făuritorul de baghete magice

Făuritorul de baghete magice – Ed Massesa (recenzie)

Făuritorul de baghete magice – Ed Massesa (recenzie)
Editura Corint Junior, București 2016,
traducere din limba engleză de Mihaela Doagă

Anul trecut a apărut la editura Corint Junior un nou volum al unei serii pentru copii, Ucenicul magicianului, scisp de Ed Massesa. Am primit acest volum de la editură imediat după lansare dar fiindcă nu aveam primul volum nu am putut să îl citesc ca să îi și fac o recenzie.

Iată că am făcut rost și de primul volum, Făuritorul de baghete magice, l-am citit și astăzi îți voi vorbi pe scurt despre el, urmând să revin cu o altă recenzie și la volumul 2.făuritorul de baghete magice

După succesul uriaș al seriei Harry Potter, se pare că interesul cititorilor acestui gen de cărți nu s-a diminuat deloc, ba dimpotrivă a crescut chiar. Făuritorul de baghete magice este o carte pentru copii pe care și un adult ca mine, cel care-i face recenzia, a citit-o cu plăcere.

Este o carte pe care o recomand copiilor mai mărișori, de peste zece ani de exemplu, pentru ca ei să poată urmări firul și înțelesul poveștii.

Despre ce este vorba în Făuritorul de baghete magice

Un băiețel american de unsprezece ani pe nume Henry Leach (al VIII-lea) este personajul principal al cărții. El încearcă să învețe tainele magiei dintr-o carte veche pe care totuși nu prea reușește să o deslușească. Face totul cu ajutorul unei baghete magice (păi se putea altfel?). După el vine mereu, apărând ca din senin de cine știe unde, băgăcioasa lui soră Brianna.

Pe de altă parte cartea urmărește și evoluția lui Henry, care de la un copil ușor naiv, care ar fi vrut ca magiile să le poată face ușor, fără efort și mai mult pentru distracție, va ajunge la o înțelepciune pe care doar cei inițiați în ceva important pot să o aibă. El va înțelege că magia de fapt face parte din universul nostru pe care poate să-l salveze de forțele malefice sau să-l perturbe definitiv.

Coralis, un mare maestru al magiilor, este un alt personaj important. El este de fapt autorul cărții vechi (Îndrumător) pe care Henry nu reușea să o înțeleagă la început. Coralis trăiește într-un castel secret din Transilvania (ce interesant!) și este ajutat de un șoim cu nume Randall.

Desigur că și Coralis va lua parte la acțiune, pornind în ajutorul lui Henry. Mai târziu va afla și băiețelul nostru că el este de fapt membru al unei vechi familii de mari magicieni și că ceea ce lui i se întâmplă nu este hazard. El face parte dintr-un mare plan de re-echilibrare a universului.

Dar de ce universul cunoscut trebuie apărat și re-echilibrat? Asta pentru că forțe malefice au existat dintotdeauna și vor exista mereu.

Dai She este un vrăjitor exponent al forțelor răului. Nu e singurul din păcate. Rău până în măduva oaselor, Dai She nu are altă treabă decât să perturbe totul. Poate că ați auzit voi copii, sau voi adulți de catastrofe cumplite, cum ar fi cutremure devastatoare sau inundații diluviene, pentru că despre cele vechi a rămas scris în istorie, iar despre cele noi se transmite zilnic la știri.

Ce naivitatea din partea voastră, dar și a mea, deoarece cu toții am crezut că acestea sunt pur naturale! Ei bine, multe dintre acestea sunt provocate de forțe la a căror înțelegere, noi oamenii de rând, nu am ajuns încă!

Iar forțele răului pot încă și mai multe rele să facă. Ce acestea are de luptat un biet băiat de unsprezece ani, urmat mereu de o soră nesuferită la început, care își băga nasul peste tot. Chiar dacă nu e singur, răspunderea de pe umerii lui este uriașă. Iar despre magie el va afla că nu este deloc ceva pentru distracție, ci o treabă foarte serioasă, o chestiune „de viață și de moarte”, care ține de felul în care tot universul funcționează.

Părerea mea despre Făuritorul de baghete magice

Narațiunea este ușor de citit pentru că mărimea literelor este perfect aleasă pentru a face cartea plăcută ochiului. Aceasta, cartea adică, urmărește de fapt o evoluție care are loc pe mai multe planuri. Pe de o parte este relația dintre Henry și Brianna, care de la un conflict inițial între frați evoluează spre toleranță, acceptare și mai apoi spre încredere reciprocă. Cei doi frați vor trece împreună prin aventuri nebănuite.

La modul serios vă spun că și eu credeam la început la fel despre magie, adică vezi bine că ar fi ceva pentru distracție… Citind cartea m-am lămurit și vă recomand să o dați și copiilor voștri să o citească. Dacă nu cumva au citit-o deja, caz în care te invit să discutăm puțin pe tema ei.

Cartea Făuritorul de baghete magice precum și continuarea acesteia, Ucenicul magicianului pot fi comandate direct de pe site-ul editurii (vezi aici).

29 de comentarii publicate

  1. Chiar dacă această carte pare a fi pentru copii, eu niciodată nu refuz o carte care mi se pare interesantă. În plus, eu am mai citit de la Corint Junior cărți şi mi-au plăcut la nebunie.
    Felicitări pentru recenzie!

  2. Mi se pare un subiect interesant! Imi doresc sa am foarte mult timp sa pot citi tote recomandarile voastre. Un concediu de un an, poate 🙂

  3. Mi-a placut mult Harry Potter iar din cele scrise de tine cred ca mi-ar placea si Fauritorul de baghete magice! Frumoasa si tentanta prezentare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.