Free pictures from Pixnio & Wikimedia Commons

Guest post: Carte tipărită versus carte digitală

Carte tipărită versus carte digitală

În zilele noastre, toată lumea discută despre preferința în ceea ce privește formatul unei cărți. În timp ce unii rămân dedicați cărților tipărite, alții se dedică exclusiv cărților digitale. Cu siguranță unul dintre motivele pentru care unii preferă cărțile în format digital este evoluția tehnologică, era digitală în care trăim.

Personal, prefer cărțile tipărite, dar nu pot spune că nu am citit și cărți în format digital. Uneori, este necesar să citim cărți digitale, din diverse motive. Însă preferința mea va rămâne, cel puțin în viitorul apropiat, cartea tipărită. Dar să vedem câteva avantaje și dezavantaje pe care le au cele două tipuri de carte, în viziunea mea.

Free pictures from Pixnio & Wikimedia Commons

Cartea tipărită

1.Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai, ca cititor împătimit, atunci când poți ține o carte în mână. Poți să o simți tactil și să o miroși – sunt sigură că toți care iubesc cărțile tipărite știu despre ce vorbesc!

2.Este o bine-meritată pauză pentru ochi, de la tot ce înseamnă tehnologie. Cel puțin în cazul meu, dar sunt sigură că mulți simțiți la fel, cartea tipărită este bine-venită după o zi întreagă petrecută cu ochii într-un ecran. Știu că mulți vor spune că ochii obosesc oricum în timp ce citim, dar pentru mine, chiar diferă modul în care citesc.

3.Valoarea cărții tipărite. Aș spune că o carte tipărită are nu doar valoare materială – care este evidentă –, ci și valoare sentimentală. Cu siguranță aveți în bibliotecă măcar o carte despre care puteți povesti ceva referitor la momentul când ați cumpărat-o sau primit-o.

4.Însemnările. Poți cu ușurință să folosești un sticker pentru a „salva” citatele preferate din carte, astfel că poți reveni la ele oricând.

5.Cartea tipărită rămâne în biblioteca ta, în siguranță, fără să îți fie teamă că dispare din greșeală.

Cartea digitală

1.Este la îndemână oricând. Fie că ești pe drum, sau acasă, este mult mai ușor să citești o carte pe suport digital, din motive lesne de înțeles. Fie că optezi pentru un e-reader sau tabletă, ocupă loc mai puțin în geantă și greutatea este mai mică decât cea a unei cărți tipărite.

2.Acces facil la cărți. Deși nu toate cărțile se găsesc și în format digital, sunt unele pe care le găsești mai ușor astfel. De exemplu, dacă îți dorești mult să citești o carte care nu a apărut încă la noi, o poți găsi în format digital și o citești mai repede decât va fi disponibilă pe piața noastră.

3.Susținerea naturii. Mulți dintre cititori consideră problematică tăierea copacilor pentru a realiza hârtia din care sunt făcute și cărțile tipărite. Însă, citind în format electronic, această problemă este rezolvată.

4.Nu ai nevoie de sursă suplimentară de lumină. Multe persoane susțin că nu pot citi cărți tipărite din cauză că au nevoie de o sursă de lumină care poate fi deranjantă pentru cei din jur. Cartea în format digital nu ridică o astfel de problemă.

5.Prețul. Nu este o noutate faptul că prețul unei cărți electronice este întotdeauna mai mic decât cel al unei cărți tipărite.

Voi care variantă o preferați? Aveți și alte motive pentru care alegeți una sau cealaltă variantă?

 

*****

Mulțumesc, Eva Anca, pentru articol. Foarte interesant, nu-i așa?

Pe Eva o găsiți pe blogul ei – Rândurile Evei – unde aveți ocazia să citiți multe articole interesante, frumos argumentate și scrise din suflet.

Vă invit să răspundeți la întrebarea Evei – ce variantă preferați?

Dacă doriți să citiți despre avantajele și dezavantajele de a citi de pe kindle, tabletă ori telefon, aici aveți detalii.

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

14 comentarii publicate

 1. He, he, chiar pregatisem un aricol asemanator dar mi-a fost lene sa il termin, m-am pierdut pe drum. Clar o sa aleg intotdeauna cartile tiparite. In primul rand pentru ca mi s-a imbunatatit calitatea somnului de cand nu mai stau cu ochii in ecran toata ziua si in al doilea rand pentru mirosul lor si bla bla 🙂

 2. Consider ca ambele variante sunt ok, doar traim in era moderna. Insa eu as inclina balanta catre cartea tiparita. Este adevarat ca cea digitala este mai la indemana, dar totusi e alta placere cand deschid o carte clasica si intorc cu grija fiecare pagina.

 3. Fiecare cu avantaje si dezavantaje.
  Cartea autentica, pentru mine,este cea tiparita, fara indoiala.
  Trebuie, insa, sa recunosc faptul ca cea digitala a inceput sa castige tot mai mult teren (asta prin prisma faptului ca petrecem atat de mult timp la calculator, laptop etc.) Era digitala, nu-i asa?

  As mai adauga un punct: cartea tiparita e mult mai comod, mult mai comod, de citit. 🙂

 4. Prefer cartea tiparita. La cele electronice ochii imi obosesc si imi ia mai mult timp pana ajung la final. Oricum pana la urma, nu mai conteaza in ce format este cartea, important e sa o citesti si sa faci asta din toata inima.

 5. Personal cred ca nu e nimeni nevoit sa aleaga, cele doua pot trai in simbioza impreuna cu formatul audio. 🙂 Adica, poti citi lejer pe format tiparit acasa, dar sa citesti ebook pe metrou, avion, autobuz etc.

 6. Nu am incercat pana acum varianta digitala asa ca nu ma pot pronunta. Pentru ca nu am casa mea ar fi o varianta mult mau buna cartea digitala. Totusi am temerea ca nu o sa imi placa sau o sa ma doara ochii. Si sa dau banii pe o tableya sau ebook reader (sau cum s-o numi 😀 ) si sa se puna praful …..apoi o iau razna……

 7. Am incercat sa citesc si in format electronic, dar nu-mi place. Prefer sa simt cartea in mana, sa simt mirosul de hartie , bla bla, bla …. da, iubesc cartea tiparita 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.