Free image from pixabay

Fețe și fațete ale oamenilor – purtăm măști chiar și când nu știm?

De ceva vreme mă tot gândesc la acest lucru. Am realizat că, de multe ori, nici măcar nu realizăm că purtăm o mască. Se întâmplă să purtăm măști chiar și când nu știm.

Măști

Iau un exemplu simplu… Ești obosit, nu ai chef de nimic. Ți-ai dori pur și simplu să te așezi într-o cadă fierbinte și să…dormi! Nu ai cum să faci acest lucru. Vin copiii la tine cu diverse cereri de ajutor. Ce faci? Zâmbești și le răspunzi încercând să te concentrezi cum poți ca să fie totul coerent, nu? Iată o mască!

Mergi la magazin. Ești rupt de realitate pentru că te gândești la diverse probleme ce trebuie rezolvate. Nu își stă gândul la discuții amicale, dar iată că te întâlnești cu cineva cunoscut. Arborezi o mină relaxată și discuți câteva minute măcar din politețe dacă nu din alt motiv. Altă mască!

Afli că o persoană nu se comportă potrivit unei situații legale/medicale etc.. Te superi, te înfurii. Ai vrea să dai cu ea de pământ. Ce faci? Te duci și discuți concret, încercând să rămâi calm. La urma urmei omul cu care discuți nu are nicio vină, nu el e cel cu care ai de rezolvat o problemă, nu? Acel om e doar intermediarul pentru că, nu-i așa, trebuie să respecți o anumită ierarhie. Altă mască!

Încerci să lucrezi ceva, dar ți se spune în continuu că greșești amarnic. te demoralizezi. Faci pe deșteptul curajosul și încerci să descoperi ce greșești. Aceasta este o mască.

Soluții?

Momentan am găsit cu mare greutate câteva soluții. Deși bunul simț și modul de a fi/modul în care ai fost educat nu îți permit să îi trimiți la origine pe cei care te enervează, încearcă măcar să te depărtezi de elementele nocive.

Azi am prins curaj și am discutat cu o doamnă pe care o cunosc de 3 ani cred. Nu am avut curaj să o întreb ceva până acum pentru că …na, educația, mentalitatea…cum vreți voi să le numiți…m-au oprit! Mergem periodic la ea la magazin să cumpărăm haine și încălțăminte pentru copii, dar de un an a slăbit enorm! De la 85 kg a ajuns la 56.

Dacă vă spun ce mi-a zis azi…m-a pus pe gânduri. Mi-a explicat că ea face câteva lucruri strict pentru ea însăși, pentru a se simți bine, pentru a avea o anumită stare spirituală/emoțională. Dimineața devreme își dedică minute bune doar ei înseși: de la toaleta zilnică (inclusiv cremuirea corpului) până la mic dejun luat în tihnă. A învățat să reducă porțiile de mâncare, să mănânce sănătos, să facă mișcare chiar și când nu are cum. Spre exemplu, merge în pas vioi decât lent. Seara își face timp să facă mișcare, acasă. Ca și mine, nu are timp să meargă la sală. A ales să danseze acasă, urmărind diverse videoclipuri pe youtube. Lucrul cel mai important? Încearcă să gândească pozitiv, să aleagă să vadă partea plină a paharului, să aibă minute/ore din zi doar pentru ea.

Vă las pe voi să trageți concluziile!

Free image from pixabay
Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

10 comentarii publicate

 1. Foarte bine face doamna de la magazin. De foarte multe ori noi femeile uitam de noi. Ne gandim numai la copii, la sot, ne gandim sa facem mancare, curatenie, sa verificam copiii daca si-au facut temele, si uite asa viata zboara si parca ne pare rau. Trebuie sa ne acordam zilnic cateva minute numai pentru noi, cand nimeni nu trebuie sa faca parte din universul nostru.

 2. Cu toții purtam măști. Dar nu toți sunt bine intenționați. Învăț abia acum cat de hidoși sunt unii oameni(nu la chip) si e dezamăgitor. Te pup, sa ramanem încrezătoare si optimiste si vesele!

 3. Atunci când faci lucruri minunate pentru tine zi de zi, viata este frumoasa. Începi ziua cu răsfățul tău si întreaga zi vrea sa te răsfețe. Cum altfel? Doar te-ai simțit bine, apoi era normal sa creezi un „câmp de bine” in jurul tău. Zâmbitoare după răsfăț, Zâmbești. Asa atragi zâmbet după zâmbet transformându-ți ziua, apoi viața, in ceea ce ai dorit. Problemele se rezolva, iar TU rămâi încrezătoare in propriile puteri, știi ca esti in stare sa faci tot ce vrei, când vrei, cu zâmbetul pe buze.
  Am încercat de multe ori sa-mi schimb viața. Acum nu mai încerc, ci știu ca vreau o viața ușoară si frumoasa. Uite asa ma răsfăț eu încă de dimineața, pentru ca doar in felul acesta adun zâmbete in juru-mi si clipe frumoase.
  Sa ne iubim mai mult, nu strica. Zâmbim mai mult si ziua este mai frumoasa. 🤗

  • Ingrid, am inceput de ieri sa schimb putin, cate putin ceva din viata mea…bine, schimbarile au inceput de cateva luni, dar am avut o perioada grea, neagra as zice din care nu paream sa mai ies.
   Incerc sa imi aduc aminte ca energia pozitiva atrage dupa ea tot energie pozitiva si sa merg mai departe. Pas cu pas…secunda cu secunda…incerc sa imi croiesc un drum care sa ma faca mai linistita, daca nu fericita.

 4. Eu nu pot fi altfel decat sunt, chit ca sunt gemeni si se zice ca noi am avea 2 fete. Daca sunt trista, sunt trista, Daca imi vine sa rad, rad. Daca nu-mi place moaca ta, o sa simti asta din atitudinea mea. daca am sa incerc vreodata sa zambesc fals, o sa te prinzi in secunda 2 pentru ca nu pot sa ma prefac sau sa tac.

  • Cris, eu sunt varsator si teoretic ar trebui sa fiu cu capul in nori si vesnic optimista. Chestia e ca viata chiar te schimba enorm asa ca…nu consider ca zodia reprezinta cu adevarat punctul final si corect in determinarea personalitatii unui om.

 5. Nu e ok sa ascunzi lucruri, dar nici sa fii ca mine. La mine imediat se observa in ce stare de spirit sunt. Si uneori nu e ok sa ii incarci si pe ceilalti cu problemele tale. Doamna bine zice! Cred ca primul lucru pe care ar trebui sa il fac dimineata cand deschid ochii ar fi sa multumesc si sa fiu recunoscatoare pentru tot ce am, nu sa intru direct pe blog 🙂 Timp pentru mine imi fac, dar eu prefer ca timpul sa il petrec mai mult langa ceilalti. Nu imi place deloc sa stau singura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.