Gregor pământeanul

Gregor pământeanul (#1 seria Cronici din subpământ) – Suzanne Collins (recenzie)

Gregor pământeanul . Volumul 1 din seria Cronici din subpământ. Autor Suzanne Collins, Editura Nemira, București 2016, traducere din limba engleză de Mihaela Buruiană

Scriitoarea americană Suzanne Collins este foarte cunoscută cititorilor români, ea fiind autoarea celebrei serii Jocurile Foamei, care a fost și ecranizată. Din punct de vedere cronologic însă, seria ”Cronici din subpământ” este prima scrisă, fiind de asemenea o serie de cărți de aventuri pentru copii și tineri de mare succes.

Ceea ce oamenii au descoperit până acum este doar o parte infimă din imensul univers, dar și din micuța noastră planetă. Posibile lumi ascunse, secrete, subpământene, au mai fost imaginate și de alți scriitori, începând cu Jules Verne și probabil că încă vor mai apărea cărți cu acest subiect câtă vreme vor exista oameni pe acest Pământ.Gregor pământeanul

De ce? Pentru că mare lucru din ceea ce este sub pământ oamenii nu prea știu și atunci curiozitatea și misterul îi stimulează și fanteziile, iar acei oameni care mai și scriu, vor încerca să transforme fanteziile în povești frumoase.

Cine sunt personajele din cartea Gregor pământeanul

Personajul principal al romanului Gregor pamânteanul, este, după cum ne putem da seama și din titlu, Gregor, un băiețel foarte serios, care nu zâmbește aproape niciodată, cu talente la gimnastică şi la muzică.

Tatăl său este dat dispărut de doi ani, iar cunoscuții sunt de părere că și-a părăsit familia. Poliția nu l-a putut nici ea găsi.

Mama sa, ocupată tot timpul cu munca și o bunică absentă, cu gândul numai la trecut, vin să completeze tabloul unei lumi care nu este cea mai grozavă pentru un băiat ca Gregor.

A, și să nu o uităm pe surioara lui de doar doi anișori pe nume Boots, care pentru început nu este decât o altă problemă pe capul lui Gregor.

Despre ce este vorba în Gregor pământeanul

Planurile de vacanță ale băiatului, care spera să plece într-o tabără frumoasă, au fost date peste cap tocmai din cauza bunicii și a surorii sale, de care trebuia să aibă grijă. Și parcă tristețea provocată de plecare autobuzului spre tabără cu copiii din cartier nu ar fi fost prea mare așa că la asta trebuia să se mai adauge și pierderea lui Boots.

Fetița cade, este absorbită, printr-o gaură dintr-un colț al camerei spălătoriei de la parterul clădirii unde locuiau. Este practic începutul poveștii, pentru că Gregor, fără să mai stea pe gânduri, se aruncă și el pentru a-și recupera surioara.

Așa se întâmplă în mai toate cărțile cu aventuri subpământene. Printr-o întâmplare sau alta, eroii ajung cumva să descopere că mai există și o altă lume pe lângă cea în care trăim noi, norocoșii de la suprafață. Lumile subpământene sunt diferite, misterioase, periculoase.

După minute bune de cădere în gol, Gregor și Boots ajung într-o astfel de lume populată cu gândaci uriași și cu alte lighioane, numai bune ca să sperie pe oricine. Nu și pe Boots, care în inocența ei află că gândacii sunt de fapt prietenoși și le vor fi mai apoi aliați de nădejde. Ba mai mult, gândacii care erau culmea și vorbitori de limbă engleză, o tratează pe Boots ca pe o adevărată prințesă.

Acest fapt era datorat unei vechi profeții, care spunea că de la suprafață vor veni trei pământeni, care îi vor ajuta pe cei de subpământ în lupta crâncenă cu dușmanii lor dintotdeauna, cine alții decât șobolanii…

Așadar iată că profeția este pe cale să se împlinească, dar cine este al treilea pământean? Asta o să vă las pe voi să descoperiți citind cartea.

Gregor va evolua și va deveni un mare războinic, dar ca orice mare războinic, el va deveni și înțelept. Orice mare războinic știe că trebuie să recurgă la forță și la luptă numai în ultimă instanță, atunci când toate celelalte mijloace de evitare a conflictelor au fost epuizate.

Și de asemenea orice mare războinic nu poate niciodată să răzbească de unul singur în marile încercări la care este supus. El va fi întotdeauna înconjurat de aliați de nădejde, care-l vor urma necondiționat și care îi vor fi alături orice s-ar întâmpla.

Pe lângă gândaci (aliați) și șobolani (inamici), mai apar în lumea subpământeană păianjeni și lilieci. Aceștia sunt și ei aliați în lupta cu șobolanii. Oamenii nu puteau nici ei să lipsească, că doar nu ați crezut vreo clipă că nu ar fi și oameni acolo, în Subpământ? Ei trăiesc în regatul numit… Regalia… Iar Gregor va trebuie să împlinească în cele din urmă Profeția…

Gregor Pământeanul este o poveste foarte frumoasă, scrisă cu multă fantezie și care se termină cu bine, ca (aproape) toate poveștile. Dar care lasă loc și pentru o continuare, sau patru ca să fim mai exacți, deoarece seria Cronici din Subpământ cuprinde cinci cărți în total.

Cartea o puteți cumpăra comandând-o online atât de site-ul editurii – vezi aici cât și de la marile librării online – vezi aici.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: