elias si spioana cărturarilor

Elias și spioana Cărturarilor #1 – Sabaa Tahir (recenzie)

Elias și spioana Cărturarilor – Sabaa Tahir (recenzie)

De ceva timp nu mi-a mai fost dat sa am în mână o atât de bună serie fantasy pentru adolescenți! Aflasem despre Elias și spioana cărturarilor , cartea autoarei Sabaa Tahir, de la o nepoată. Acum aproximativ un an mi-a recomandat-o spunându-mi că neapărat trebuie s-o citesc pentru că ” e tare seria”.

Ne cunoaștem gusturile și unele sunt comune în ciuda diferenței de vârstă destul de mari. Așa că, de când mi-a spus de ea mi-am trecut-o pe listă și în sfârșit am reușit s-o comand de pe Libris.ro. Vreau să vă spun că efectiv am devorat acest primul volum și imediat după ce am terminat de citit ultima pagină, mi-am și dorit să citesc continuare.

elias si spioana cărturarilor

Așa de bine s-a nimerit să-i ajungă acum seriei rândul la citit pentru că luna trecută cei de la editura YoungArt au publicat și volumul 3 așa că acum nu va mai trebui să aștept ani buni ca să citesc toată seria. Da, deja, când scriu aceste rânduri am citit și volumul 2 și urmează să-l comand și pe ultimul, cel recent apărut.

Elias și spioana Cărturarilor este un fantasy care m-a adus puțin aminte de Blestemul câștigătorilor, acțiunea petrecându-se într-o realitate în care Războinicii au invadat de mai bine de 500 de ani teritoriile Cărturarilor unde cândva înfloreau biblioteci, universități, teatre, într-un cuvânt artele și cultura.

Populația zonei a fost transformată în sclavi de către Războinici, fiindu-le interzis să mai învețe să scrie și să citească, silindu-i să trăiască în condiții la limita sărăciei. Lumea în care trăiesc Războinicii este și ea una brutală și violentă.

Din rândul copiii în vârstă de 6 ani, indiferent că sunt fete sau băieți sunt aleși o parte pentru a fi aduși la Blackcliff, academia militară unde sunt antrenați pentru a deveni Măști, adică cei mai de temut și mai letali soldați ai Imperiului. Aceștia sunt aleși de Profeți, niște sacerdoți dotați cu puteri supranaturale. Printre altele ei pot citi gândurile și prevedea viitorul.

Din copiii antrenați la Blackcliff pentru a deveni Măști, unii mor, alții merg mai departe trecând, absolvnd ciclurile militare care îi vor duce la țelul final. Antrenamentele sunt foarte dure. Practic e o selecție naturală. Cel mai puternic rezistă, se întărește și merge mai departe iar la vârsta de 14 ani primește o mască argintie pe care o va purta în permanență pe față și care în final va ajunge să devină o a doua piele. Aceasta nu va mai putea fi scoasă, devenind una cu cel ce o poartă și marcându-i definitiv fizionomia de Războinic.

Elias are 19 ani, este moștenitorul Casei Venturia și în același timp una dintre cele mai bune Măști pe care Academia Blackcliff pe are și în același timp băiatul conducătoarei academiei, Keris Venturia. Deși acesta mai are puțin până la absolvire, gândul nu-i este decât la cum să evadeze înainte de festivitate. Elias e exact opusul mamei sale, conducătoarea sângeroasă și crudă a academiei. El nu suportă violența și atrocitățile care au loc în Imperiu și pe care el, ca Mască ar trebui să le ducă la îndeplinire, motiv pentru care vrea să dispară și să-și câștiga cumva libertatea.

Laia, pe de altă parte, are 17 ani și face parte din neamul Cărturarilor. Ea locuiește cu bunicii și fratele său, Darin. Într-o noapte nefastă, într-una din obișnuitele razii ale Războinicilor bunicii îi sunt omorâți și fratele, Darin, este luat prizonier de Măști și dus la interogatoriul pentru a afla ce știe despre secretul fabricării armelor pe care aceștia cred că l-a furat.

Laia reușește să scape și-i caută pe cei din Rezistență, o organizație a Cărturarilor care luptă pentru recăpătarea libertății acestora pentru a-i ruga să o ajută să-și elibereze fratele. Aceștia în schimbul salvării lui Darin, îi cer să spioneze pentru ei pe nimeni alte decât Keris Venturia, comandantul academiei, recunoscută pentru felul odios, sadic în care se comportă.

Evident că Laia acceptă și, e clar că în felul acesta ajunge să-l cunoască și pe Elias. Deși provenind din tabere diverse aceștia se plac pe loc. Dar, nu, să nu vă așteptați la un roman de dragoste siropoasă pentru că nu este deloc unul de acest gen. Laia și Elias se plac, se ajută unul pe altul dar … lucrurile sunt mai complicate de atât.

Helen este cea mai bună prietenă a lui Elias, și ea una dintre cele mai bune Măsti ale Academiei Militare. Cei 2 au crescut împreună de la 6 ani, au trecut prin multe în timpul antrenamentelor de la Academie, s-au salvat de multe ori unul pe altul de la moarte. Helen îl iubește în tăcere pe Elias însă acesta nu-i împărtășește sentimentele. Vede ea doar cea mai bună prietenă și, deși uneori ispita este mai mare de atât, el prețuiește mai mult relația lor de prietenie.

De cealaltă parte a baricadei, între Laia și Keenan care este liderul aripei tinere a rezistenței și secundul conducătorului acesteia. Deși inițial acesta nu o dorea în preajma lor, nu era de acord să fie ajutată, între timp lucrurile se schimbă și ajunge să o admire și apoi să se îndrăgostească de ea.

Acestea sunt detaliile sentimentale ale poveștii și cadrul general de desfășurare a acțiunii. Mi-ar fi imposibil să povestesc tot ce se întâmplă dar în același timp ar fi și nepotrivit să fac asta. Consider că e bine să știi cât mai puține când începi să citești această serie fantasy deosebită.

De ce? Pentru că autoarea ne oferă o poveste bine dozată și cu multă acțiune, cu multe răsturnări de situație. Știe să atraga atenția cititorului, să-l fascineze și să-l facă să dorească să dea pagină după pagină pentru a afla întreaga poveste și soarta personajelor.

Eu vă recomand Elias și spioana Cărturarilor ca fiind o serie de nota 10, scrisă cu multă fantezie, cu o acțiune perfect dozată, cu personaje complexe și surprinzătoare, cu tineri pe care necazurile îi maturizează pe parcurs și cu personaje fantastice pe care nu le poți uita prea ușor. Dacă sunteți fani ai genului fantajy această serie este una pe care nu trebuie să o ratați.

Vai ați citit cartea? Cum vi s-a părut?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.