De ce prefer să cumpăr produse și accept rar colaborări?

De ce prefer să cumpăr produse și accept rar colaborări?

Știți ce nu înțeleg eu la unii oameni? Bine, multe lucruri nu le înțeleg, dar voi explica de ce sau măcar cum percep eu realitatea. Eu cred ca mulți români habar nu au ce înseamnă marketing ori seo. Bine, SEO nu înțeleg nici unii (nici eu nu știu, na!) care au blog așa că partea asta o excludem momentan din discuție. Nu mă voi referi la ceilalți bloggeri, ci strict la mine.

De nenumărate ori am spus că prefer să cumpăr o carte (să luăm acest exemplu) decât să o primesc cadou. De ce?

*nu vreau să mă simt presată și să scriu ceva ce nu simt cu adevărat – din punctul meu de vedere, este o mare presiune când primesc un cadou pentru că politețea mă obligă să nu dau de pământ cu acel cadou, ci să mulțumesc frumos. Am acceptat de două ori cadou o carte – o dată de la Oana Arion care m-a întrebat dacă vreau să scriu pre-recenzia la un volum din seria Nemuritor (am fost entuziasmată de idee și am acceptat, dar m-am dus să cumpăr cartea de la târg – Oana m-a văzut și a refuzat să mă lase să dau banii pe carte!), a doua oară de la Natașa Alina Culea care m-a abordat după ce am scris un articol în care explicam de ce mi-a plăcut o carte de-a ei (am acceptat pur și simplu pentru că ea a fost singura persoană care a știut cum să mă abordeze, ce să îmi spună, dar și pentru că tocmai mă pregăteam să cumpăr acele cărți).

Abordările altora de genul…îți trimit volumul 2 pentru că știu că ți-a plăcut primul volum (iar eu nu am citit, de fapt, nici măcar un rând din acea carte, dar numele meu figura pe o lista a acelui om)…sau…îți trimit cartea ca să scrii despre ea…etc mă lasă rece. Chiar mă opresc să mai cumpăr cartea. Eu sunt mai ciudată…dacă încerci să mă forțezi e de rău…dacă îți imaginezi că îmi faci o favoare aruncându-mi un os, pardon o carte, iar te înșeli pentru că eu îmi permit să cumpăr acele cărți și nu, nu mi-am deschis blog (din întâmplare, am blog de 6 ani) pentru a avea câștiguri materiale (astea au venit singure atunci când a fost să fie).

*am momente când prefer să citesc un anumit gen literar – asta înseamnă că e posibil ca o perioadă să vreau doar cărți dure, realiste, cu morală ca altă dată să vreau cărți romantice (mă rog, asta mai rar de mai bine de 1 an). Ce se poate înțelege de aici? Apreciez dacă cineva dorește să îmi atragă atenția, deși credeți-mă că, dacă nu am făcut reclamă gratuită la 1-7 scriitori, nu înseamnă că ignor și că sunt pe dinafară în ceea ce privește aparițiile literare de pe piața noastră ori cea internațională. Dimpotrivă! Doar că nu mereu simt că aș avea ceva de spun, plus că am ajuns să am impresia că unii prea se străduie să laude sperând să obțină un cadou de la editură/scriitor. Și iar intervine personalitatea mea ciudată.

Chiar dacă aș dori să laud un scriitor pentru că eu consider că merită, când văd atâția lingușitori și atâția bloggeri răsăriți precum ciupercile după carte, pardon după ploaie….zău dacă mai îmi vine să postez despre o lansare ori alta.

*citesc și împrumut cărți pentru că așa vreau eu – dacă vrem să ajutăm autorii preferați ori pe cei care considerăm noi că au talent, părerea mea e că o putem face în mai multe feluri. Eu aleg varianta achiziționării acelei cărți. Da, știu povestea: editurile și librăriile au un buget care le permite să dăruiască un anumit număr de cărți așa că totul e prevăzut. Eu cred că ajutăm mult dacă le cumpărăm cărțile. Fiecare procent se adună și contează la un moment dat.

În plus, dacă eu decid să împrumut o carte unei prietene și acea prietenă are blog, să zicem, va fi câștigat acel scriitor (să nu mai zic editura) pentru că banii au fost dați de o persoană, au apărut două articole sau postări pe rețelele de socializare…deci reclamă moca! Cum ziceam mai sus: banii mei, fac ce vreau cu acea carte!

*am câteva colaborări care se rezumă la cărți, dar pe acelea le-am dorit eu și a existat deschidere din partea acelor firme către parteneriate cu bloggeri.

Sunt câteva edituri pe care le respect. Printre editurile si librariile pe care le respect și cu care colaborez se află și Editura Gama, dar acest lucru îl știți deja. Am scris întotdeauna articole despre ei pentru că mereu am cumpărat produsele lor. Au fost și unele primite cadou de la editură. Dar știți care e diferența între marketing agresiv și marketing inteligent? Să vă dau un exemplu (Diana sper să nu mă bați!). Am primit cadou două cărți pentru copii, iar Dariei nu i-a plăcut una dintre ele. Pentru prima dată în viața mea am decis să trimit un mesaj reprezentantei editurii și să îi spun cum e situația. Răspunsul? Ei preferă o prezentare argumentată, sinceră în detrimentul uneia care doar să laude. Am apreciat enorm acest lucru. Am publicat acest articol. Eu zic așa: apreciez mai mult o astfel de atitudine, deși, dacă veți citi articolul respectiv veți observa că nu e o recenzie negativă, ci una argumentată de un copil de 9 ani.

Nu mai enumăr editurile și librăriile cu care colaborez pentru că nu are rost. Nu sunt multe pentru că eu prefer să mă limitez și să lucrez doar cu cei pe care am ajuns să îi cunosc și să îi respect. Dacă mi s-ar oferi o colaborare, cred că ar depinde pur și simplu despre ce/cine este vorba. Cel mai mult îmi place dacă mi se dă posibilitatea de alege singură cărțile pentru că, zic eu, sunt suficient de matură la 37 de ani încât să știu ce vreau să citesc și ce stil mi se potrivește.

Știu că sunt bloggeri care abordează tot ce se poate și speră să le pice în brațe o colaborare care să le dea cărți gratuite. Nu îi condamn. Acest articol este scris strict din perspectiva mea, nu sunt eu un etalon în domeniu, dar încerc să respect niște reguli auto-impuse. Da, aș dori să colaborez cu anumite edituri, însă…când am văzut cum s-au aruncat mulți la ciolan (știu! rar sunt așa vehementă!), m-am oprit și nu am trimis mail pentru colaborare. Mai bine cumpăr acele cărți când voi dori eu, le voi citi și voi scrie dacă voi dori.

Cam lung articolul, nu?

Cred că cei care practică acel „marketing” agresiv ar trebui să înțeleagă mesajul meu. Nu mă milogesc de nimeni să îmi trimită ceva, nu accept milă ori umilințe. Cum spuneam mai sus…decizia îmi aparține mie! Nu altcuiva! Tot respectul pentru cei cu care colaborez! Relația cu voi este foarte frumoasă, deschisă și frumoasă!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.