Edison. Misterul comorii dispărute de Torben Kuhlmann,
Editura Corint Junior, București 2018
Torben Kuhlmannm, autorul cărții despre care o să vă vorbesc astăzi, Edison. Misterul comorii dispărute este unul dintre tinerii scriitori de literatură pentru copii din Germania, fiind foarte apreciat și răsplătit cu premii în acest domeniu.
Edison. Misterul comorii dispărute a apărut în 2018 la Editura NordSüd Verlag din Elveția și iată că tot în 2018 a fost tradusă și publicată și la noi. Este a treia carte dintr-o serie în care eroii întâmplărilor sunt niște șoricei simpatici. Prima a fost Lindbergh – Povestea unui șoricel zburător iar a doua Armstrong – Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună.
În acest al treilea volum, șoriceii aventuroși vor să se scufunde la mari adâncimi în ocean. Cred că orice copil poate fi imediat încântat când va începe să citească această carte, despre care trebuie să vă mai spun că este și foarte frumos ilustrată, chiar de către autor, care are și studii în domeniul comunicării.
Șoriceii duc o viață aproape ca a oamenilor, ei având chiar și propria lor universitate, unde învață atât despre marile realizări ale înaintașilor lor șoareci, dar și despre marile realizări ale oamenilor. Ca profesor au desigur un șoarece bătrân și înțelept, care știe foarte multe.
O veche scrisoare mototolită și îngălbenită de vreme, știrea despre un vechi transatlantic ce s-a scufundat și misterul unei comori pierdute sunt „ingredientele” care-i determină pe eroii noștri să plece într-o mare aventură, știut fiind faptul că „pentru un șoricel nimic nu era imposibil”, după cum spunea și profesorul.
Și dacă mai înainte (adică în primul volum) niște șoricei au putut învăța să zboare, ba chiar să ajungă și pe Lună (adică în al doilea volum), cine i-ar putea împiedica pe niște aventuroși să ajungă să se scufunde în ocean? Ați înțeles că nimeni!
Ceea ce mi se pare deosebit de util și instructiv pentru copii este că citind cartea Edison. Misterul comorii dispărute pot învăța efectiv despre ceea ce presupune aventura șoriceilor. În acest caz, pentru scufundări sub apă se începe cu un clopot de sticlă, se caută metode de a respira sub apă, apoi se încercă perfecționarea tehnicii până la proiectarea și construirea unui submarin pentru… șoricei. Această carte este o veritabilă introducere în lumea tehnicii, făcută de autor prin niște povești pasionante.
Să construiești un submarin nu este o treabă ușoară pentru oameni, darămite pentru niște animăluțe atât de fragile și neajutorate, dar dorința de a învăța, munca și perseverența vor da în cele din urmă rezultatul dorit. Multe vor mai învăța șoriceii până când vor ajunge să aibă submarinul dorit și foarte frumoasă va fi aventura lor în ocean, pentru că vor ajunge și acolo.
Ba mai mult decât atât, vor găsi și epava vasului scufundat despre care scrisese străbunicul unuia dintre ei, dar și comoara pierdută. Marea comoară nu era însă formată din galbeni de aur, deși au găsit și așa ceva. Era mult mai mult decât atât, era un jurnal al unei mari invenții. Și așa vom afla că de fapt marele inventator Edison a inventat becul fiind ajutat și inspirat de un mare inventator șoricel, străbunicul unuia dintre eroii noștri din carte.
Cu un scris mare foarte lizibil, cu ilustrații frumoase și cu schițe tehnice pe înțelesul copiilor, această carte este o adevărată încântare, iar dacă aș pune cu voi un rămășag, cu siguranță l-aș câștiga: cred că procentul adulților care habar nu au despre toată tehnica explicată în carte este impresionant, din păcate. De aceea aș recomanda și adulților să citească această carte, pentru că nu le-ar lua mai multprea mult timp, vă asigur.
Cartea Edison. Misterul comorii dispărute de Torben Kuhlmann, o puteți cumpăra fie achiziționând-o direct de pe site-ul editurii sau de la marile librării online – AICI
sa stii ca eu am remarcat ca majoritatea cartilor pentru copii de la Corint merg foarte bine citite si de catre adulti fara a se simti plictisiti.
Ca sa nu mai zic ca unii parinti, din astia mai noi, cred ca multe lucruri nu le stiu si chiar au nevoie sa citeasca cartile astea :)))