doi pot ține un secret Karen McManus

Doi pot ține un secret – Karen M. McManus (recenzie)

Doi pot ține un secret – Karen M. McManus (recenzie)

Când am auzit că editura Herg Benet publică la noi, în traducera Cristinei Nemerovschi o altă carte a scriitoarei Karen McManus m-am bucurat foarte tare așa că, atunci când am văzut-o pe stoc la Libris nu am mai stat pe gânduri și mi-am comandat-o.

O să vă întrebați probabil de ce am fost atât de entuziasmată de faptul că se traduce la noi o altă carte scrisă de Karen McManus. Pentru că este a doua carte scrisă de ea pe care o citesc. Prima a fost ”Unul dintre noi minte”, un roman care mie mi-a plăcut foarte mult și a cărui recenzie o puteți citi aici.

doi pot ține un secret Karen McManus

Așa că, era normal să îmi doresc cu nerăbdare s-o citesc și pe aceasta. Ceea ce am și făcut imediat după ce am primit coletul de la Libris.

Doar că, de data aceasta nu pot spune că am fost la fel de entuziasmată de felul în care a scris Karen McManus romanul Doi pot ține un secret. Nu stiu de ce dar nu ”m-a prins” așa de mult precum prima. Am citit-o fără prea mult entuziasm și pot spune că nu este, din păcate, la fel de bună ca și prima. Țineți cont că e doar părerea mea subiectivă și că e posibil ca vouă să vă placă aceasta mai mult decât prima.

Despre ce este vorba în Doi pot ține un secret

Dar, până la a scrie efectiv de ce nu mi-a plăcut așa de mult cartea autoarei Karen McManus, să vă spun câteva cuvinte despre acțiunea romanului scris din 2 perspective, capitolele alternând povestea fie din perspectiva lui Ellery fie din cea a lui Malcolm.

Ellery și Ezra sunt doi gemeni adolescenți trimiși să locuiască o perioadă împreună cu bunica lor, în Echo Ridge, un mic orășel de provincie unde, după ani de zile locuitorii acestuia au încă vie în memorie două tragedii petrecute acolo.

Mama lor, care avea o legătură indirectă cu una dintre tragedii, fusese nevoită să se interneze într-o clinică de dexintoxicare după ce, drogată fiind, a intrat cu mașina într-un magazin.

Prima tragedie avusese loc cu 20 de ani în urmă. Sarah, mătușa celor 2 adolescenți a dispărut, în condiții suspecte și nu s-a descoperit niciodată ce s-a întamplat cu ea. Misterul acestei dispariții a planat mereu asupra vieții mamei celor 2 și a influențat-o mult pe Ellery, aceasta simțindu-se atrasă de orice presupune investigație. Adolescenta devine pasionată de lectura romanelor polițiste și își dezvoltă capacitatea de analiză și deducție dar și flerul necesare unui detectiv.

A doua tragedie a avut loc cu 5 ani în urmă. Tânăra adolescentă Lacey a fost găsită moartă lângă parcul tematic al orașului iar criminalul acesteia nu fusese descoperit. Au existat niște bănuieli, a existat și un suspect principal, fratele lui Malcom, dar nu și dovezi că acesta ar fi criminalul.

Așa că, Ellery, cu spiritul ei de detectiv în devenire nu se poate abține să nu încerce a afla cine a fost autorul crimei de acum 5 ani dar și dacă această crimă a avut legătură cu dispariția misterioasă a mătușii ei, Sarah. Întamplarea face ca Ellery să facă cunoștință cu Malcom și sp devină prieteni. Ba mai mult de atât, între aceștia se înfiripă până la urmă chiar și o poveste de dragoste.

Lucrurile devin explozive în oraș în momentul în care încep să apară mesaje de amenințare la adresa celor 3 fete nominalizate la titlul de regina balului liceului din orășel, care va avea loc în curând. Cineva reușește chiar să mpsluiască voturile și Ellery, deși proaspăt sosită în liceu ajunge pe lista celor 3 nominalizate la marele premiu.

În plus unele dintre persoanele anchetate și suspectate de a fi implicate în moartea lui Lacey, printre care și fratele lui Malcom se întorc în oraș, lucrurile complicându-se și investigația lui Ellery devine din ce în ce mai periculoasă iar misterul pare greu de rezolvat.

Ritmul este cumva alert, avem parte de destule răsturnări de situații și cu toate astea, mie personal mi s-a părut că romanul Doi pot ține un secret a fost cumva scris în grabă, mai pe fugă. Cel puțin asta a fost senzația pe care am avut la finalul lui.

Romanul are puține pagini și se citește ușor așa că, dacă aveți chef de un roman polițist în care personajele principale sunt doi adolescenți, care descrie cum este viața într-un mic orășel de provincie atunci când ești mereu evaluat în funcție de realizările familiei și secretele se dezvăluie unul după altul, sunt sigură că o să vă placă.

,,Așa e viața într-un oraș mic. Ești evaluat mereu în funcție de realizările familiei tale. Și de eșecuri.”

Rămâne să îl citiți ca să aflați cine a omorât-o de fapt pe Lacey și de ce a făcut asta, dacă până la final se va descoperi și ce s-a întâmplat cu Sarah dar și cine este de fapt tatăl celor 2 gemeni.

Părerea mea despre Doi pot ține un secret

Nu aș vea să mă înțelegeți greșit când spun că nu m-a plăcut așa de mult Doi pot ține un secret. Romanul lui Karen McManus nu este unul care să nu merite a fi citit. Doar că eu l-am comparat, involuntar cu Unul dintre noi minte, primul roman scris de ea pe care eu l-am citit.

Unul dintre noi minte m-a ținut trează până târziu în noapte și mi-a plăcut foarte mult. Probabil că aceleași așteptări le-am avut și de la Doi pot ține un secret. De aici dezamăgirea mea. Nu l-am simțit ridicându-se la nivelul primului.

Mi s-a părut cumva prea grăbit scris finalul, parcă prea a lăsat loc de lucruri neexplicate, greu de înțeles când încerci să vezi tabloul general. Am avut cumva senzația că lipsește ceva sau că ceva e puțin forțat acolo. Greu de explicat fără să dau detalii mai multe despre intrigă.

Dar cum nu sunt 2 persoane la fel și nici 2 momente la fel în viață, e posibil ca acum să nu fi fost eu în starea potrivită pentru a fi mai captivată de intriga și felul în care a fost scris. La fel cum e posibil ca unul dintre voi să îmi lase un comentariu în care să-mi spună că lui de fapt i-a plăcut enorm acest al doilea roman al autoarei și că nu i-a plăcut deloc primul. Concluzia: citiți-l ca să vă puteți face singuri o părere. Eu am fost sinceră, ca de obicei.

2 comentarii publicate

  1. Din pacate putini scriitori reusesc sa mentina volumele urmatoare la nivelulul primului. Sigur ca sunt si d-astia. La fel cum sunt si din aceia care merg spre bine de la o carte la alta. Nu stiu daca Doi pot tine un secret este o carte pentru mine. Ma mai gandesc.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Unul dintre noi minte - Karen McManus (recenzie) - SoftBlog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.