educația financiară la copii

Educația financiară la copii: 3 sfaturi ca să-ți înveți copilul să prețuiască valoarea banilor

Educația financiară la copii: 3 sfaturi ca să-ți înveți copilul să prețuiască valoarea banilor

Când vorbim despre educația financiară atingem o problemă încă sensibilă la români. Marea majoritate a românilor (cred că) știu cum se fac, dar mai ales cum se cheltuiesc banii și nimeni nu-i poate învăța pe ei ce să facă cu banii lor. Ba mai mult, românii se pricep foarte bine și ce să facă cu banii altora dacă i-ar avea: „să fi avut eu banii ăia… ehehei… știam eu…”; – nu vi se pare prea cunoscut?

Așa că dacă cineva ar trebui să educe copiii, cei mai apropiați sunt părinții lor – dar pe ei cine-i educă? Dar nu pentru părinții care se pricep la toate și mai ales la cum să cheltuiască banii m-am gândit să scriu acest articol. L-am scris cu gândul la cei care sunt din start oameni educați și care vor să afle și mai multe, încât informațiile să le poate fi de folos și să le pună în practică.educația financiară

Este deosebit de dificil să înveți un copil ceva despre bani. Copiii sunt crescuți de noi de mici și primesc toată grija noastră, că așa este și normal și în mintea lor ei își imaginează că trebuie să primească totul necondiționat. Cel mai dificil moment în educația copilului mic este învățarea refuzului, negarea, acceptarea lui nu.

Consider că nu trebuie lăsat să treacă timpul fără a interveni, pentru că până la vârsta de trei ani, vârstă la care copiii trebuie să meargă la grădiniță, ei trebuie să deprindă și refuzul, alături de acceptare. Ei trebuie să accepte fără resentimente că pot fi și refuzați, că un copil/tovarăș de joacă poate nu le dă și lor jucăria dorită, sau poate că părinții nu le-o cumpără, din variate motive.

În educația financiară de aici se poate începe, de la prețul jucăriilor. Încet încet ei pot fi învățați că toate lucrurile au un preț și prețurile pot fi comparate între ele. Unele lucruri sunt pur și simplu mai valoroase decât altele. Apoi unele lucruri sunt necesare, altele nu, în vreme ce altele pot „să mai aștepte”.

Educația financiară la copii: 3 sfaturi ca să-ți înveți copilul să prețuiască valoarea banilor

1.Când se merge la magazin se poate face o listă de cumpărături la a cărei alcătuire să participe și copilul. Aici este locul perfect pentru ca el să înțeleagă că unele produse sunt strict necesare în casă pentru următoarea săptămână când se va ieși din nou la cumpărături. Prețul jucăriilor pe care le vede pot fi comparate cu prețul mâncării de exemplu, sau cu al hăinuțelor. Sau cu al ciocolatei și efectul este garantat.

2.După ce copilul a mai crescut și poate ajuta la treburile casnice, poate fi învățat despre muncă și plata ei. Nu spun să fie plătit dacă ajută în casă la treabă, pentru că asta e o concepție greșită. Tata sau mama îi pot însă explica de câte ore sau zile de muncă este nevoie ca să se poată cumpăra ceva anume, sau la ce trebuie renunțat dacă se dorește cumpărarea unei jucării scumpe.

3.Copilul poate face economii și singur. Este o metodă excelentă ca să-l determini să fie responsabil cu banii lui. De unde să facă el economii? Păi mai are și el niște bănuți de pe undeva, ba primiți de la o mătușă venită în vizită, ba câștigați cinstit de când a umblat cu colindul, ba de la tata și mama…

Copilul școlar are și el banii lui de buzunar din care își poate cumpăra mâncare, dar nu de toți. Poate fi învățat să pună deoparte, fără să se înfometeze. Sau poate fi învățat să economisească luându-și pachețelul cu mâncare de acasă.

Acestea ar fi doar 3 dintre multele sfaturi pe care ar trebuie să le luăm în considerare atunci când ne gândim la a face educație financiară copiilor noștri.

O sa încerc să mai scriu pe tema asta dacă vi se pare un subiect interesant. Până atunci, însă, poate îmi spuneți voi cum procedați în ceea ce privește educația financiară a copiilor.

 

2 comentarii publicate

  1. E foarte important ca din dorinta de a le oferi tot ce n-am avut noi sa nu dam in extrema in care ei sa creada ca totul li se cuvine si ne permitem orice. Atunci nu prea mai ai cum sa pretuiasca banii. Trebuie sa stie ca parintii muncesc pentru bani, ca sunt limitati si ca trebuie facute economii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.