De ce pleaca romanii in alta tara?

Cand am terminat facultatea, am ales ca tema pentru dizertatie: Refugiatii.Migratia popoarelor

Mereu m-au preocupat drepturile omului si, o data cu realizarea lucrarii de dizertatie, am invatat multe lucruri, am inteles ca nu suntem toti la fel, dar in acelasi timp suntem la fel! Am fost ingrozita sa aflu mai multe (poate prea multe,dar nu suficiente) despre taberele de refugiati, despre cei care solicita azil…..

Totodata, am inteles si implicatiile migrarii populatiei in plan politic, economic si social.

Nu,nu voi intra acum in detalii pentru ca este mult de spus…dar propun ceva: Flori de mandarin m-a rugat sa o ajut cu lucrarea ei de dizertatie si sa public un mic chestionar pentru cei/cele care doresc sa o ajute 🙂

Acest chestionar reprezintă un studiu realizat de www.floridemandarin.wordpress.com. Scopul studiului este acela de a afla opinia românilor cu privire la emigrare. De asemenea se urmărește părerea respondenților cu privire la cele trei etape de emigrare, respectiv plecarea din România, perioada de adaptare/ședere în țara de emigrare, revenirea și reacomodarea emigrantului în România după o perioadă mai lungă de migrație. Chiar dacă răspundeți la întrebări, identitatea dumneavoastră va ramane confidențială. Rezultatul studiului va fi publicat pe acest blog, și va fi folosit și în lucrarea finală 2013 de masterat.

 1. Ați emigrat vreodată în alt stat?
 2. Dacă da, pentru cât timp ați emigrat?
 3. Ce considerați că a fost mai greu de depășit:
 • plecarea din România
 • perioada de ședere în țara în care ați emigrat
 • decizia de reîntoarcere și reacomodarea în România după întoarcere
 1. Explicați răspunsul dat la întrebarea nr.3
 2. Cum v-a afectat viața perioada de migrație?
 3. Ce v-ar putea motiva să nu mai emigrați niciodată peste hotarele României?
 4. Ce considerați că ați câștigat și ce considerați că ați pierdut prin migrație?
 5. Plănuiți să emigrați pe viitor?

Vă mulțumesc pentru răspunsurile și timpul acordat!

 

 

Despre Antoaneta 2267 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

18 comentarii publicate

 1. Alina, sa stii nu peste tot se fac analize gratuite chiar daca platesti mult pt. asigurare.
  Cred insa ca in Canada asigurarea medicala e asemanatoare cu cea din Ro(unde multe servicii sunt gratuite) in America platesti de te cocosezi pt. fiecare consultatie medicala.Ai dreptul la una gratuita pe an!Si analizele se platesc(un anumit procent care de multe ori e mai mult decat ne dorim) s.a.m.d.
  Plus nu exista concediu de maternitate platit timp de 2 ani, nu exista alocatie s.a.m.d

  • Adela, multumim mult pentru detalii 🙂
   Pot sa te rog sa raspunzi la intrebarile din chestionarul Nicoletei ? cred ca tu esti in masura sa explici mult mai bine decat noi care suntem aici 😉

  • Diferenta este ca afara platesti dar beneficiezi de un anumit nivel al serviciilor, la noi platim asiguari si murim cu zile in spitale. Nu e problema ca platesc, as plati si dublu dar sa vad un feedback in calitatea serviciilor medicale/publice. E normal sa platesti, asa cum e normal sa primesti si un feedback pe masura! Acum trei ani in urma, eram in Germania si pe sotul meu l-a luat o durere cumplita de picior. Am mers la un spital in loc. unde ne aflam, a platit consultatia cca 75 sau 85 de euro(nu ai tin minte exact), a fost consultat de un medic de familie, de un ortoped si i s-a facut ardiografie si echograf dopler la picior. Interes maxim din partea dr. de acolo. Asta vreau sa vad si la noi, chiar dc trebuie sa platesc dublu, triplu sau cit o fi!

 2. Sint momente cind ma gandesc la acest lucru! De ce: pentru a-i oferi lui Mihnea sansa de a trai intr-o societate mai civilizata, cu principii si bun simt. Nu este normal sa mergi la spital si sa nu fii bagat in seama decit daca spaguiesti, nu este normal ca nu poti face analize gratuite copilului dupa ce platesti de te cocosezi la stat. Nu este normal ceea ce se intampla in sistemul educational. Vad zilnic pe net (bloguri sau FB) sute de cazuri cu copii bolnavi de cancer si care din pacate in tara nu pot fi salvati. E dureros, dar din pacate sistemul politic a viiciat si demnitatea romanilor. Nu m-as orienta in schimb spre statele latine.
  Dar spun da pentru: Canada, Sua iar din Europa -Austria, Germania, statele nordice sau UK.

   • Nu am plecat pentru ca, pina sa-l avem pe Bubu, nu prea ne interesa acest aspect, mergeam(si mergem) destul de des afara(Ungaria, Austria, Germania, Italia, Franta, Andora, spania, Grecia, Bulgaria, Turcia), in concedii. Oarecum copilul ne-a facut sa gandim si sa vedem lucrurile si altfel. Nu am plecat pentru ca de 10 ani am investit tineretea, timpul, munca si bani, intr-un bussiness care ne permite sa traim decent, dar din pacate cu foarte mult efort, mai ales psihic, ne luptam cu un sistem birocratic si cu o fiscalitate excesiva. De aici si dezamagirea: muncesti si dai cca 65%: 16%, impozit, 24% tva, 33,5% taxe la stat, fara sa primesti servicii pe masura. Nu spun niciodata, niciodata, cine stie poate vom emigra mai curind decit ne asteptam, nu se stie ce ne rezerva viitorul.

 3. Buna. Dau si eu o mana de ajutor. Raspunsul la aproape toate intrebarile, din partea mea, este NU, iar la unele nu am cum raspunde. Acum, dat fiind acest lucru, e posibil ca prietena ta sa-si reformuleze chestionarul sau sa ia legatura cu profa pentru a o ajuta in privinta asta.

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,701 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: