență. Până m-am obișnuit să notez totul și să nu mă mai bazez strict pe memorie, nu am reușit să îndeplinesc multe dintre obiectivele propuse.

  5. Daa, am și eu o agendă, parcă e altceva când scrii cu pixul, scrii și în minte, cum s-ar spune. Nu m-aș fi gândit că o agendă poate salva relațile, dar ai dreptate. 🙂

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: