Definiții de cuvinte uzuale
Free image from pixabay

Definiții de cuvinte uzuale

De câteva săptămâni observ că multe persoane nu fac diferența între ce înseamnă copywriter, editor, redactor etc. așa că azi voi încerca să redau câteva definiții de cuvinte uzuale care sper să vă ajute. Dacă doriți să completați ce am scris eu ori să comentați, aveți mai jos căsuța dedicată 😉

Definiții de cuvinte uzuale
Free image from pixabay

Ce înseamnă copywriter?

Tehnic vorbind, copywriter este persoana care scrie reclame cu scopul de a vinde. Da, nu înseamnă să scrii articole despre un subiect vag ori cu linkuri în el. A fi copywriter înseamnă a scrie un comunicat, un articol despre un produs cu scopul de a convinge publicul să cumpere. Practic, promovezi un produs ori serviciu prin intermediul acelui articol. Arta reală este aceea de a convinge publicul că acel produs ori serviciu merită cumpărat ori testat, jonglând cu cuvintele, explicând și argumentând. Aceasta este diferența dintre un om care scrie un articol și un copywriter. Bloggerul explică totul din perspectiva sa, copywriterul explică din perspectiva vânzătorului.

Concret, copywriterul scrie articole de tip content folosind cuvinte cheie și tehnici seo pentru promovarea unor linkuri, produse ori servicii. În timp ce un blogger este axat mai degrabă pe articole de tip native în care povestește despre experiența personală în utilizarea acelor produse ori servicii.

Ce înseamnă editor?

Tot auzim despre acest job, dar puțini știu concret ce înseamnă. De multe ori se crede că munca unui editor înseamnă să verifice dacă semnele de punctuație sunt puse unde trebuie. Neah! Munca de editor înseamnă mult mai mult. Practic, un editor verifică tot. Rolul lui este de a reface frazele prea alambicate, de a înlocui expresiile greșite. Cu adevărat, un editor „ia la puricat” o carte, un manuscris, un articol. Dacă un roman, spre exemplu, nu are succes, deși subiectul este la modă, de vină este în egală măsură editorul alături de campania de marketing.

Ce înseamnă redactor?

Persoana care redactează un articol, o carte, o știre este redactor. Această persoană se ocupă cu scrierea acelor știri, comunicate, articole.

Ce este un blogger?

Tehnic vorbind un blog reprezintă un site cu articole personale. Concret, cel care publică articole o face sub forma unor impresii personale asupra unor bunuri, servicii, experiențe.

Ce este un traducător?

În esență, cei care au terminat Facultatea de Litere la o specializare pe limbă străină primesc direct un atestat care le permite să devină traducători autorizați de acte și documente oficiale. Tehnic, oricine poate deveni traducător cu atestat/autorizat dacă se înscrie la concursul organizat de stat. Aceste acte vă trebuie doar dacă doriți să vă ocupați de acte oficiale. Dacă doriți să traduceți cărți, să zicem, puteți să o faceți fără acea autorizație – asta e partea teoretică pentru că eu știu că doar persoane autorizate au contract de traducător cu editurile.

Ce înseamnă youtuber?

Cred că știți deja: persoanele care au canal de youtube și postează diverse filmulețe se numesc youtubers! Simplu, nu?

Ce înseamnă influencer?

Cred că v-ați întâlnit cu acest termen în ultimele luni, dar poate nu ați înțeles pe deplin ce înseamnă. Contrar, așteptărilor un influencer nu înseamnă neapărat un blogger care apare la tot felul de evenimente și se laudă pe rețelele de socializare. Nu înseamnă nici o vedetă, nici un politician. Influencer poate fi oricine de la un om care nu are venituri extraordinare până la un președinte. Ideea este că acea persoană are în jurul său o comunitate puternică care îl susține și îl urmează oriunde ar cere el. Influencer poate fi un blogger, un politician, un om care postează pe o rețea de socializare ori care publică cărți și apare la televizor, un om care face ceva diferit, dar cu care oamenii se identifică. Multe branduri apelează la influenceri pentru a se promova, pentru a vinde produse ori servicii. Influencerii sunt importanți inclusiv în politică.

Definiții de cuvinte

Momentan cred că acestea sunt cuvintele pe care le mai încurcă unele persoane. Dacă aveți nelămuriri, lăsați comentariu și voi încerca să răspund cât mai curând.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

14 comentarii publicate

  1. Am citit cu placere si cu mare atentie articolul tau ca sa vad daca stiam ce inseamna acele cuvinte. La unul am dat gres Influencer.

  2. O mică observație: atestatul de traducător nu se obține automat la terminarea unei facultăți de Litere, tot mai trebuiesc îndeplinite anumite formalități la Ministerul Justiției.

    • Da, ai dreptate. Insa, eu ma refeream la faptul ca nu mai dai alt examen. Formalitatile sunt necesare pentru a intra in posesia certificatului daca ai terminat cursurile unei facultati de litere. Examen dau cei care nu au urmat cursurile unei asemenea facultati, dar doresc sa aiba si certificat de traducator pe domenii diferite: juridic, economic etc.
      Tu stii mai bine pentru ca ai terminat o facultate de profil 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.