Heruvim - Adrian Petru Stepan

Heruvim – Adrian Petru Stepan (recenzie)

Heruvim, autor Adrian Petru Stepan, Libris Editorial, Brașov 2018

Unele cărți au o magie aparte și reușesc să te captiveze încă de la început fără să îți dai seama, ca să parafrazez ceva scris pe ultima copertă. Heruvim este una din acele cărți. Iar dacă până acum eram obișnuiți cu romanele sau cu filmele străine pline de intrigi și cu acțiune continuă, iată că acum putem descoperi și o carte scrisă de un autor român în același stil, cu același ritm alert, o poveste în care faptele se petrec cu o viteză amețitoare.

Adrian Petru Stepan, născut în 1978 la Timișoara, a studiat Dreptul și Civilizația Europei Centrale, dar este pasionat și de Istoria Orientului Mijlociu. Nici nu este de mirare prin urmare că în cartea despre care vă vorbesc el a cam combinat toate acestea pentru a țese o uimitoare povestire care include acțiune, spionaj, situații din istoria țărilor din Europa Centrală plus ceva interese ale Orientului și totul petrecându-se în orașul lui natal, Timișoara.Heruvim - Adrian Petru Stepan

Eroul romanului este un funcționar bancar și scriitor în timpul liber și tocmai această pasiune a lui îl va conduce spre aventura vieții sale. El este prieten de multă vreme cu Nasser, unul dintre arabii (libanez mai exact) veniți la noi la studii pe vremea comunismului și care au rămas aici după Revoluție ca să conducă mici sau mai mari afaceri. Dar cu cine nu este prieten eroul nostru, că în cartierul în care a trăit toți îl cunosc? Iubita lui însă, pe nume Em, locuiește departe, la București, dar chiar și de acolo îl va ajuta la nevoie cu o mulțime de informații.

Vizita eroului principal al cărții, la închisoarea orașului, Penitenciarul Popa Șapcă se trasformă într-o adevărată aventură. Acesta este implicat fără voia lui, într-o revoltă a deținuților încheiată cu o evadare. Rolul acestuia este doar aparent de ostatic pentru că, în realitate el devine co-participant la acțiunea celor 3 evadați.

Motivul pentru care aceștia îl implică pe scriitor în acțiunea  lor este unul foarte simplu: acesta cunoaște foarte multe informații importante despre oraș. Aceste informații le sunt de ajutor în găsirea unei imense comori ascunse, pare-se, chiar în mijlocul Timișoarei.

Dar ce mare comoară se poate găsi la Timișoara, așa neștiută de nimeni? Cică ar fi fost ascunsă acolo de un spion/curier german în vremea primului război mondial. De ce nu a găsit-o nimeni până acum? Pentru că nu a fost căutată, deoarece erau prea puțini cei care știau de existența ei misterioasă.

Însă eroul nostru, scriitorul mai mult amator, în rest funcționar de bancă, poate fi cheia secretă pentru descifrarea misterului comorii, deoarece el se pricepe ca nimeni altul la descifrarea de enigme, vechi simboluri orientale sau ale Imperiului Habsburgic, după cum a reieșit și din ultimul său roman tocmai publicat.

Așa că și deținuții care pun la cale evadarea, dar și serviciile secrete din mai multe țări îl văd ca pe un element hotărâtor în descifrarea multor mistere. Și e cam greu când nu ești vreun super-erou sau măcar un Steven Segal sau Jean-Claude van Dame, cu mușchi și cu niște cunoștințe avansate de arte marțiale, să scapi basma curată urmărit fără vină de toți laolaltă.

Și mai ales, în cine poți să ai încredere? Și ce mai caută și orientalii pe acolo? Păi cum ce caută, nu totul în istoria noastră ca civilizație pe Pământ a pornit din Orient? Adică încrengătura de intrigi va ajunge așa departe? Desigur, dar temporal, deoarece întreaga localizare spațială a acțiunii romanului este la Timișoara.

Din punct de vedere al informațiilor, cartea este și un curs de istorie, dar și de esoterism. De exemplu am aflat despre Cabala (Kabbalah) că nu este doar un sistem mistic al evreilor, ei preluând-o de fapt din Babilon în vremea în care au fost acolo sclavi. Cei drept, evreii au fost cei care au adus-o mai apoi în atenția întregii lumi.

În fine, finalul poveștii nu vi-l pot divulga. Ceea ce vă pot spune, însă este că aceasta este o carte care s-ar preta ușor să fie ecranizată: ar ieși un film de acțiune foarte bună, dacă ar avea cine să-l facă. Sper ca Adrian Petru Stepan să mai scrie și alte romane la fel de captivante și de bine documentate!

Voi ați citit Heruvim? Sau poate altă carte scrisă de Adrian Petru Stepan și îmi puteți face o recomandare.

 

2 comentarii publicate

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: