Free image from public domain pictures

Feminitatea la…infinit?

Feminitatea la…infinit?

M-am tot gândit la acest articol. Nu pot spune că am o schiță anume pe care o urmez în timp ce scriu, mai degrabă voi scrie pe măsură ce îmi vor veni ideile. Cum sună? Feminin? Tipic feminin? Mda…cam așa sunt femeile, nu? Se adaptează din mers la orice. Improvizează și merg mai departe. Dar oare ce ne face mai feminine? Să vedem, nu?

Free image from public domain pictures

1.hainele

De multe ori, se spune că haina face pe om. Adevărat ori fals? Vă dau un exemplu de acum mulți ani. Sau poate două exemple…să vedem…

Primul lucru la care mă gândesc este acesta: atunci când am înscris-o pe Daria la grădiniță, am trecut și pe la cabinetul medical. Așa era obiceiul la acea grădiniță de stat: asistenta vroia să vadă fiecare copil în parte, să îl măsoare, să vadă cum e de evoluat etc. Doamna Nastonia. Nu voi uita niciodată. O doamnă care spunea exact ce gândea, indiferent cât de incomod ar fi fost. Să vă spun că mi-a câștigat respectul pentru totdeauna? Să nu digavăm, nu? Deci…atunci când am înscris-o pe Daria la grădi’, încă eram blocată pe stilul vestimentar de la serviciu…cămașă, pantalon la dungă, sacou…ați înțeles voi ideea! Bun! Vine toamna! Începe grădinița! Doamna Nastonia reținuse figurile tuturor copiilor și părinților. În fiecare dimineață, obligatoriu treceam pe la ea ca să vadă dacă copilul e sănătos altfel îl trimitea acasă val vârtej. De obicei, nu mergeam cu Daria de mână în fața cabinetului unde era mare înghesuială, ci o așteptam la câțiva pași distanță. După vreo 10 zile cred, o controlează pe Daria și o întreabă unde e mami de e ea așa de cuminte cu toate că era grupa mică (de obicei, copiii de la grupa mică fac scandal și urlă; știți cum e!). Mă duc aproape de ele și mă întreabă cine sunt pentru că mama Dariei este mult mai drăguță și mai…tânără! Ups! Ce face haina pe om! În dimineața aceea mă grăbisem și eram în jeans și un pulover aruncat peste un tricou!

Al doilea lucru la care mă gândesc când vine  vorba despre haine…Copiii mei mergeau la o școală de stat unde aveau mulți colegi cu părinți foarte bine bazați (știu! mă exprim complet nestilat, dar acesta este adevărul!). După o lună sau două în care m-am dus îmbrăcată elegant, am realizat rapid că exista o diferențiere făcută de una dintre învățătoare. Am hotărât să adopt un slow profile. Mda…după câteva săptămâni, nu mai eram printre părinții pe care se baza pe susținerea anumitor inițiative costisitoare. Asta nu a împiedicat, evident, pe alții să se bage în seamă și pe colectivul clasei să plătească mochetă, perne la scaune și multe alte lucruri de care nu a mai fost nevoie în anul următor! Dar…pe mine m-a privit acea învățătoare drept o sărăntoacă comparativ cu alte mame. Nu voi povesti acum ce urmări au fost pentru copilul meu. Cine a fost la acea clasă, știe pe propria piele ce înseamnă. Și da…haina face pe om, iar obrazul subțire cu cheltuială se ține!

2.machiajul

De câte ori nu am urmărit tot felul de clipuri din mediul online unde asistam la transformarea incredibilă a unor persoane de la stadiul de….hidoșenie la unul de…păpuși! Da! Machiajul poate schimba enorm! Nu mai zic de acei băieți care se machiază și, dacă nu ai ști ce se ascunde în spatele machiajului, ai putea jura că este vorba de fete!

Cred că proverbul mai puțin că e mai drăguț se aplică la multe fete. De ceva vreme urmăresc bloggerițe de pe domeniul acesta și pot spune că îmi place că româncele noastre preferă stilul mai..clasic, nu pe acela încărcat, plin de farduri grele care le-ar face să pară cu 10-15 ani mai bătrâne decât sunt! Bravo, fetelor! Știți voi la cine mă refer 😉

3.tratament facial

Uite la acest lucru nu am apelat până acum, dar nu pot spune de câte ori nu am zis…gata! îmi fac programare! Ca multe alte mame, mereu amân. Cumva există un fel de lăsare pe sine la final, de sentiment că te simți vinovată dacă te gândești și la tine înaintea celorlalți. Acum stau și mă gândesc, gata! de mâine trec la fapte, la urma urmelor ce înseamnă hydrafacial! Ar fi ceva pentru mine, nu? Pentru binele meu! Cred că un asemenea tratament periodic m-ar scăpa de griji. Nu ar mai trebui să mă tot gândesc ce produse să cumpăr, când să îmi fac timp să le folosesc (și cum să le folosesc), cât costă, cât durează până ajunge comanda etc.

4.coafura

Sincer, cred că am schimbat la coafuri de când eram adolescentă de nu mai știu nici eu. Poate chiar de când eram copil. Eu am fost extrem de independentă de mică. Am început să mă duc singură la coafor când aveam 9 ani. Mama nu avea timp, iar când vroia să se tundă apela la vărul meu care era frizer. Mie nu îmi plăcea cum tundea, plus că aveam tot felul de cerințe care nu se pliau cu ce știa el să facă. Inițial mergeam cu tata la frizerie. Știți voi coaforul de pe Dorobanți unde a fost omorâtă acea coafeză? Ei bine, acolo am mers cu tata până la 9 ani, în zona dedicată frizeriei. Într-o zi, domnul care îl tundea pe tata (cred că era un văr de-al lui, dar nu mai rețin clar!) a propus să merg dincolo de ușă, în zona doamnelor pentru că se gândea că aș putea avea de învăța! A deschis cutia Pandorei! Din acel moment, am mers singură acolo. Știam ce înseamnă să faci programare, dar mai ales să duc un cadou dacă coafeza mea 😉 mă primea fără să anunț în prealabil. În perioada liceului, am început să merg la alt coafor, tot de pe Dorobanți unde am experimentat alte coafuri. Inutil să vă spun că am avut de la păr ras la ceafă până la franjuri, de la păr lung vopsit cu șuvițe până la cine știe ce mi se mai năzărea 🙂 )))

De când s-au născut copiii m-am mai potolit un pic. Am avut o coafeză care venea acasă, încă mai vine dacă nu avem timp să mergem la coafor. Însă nu mai încerc așa de multe coafuri trăznite, ci merg pe ceva mai…simplu! Mă rog…până acum câteva luni când am cerut șuvițe vopsite. Vine toamna, cine știe ce mi se mai năzare, corect? 😉

5.comportamentul

Aici îmi vor sări feministele în cap!

Cu toate că mă consider destul de deschisă la minte, recunosc că mă doare capul când aud femei că înjură mai ceva ca la ușa cortului, că se comportă mai urât decât bărbații. Și nu îmi spuneți acum că este vorba de faptul că este egalitate! Bullshit! Asta e o scuză ca să vă comportați cum vă trece prin cap! Nu toți bărbații sunt agresivi! Nu toți bărbații vorbesc urât! Cred că multe femei simt nevoia de a se comporta ca niște bărbați crezând că au mai multă greutate și că se vor impune. Acum…fiți sincere! Dacă un bărbat înjură și bate cu pumnul în masă, voi îl respectați? Eu nu! Și știu ce spun pentru că am în preajmă pe cineva care face așa când nu îi iese totul cum vrea!

Concluzie sau ce vreți voi

Nimic din cele de mai sus nu vă transformă în femei. Fiecare știe ce vrea să fie și cum dorește să se comporte. Ceea ce am exemplificat eu: haine, coafură, tratament facial, comportament, machiaj reprezintă doar lucruri care vă ajută să vă simțiți așa cum doriți voi! Nimeni nu vă poate dicta cum să fiți. Acest lucru depinde de voi! Dacă sunteți mulțumite cu voi, cu ceea ce simțiți…atunci nimic nu contează!

Despre Antoaneta 590 de articole

Imi place sa scriu, sa citesc.
Invat sa ma bucur de viata.

37 de comentarii publicate

 1. Adevarat ca haina nu face pe om, dar o femeie va fi intodeauna feminina si atragatoare intr-o rochie! Sunt adepta rochiilor si a fustelor, nicidecum a pantalonilor! Deasemenea machiajul este clar iar alt atuu al nostru al femeilor 🙂

 2. Un articol plin de adevar de la care am avut numai de invatat. fetita mea intra la gradinita si sper sa nu am probleme. Nu stiam ca trebuie sa treaca pe la asistenta dimineata sau medicul gradinitei. Pana acum n-am apelat nici eu la tratamente faciale si sincera sa fiu nu ma gandesc la asta. Tenul meu este unul normal pentru varsta lui si nu vreau sa ii stric zenul si sa intineresc eu acum.
  Machiajul poate schimba un om si se pot face transformari radicale, dar asta presupune sa manuiesti foarte bine aceasta arta

  • Ramo, asa e regula: asistenta ori medicul acelei unitati trebuie sa vada, in fiecare dimineata, toti copiii pentru a vedea cine e sanatos si cine nu. Plus ca la cabinet lasi orice aviz epidemiologic, nu la educatoare.

  • Eu stiu, Clau. Dar am patit-o ca aspectul exterior sa conteze mult pentru anumiti oameni asa ca stiu pe propria piele cum e sa fii privit intr-un anume mod doar pentru ca nu te incadrezi intr-un tipar mental pe care il au anumite persoane.

 3. La mine aș spune că e un altfel de feminitate 😀 Deși, pe când lucram la școală, elevilor mei le plăcea să mă vadă așa cum erau ei învățați de la televizor: cu cât mai puține haine, cu atât mai bine, or, la mine nu este cazul. Pentru mine feminitatea înseamnă mult mai mult decât aparențele fizice. Acelea se duc, dar dacă ai atitudinea potrivită, poți fi oricând feminină, chiar și când anii au trecut peste tine, ca persoană. Mulți preferă aparențele exterioare, pentru că asta se oferă peste tot în mass-media, iar cei mai mulți preferă să meargă după acele modele. Mihaela Noroc are un album minunat, „Atlasul frumuseții” se numește, în care a surprins femei frumoase de pe întreg mapamondul, acea frumusețe și feminitate autentică…

  • Am văzut în mediul online fotografii realizate în întreaga lume. De acord cu tine, de multe ori mass media influențează enorm și se stabilesc un fel de “standarde” după care mulți simt nevoia să se alinieze.

  • Da, te poti imbraca cum trebuie cu bani putini. Important e sa te imbraci ca sa te simti bine in pielea ta altfel hainele vor sta ca pielea magarului pe oaie 🙂 ))))

 4. As adauga si modul de a gandi, care este total diferit de al barbatilor. De exemplu o femeie stie tot ce este de stiut despre copiii ei dupa cum bine ai punctat tu, un barbat stie mai putin de un sfert.

  • Oh, despre copii….acum vreo doua saptamani, imi spune sotul: am fost in Cora si am vazut niste ghiozdane…cand le va vedea Andrei, nu o sa stie ce sa aleaga! Eu: cu ce erau? El: cu Fulger McQueen…Andrei (din camera lui): Sunt vechi stirile alea! Cam de vreo 3-4 ani 🙂 )))))

 5. Feminitatea consta cel mai mult intr-o stare de spirit, o atitudine. Sunt femei altminteri elegante, aranjate. coafate care nu atrag, nu inspira nimic, pe cand o femeie sa zicem curata, ingrijita ce e drept (acestea mi se par atribute indispensabile feminitatii), imbracata simplu poate sa lumineze o incapere in care intra, chiar daca poate nu are proportii de model sau nu poarta ultimul racnet in materie de moda. Consider ca o tinuta frumoasa, care avantajeaza silueta plus un machiaj si o coafura care pun in valoare tenul, ochii, parul si culoarea lui aduc fiecarei femei un plus de incredere care nu poate decat sa ajute.

 6. Eiii, eu as fi crezut ca o tinuta mai lejera/sportiva te intinereste ( la general vorbind) iar un costum te face sa pari mai matur.

 7. Ma imbrac dupa cat timp am la dispozitie si nu tin pasul cu moda. Vara prefer pantaloni scurti si maiouri, nu ma machiez aproape de loc. Nu-mi place sa ma afirm. La scoala baiatului si la primara si acum cand e la gimnaziu poate pentru ca-mi place sa spun lucrurilor pe nume au incercat sa ma bage in tot felul de comitete, dar fara succes.

 8. Îmi place abordarea ta. Și eu cred că feminitatea ține de noi, de caracter și nu de haine, machiaj sau de tratamentele pe care le facem sau nu. Cu siguranță feminitatea poate fi cultivată, dar niciodată o haină nu va ține locul unei atitudini de doamnă.

 9. Un articol frumos si bine punctat. Si eu mergeam la salon mult mai des inainte sa devin mama, experimentam tot felul de saloane din oras, acum ma rezum la cele din cartier, folosesc mult mai putin machiaj ca in adolescenta fiindca am invatat ca less is more si in colectivitate, ascult mult si vorbesc putin, ma refer la sedintele cu parintii.

  • Oh, la sedintele cu parintii e diferit. Depinde pur si simplu de la colectiv la colectiv. De anul trecut, copiii merg la alta scoala si incerc sa stau la distanta de toate discutiile care se desfasoara. Particip strict atunci cand e vorba de copii, in rest…la distanta de bisericute si alte cele! E mai sanatos asa! Cel putin pentru mine!

  • Pai haina face pe om. Ai vazut acel clip cu fetita actrita? Cand era imbracata frumos si cerea ajutorul, adultii se inghesuiau sa o ajute. Cand era imbracata ca o cersetoare, cei mai multi chemau politia/autoritatile sa ii scape de ea.

 10. N-o sa ma vezi imbracand haine ultra-feminine decat la evenimente speciale. Probabil ma vei auzi si vorbind urat. De machiat, ma machiez cat sa imi ascund imperfectiunile, la coafor am fost o singura data in viata mea și la tratamente cosmetice niciodata. Daca in asta consta feminitatea, atunci ma declar barbat convins :))

  • Doamna Brandusa, cred ca acesta este apanajul fiecarei femei! Cu cat inaintam in varsta, cu atat nu ne mai pasa de gura lumii pentru ca realizam ca efectiv nu are importanta 😉

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Ne organizăm din timp pentru a pregăti cadourile potrivite? 

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,742 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: