Autoinițierea

Despre bioenergie și cartea ”Autoinițierea” de Dumitru Hristenco

Despre bioenergie și cartea Autoinițierea de Dumitru Hristenco

Recunosc faptul că nu cunosc prea multe lucruri când vine vorba despre bioenergie, despre studiile făcute de invidizi ori instituții așa că această carte, dar mai ales documentarea despre subiect și autor au reprezentat practic ceva nou pentru cultura mea generală.

Este adevărat că acest subiect a făcut obiectul multor articole în presa anilor ’90, dar eram copil în acea perioadă și nu pot spune că am urmărit ori înțeles prea bine dezbaterile despre care aflam.Autoinițierea

Ce este bioenergia în sens clasic?

În esență, bioenergia a fost studiată dintotdeauna, chiar dacă mulți s-au străduit să aducă acuzații ori să ia în râs aceste preocupări. Ea nu este o invenție a unora, ci se pare că se bazează pe studii de cercetare intens dezvoltate în restul lumii. Ceea ce mă determină să mă întreb cum se face că la noi nu se vorbește așa mult în presă.

BIOENERGÍE s. f. energie generată de activitatea organismelor vii. (< engl. bioenergy) – sursa aici

Potrivit wikipedia, bioenergia este energia regenerabilă, disponibilă din materiale provenite din surse aflate în natură, precum lemn, deșeuri de lemn, paie, trestia de zahăr etc. Biomasa provenită de la produse aflate în natură este transformată în combustibil ecologic.

Ce este bioenergia în sensul folosit de inițiați?

Aici este altă situație. Dintotdeauna oamenii au fost atrași de științele considerate oculte. De ce erau numite așa? Pentru că nu păreau să aibă o sustenabilitate materială, dată de cercetări în laborator. Căutând materiale care să mă ajute să înțeleg subiectul, am descoperit cu surprindere un filmuleț în care apare chiar autorul Dumitru Hristenco.

Nu doar că sunt aduse niște argumente care par a fi bazate pe niște studii științifice, ci pare a avea un public numeros în sală ceea ce spune destul de multe lucruri despre această preocupare a românilor.

La noi în țară se folosește terapia Bowen, iar cei care o practică consideră că fiecare om are capacitatea de a se autovindeca dacă este sugestionat să o facă. Practic, prin masajul anumitor puncte energetice din corp, se restabilește un echilibru în corp, ajutând organismul să caute resurse pentru a se vindeca singur. Parcă seamănă cu ceea ce foloseau asiaticii, nu? Nu aș putea da detalii pentru că nu cunosc prea multe informații în afara celor descoperite pe internet așa că mă voi limita la aceste afirmații.

Despre cartea “Autoinițierea” de Dumitru Hristenco

Eu am primit această carte de la Editura Teora cu care colaborez de câțiva ani. Am tot amânat să scriu despre ea nu pentru că ar trata un subiect greu, ci pentru că nu știam cum să formulez articolul. Acest lucru nu înseamnă că acum m-aș descurca mai bine, ci doar că am încercat. 😀

Din ceea ce știu, domnul Hristenco a publicat 3 cărți la Editura Teora: Izvorul fericirii, Reiki tradițional si Autoinițierea – pe care o găsiți AICI. Nu știu cum sunt celelalte două cărți, dar cea pe care o am eu este ușor de citit, te prinde un pic subiectul pentru că încerci să înțelegi ce fac personajele și unde duce drumul lor, cum au ajuns acolo și de ce au ajuns acolo.

Înțelepții consideră că drumul de la naștere până la moarte este la fel de important ca motivul pentru care ne întrebăm de ce ne naștem ori de ce murim. Acel drum contează cum este parcurs, cum înțeleg oamenii să își asume căile alese, deciziile luate, cum aleg să evolueze ca ființă ori ca energie. La noi în țară s-au mai vehiculat de-a lungul anilor teorii conform cărora în Carpați ar fi poli energetici.

În viață este greu uneori să alegi drumul pe care să mergi pentru că nu ai unele repere după care să te ghidezi ori nu ai întâlnit persoana potrivită care să îți îndrume pașii (înțelepții îl numesc Maestru). Alături de personajele din carte, cititorul reușește să pășească pe un drum inițiatic. Important e să fii capabil să recepționezi informațiile furnizate de cei din jur, de natură, de factorii care ne determină să alegem un drum al vieții.

Cartea este aparent simplă. Ni se relatează drumul parcurs de personaje nu doar cel alături de grupul cu care urcă pe munte, ci din diverse etape din viețile lor. Este vorba de acele etape declanșatoare care definesc personalitatea unui om.

Ce te surprinde? Faptul că ajungi să înțelegi că este vorba despre file dintr-un jurnal. Te pune pe gânduri și te determină să îți dorești să reiei lectura pentru a încerca să înțelegi mai bine ce ai citit prima dată. Există și fraze la care am avut nevoie de timp de gândire pentru că nu credeam că am înțeles mesajul autorului Dumitru Hristenco întru-cât exprimarea este mai degrabă tehnică.

Dar este imposibil să nu simți energia care răzbate din paginile acestei cărți și să nu înțelegi cât de profundă este credința autorului în afirmațiile făcute în carte.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

12 comentarii publicate

  • Bună ziua, domnule Hristenco.
   Nu știam că sunt 7 cărți publicate la editura Teora. Din păcate, site-ul editurii nu este bine structurat și funcția de căutare nu este foarte bună. Apar doar cărțile menționate de mine. Mulțumesc pentru precizare.

 1. Wow! imi plac cartile care trateaza astfel de subiecte. Ma atrage tot ce tine de bioenergie, ocultism, fenomene paranormale, misticism etc etc! Eu chiar cred in energiile acestea generate de fiintele vii. Uite un exemplu: deochiul! Poate ca o sa rada cineva de mine ca in 2017 cred in asa ceva, dar deochiul nu e nimic altceva decat energie negativa. E indepartata atunci cand altcineva trimite energii pozitive. De aici si “tratamentul” prin “Tatal nostru”. Procesul e obositor si pentru cel care spune rugaciunea… de aici si “cascatul”. daca spun rugaciunea pur si simplu nu ma ia cascatul, dar daca incerc sa alung deochiul de la copil, casc si lacrimez non-stop.

  • Poate o să zici că na…exagerez, dar știu la ce te referi! Eu mă deochi extrem de ușor, dar la fel de ușor deochi la rândul meu fără să vreau. Soțul meu susține că sunt prostii și că e chestiune de voință, dar eu am pățit-o. Râde el de mine că, deși nu cred în multe lucruri, când e vorba de deochi, energie negativă și vise premonitorii susțin că există.

 2. Mda, acest subiect este unul vast si controversat de unii. Cei care nu cred decat in existenta a ceea ce pot vedea, atinge, palpa. Cred ca e interesanta cartea!

  • Cartea nu e teoretica, mai degraba e un fel de poveste despre …povestile celor prezentati. E un fel de jurnal as zice eu, dar nu e scris in stilul obisnuit al acestor ani cu atat mai mult cu cat autorul este din alta generatie.
   Am fost la lansarea cartii si am discutat cu dansul. Singurul meu regret a fost ca nu m-am documentat dinainte ca sa pot sa pun intrebari pertinente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.