exploratori de poveste

Exploratori de poveste – Anna Claybourne (recenzie)

Exploratori de poveste – Anna Claybourne (recenzie)

În 2009 la Usborne Publishing Ltd. a fost publicată cartea The Story of Explorations de Anna Claybourne. În 2016 aceasta a apărut și la noi la Editura Corint Junior, fiind tradusă din limba engleză de Ioana Apostolescu.

Pentru viitorul unei familii și a unei societăți educația este cred cel mai important factor, care din păcate nu este văzut la valoarea lui reală. Când spunem educație nu trebuie să ne raportăm strict la educația copiilor, ci ar trebui să ne gândim și la educația adulților.exploratori de poveste

Scriam nu demult chiar aici pe site despre faptul că sistemul actual de educație, nu numai cel de la noi, dar și cel din alte țări mult mai avansate, nu reușește să stimuleze și să cultive în mod eficient imaginația și creativitatea copiilor. Un copil sau chiar un adult creativ și cu imaginație va putea folosi mult mai ușor și mai eficient cele învățate în școală.

Poveștile sunt cele care la copii stimulează imaginația și creativitatea, iar poveștile adevărate cu atât mai mult. Această carte despre mari exploratori pe care v-o prezint aici chiar asta face. Vine cu o mulțime de povești fascinante dar adevărate despre unii dintre cei mai de seamă exploratori care au existat.

Exploratori de poveste este o carte atât de frumoasă și de utilă încât o recomand cu căldură tuturor copiilor și părinților de copii, pentru că și adulții trebuie să citească odată cu copiii lor. Eu personal așa am făcut, citind cartea băiețelului meu. El între timp a învățat să citească și acum „buchisește” și singur din carte.

Este atât de interesant să afli că peste tot în lume, în toate țările și în toate timpurile au existat oameni curioși să călătorească în zări îndepărtate ca să afle ce o mai fi și pe acolo. Aceștia au fost exploratorii, care dacă au mai și scris frumos despre cele văzute și aflate pe acolo pe unde au călătorit, atunci au lăsat urmașilor povești adevărate minunate din care toți aveau ce învăța.

Ce am aflat din carte? Că în Egiptul Antic și în Grecia Antică au existat temerari care au explorat zonele învecinate lor. Egiptenii au înconjurat Africa cu două mii de ani înainte ca europenii să o facă, iar pentru greci, Marea Mediterană cu toate coastele ei nu avea secrete. Ba mai mult, grecii au trecut și de Coloanele lui Hercule (Strâmtoarea Gibraltar adică), pentru a se avânta către coastele Africii udate de Oceanul Atlantic.

După greci au urmat vikingii, un popor caracterizat de spirit războinic, dar și de o neînsetată sete de cunoaștere. Aceștia au călătorit nu numai în apropierea Scandinaviei lor natale, ci s-au aventurat în neprimitorul Atlantic de Nord (Islanda, Groenlanda și coasta Americii de Nord). Dar ei au explorat și Insulele Britanice, țărmurile Franței, dar și marile lacuri și fluvii ale Rusiei, cu ajutorul unor ambarcațiuni ușoare și rezistente, pe care le puteau transporta și pe uscat pe alocuri. Se știe că au ajuns apoi prin Marea Neagră până la Bizanț.

O altă poveste fascinantă este cea a venețianului Marco Polo, călător în Asia, pe care a străbătut-o până în China. Scrierile lui i-au fascinat atât pe contemporanii săi, dar și pe urmași. Alți exploratori despre care se povestește atât de frumos în carte sunt arabul Ibn Battuta și chinezul Zheng He.

Primul a străbătut toată lumea musulmană cunoscută în perioada de maxim avânt a Imperiului Arab, iar cel de-al doilea s-a avântat către coastele Oceanului Indian și spre insulele Asiei de Sud-Est. Și pentru arabi, dar și pentru chinezi scopul era deschiderea de noi rute comerciale.

Și comercianții portughezi au plecat mai întâi în jurul Africii și mai apoi în jurul lumii. Vasco da Gama și Fernando Magellan sunt cei mai cunoscuți. După portughezi a venit rândul spaniolilor, care prin Cristofor Columb (spaniol „adoptat”, italian prin naștere) au (re)descoperit America, la multe secole după vikingi.

Cine mai apare în carte? Britanicul James Cook, care este considerat la rându-i unul dintre cei mai mari exploratori din istorie. Pe vremea lui Marea Britanie ajunge „regina mărilor”, adică cea mai mare putere maritimă. Se mai spun apoi poveștile lui Humboldt, Lewis și Clark, Livingstone, Mary Kingsley, Charles Sturt, Ernest Shackleton, Robert Falcon Scott, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Robert Peary…

Cartea Exploratori de poveste (pe care o poți cumpăra de AICI) este frumos ilustrată iar poveștile despre fiecare explorator se întind doar pe câteva pagini, ca să poată fi mai ușor citite de către copii. Dar așa cum mai spuneam și părinții se pot delecta citind această carte interesantă, frumoasă și utilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.