Free image from public domain pictures

Idei de creare a propriilor tradiții

M-am tot gândit dacă e cazul să scriu acest articol sau nu. Apoi am realizat că poate și voi ați creat propriile tradiții, dar nu le știm noi. Așadar…iată câteva idei de creare a propriilor tradiții pe care oricare din voi le poate adopta ori poate deja le puneți în aplicare.

Free image from public domain pictures

1.zi de nume

La noi în familie, nu prea se dau cadouri cu ocazia zilei de nume. Inițial, le ofeream cadouri ambilor copii (de obicei erau cărți pentru copii). Ulterior am realizat că e mai bine să facem ceva diferit. De sf.Ana (da, pe Daria o cheamă și Ana) ori de sf. Andrei plecăm undeva, la plimbare. De obicei, mergem la munte. Dacă suntem acasă, alegem să sărbătorim cu tort ori prăjituri de casă făcute chiar de copii, plus suc ori șampanie pentru copii.

2. Sfântul Nicolae

Tradițional, sf. Nicolae lasă cadourile în ghetuțe. Cum ambii copii au aflat că eu le cumpăr cadourile (știu de circa 2-3 ani de la colegii de clasă), am decis să schimbăm un pic. Când erau mici le ofeream câte o pijama, cărți de copii, fructe și dulciuri. De circa doi ani, am schimbat și această tradiție. Le ofer dulciuri și multe fructe (de obicei aleg fructe ce pot fi transformate în salată ca să le combinăm ușor), dar acest lucru se întâmplă seara, nu dimineața. Ideea a venit pe fondul faptului că dimineața nu se mai îndurau să plece la școală de dragul cadourilor și al dorinței de a le încerca …pe toate! Până acum a funcționat!

3.împodobirea bradului

De când s-a născut Daria, avem o tradiție: împodobim bradul pe 7 decembrie, imediat după sf.Nicolae. Inițial mă ocupam eu de acest aspect, dar …am trecut totul pe mâna lor. Sunt mari și vor să se ocupe singuri de împodobitul bradului. Aleg culorile pentru anul respectiv (anul acesta au vrut roșu cu auriu pentru că la ei la clase brazii sunt argintii cu roșu, în consecință refuză să fie la fel și acasă; Andrei ar fi vrut roșu cu albastru, dar s-a opus Daria), așează accesoriile în brad. Noi nu punem dulciurile în brad. De 4 ani am ales să punem sub brad absolut toate dulciurile în coșuri de răchită ori cutii de cadouri. E mai practic așa. Fiecare alege ce dulce vrea de acolo.

Ca o paranteză, vă povestesc ce trăznăi făcea unul dintre câinii noștrii când eram eu în liceu. Primul meu câine a fost Sandy Bell, o corcitură de câine lup, găsită la bunica mea, la țară. Răsfățată e puțin spus. Știindu-se iubită de părinții mei, făcea mereu prostii și mai ales îmi făcea mie câte ceva. Probabil că, în mintea ei, era fiica lor pentru că se comporta exact ca o soră geloasă și mă mușca de câte ori veneau părinții acasă….în rest, era tare cuminte cu mine…când nu făcea prostii, evident! Una dintre nebuniile ei preferate (indiferent că vorbim de casa de la țară ori apartamentul din București) era să se ducă tiptil la brad și să tragă ușurel bomboanele din hârtia lor. Le mânca pe ascuns, dar hârtiile rămâneau în brad ca să nu ne dăm seama. Apoi se culca pe fotoliul ei de parcă nu avea conștiința încărcată. Dacă o întrebai ce s-a întâmplat, se uita la tine cu o mutra inocentă și mirată, nu mai zic supărată că ai trezit-o din somnul profund!

4.Calendar de advent

Până anul acesta, am folosit un calendar de advent. Când erau mici, desenam un calendar și îi puneam să taie zilnic cu un creion acea zi. În acest mod, copiii înțelegeau mai bine cum trece timpul, dar mai ales că se apropie Crăciunul cu daruri speciale. În fiecare zi aveam câte o activitate, fie citeam din cărți copii, fie realizam un proiect referitor la Crăciun. De circa 3-4 ani, am apelat la un calendar cumpărat care oferă o ciocolățică pe zi până la Crăciun. Anul acesta am renunțat la acest obicei. Au crescut și au multe preocupări. De această tradiție îmi pare rău, dar am decis că e momentul să ne adaptăm și să facem altceva. În fiecare zi, alegem să mâncăm ceva diferit ori să povestim despre ceva din copilăria lor.

În plus, ca în fiecare an, alegem haine și jucării pentru a le trimite la țară, la copiii săraci. (Consider că aceste gesturi trebuie făcute tot timpul anului, nu doar de Crăciun, așa că îi încurajez pe copii să strângă absolut tot ce nu mai folosesc, dar se află în stare bună pentru a le trimite la copiii care au nevoie de ele.) De asemenea, de anul trecut e o tradiție la care participăm și noi alături de profesoara de religie de la școală. Se cumpără cadouri pentru copiii de la un centru de plasament din oraș.

5.Crăciunul

De obicei, această sărbătoare o petrecem acasă. La pregătiri mă ajută ambii copii, fiecare după pofta inimii. Încerc să echilibrez cumva totul ca să nu avem doar mâncăruri grele. Dimineața de Crăciun este rezervată desfacerii cadourilor. Anul acesta cred că va fi primul când vor primi mai devreme cadourile, nu știu încă. Rămâne încă de discutat. La micul dejun, de obicei, mâncăm cozonac și bem ciocolată caldă.

6. duminici de răsfăț

Am decis să inserez aici una dintre tradițiile noastre pentru că am vorbit mai sus despre micul dejun. De când erau mici, am ales ca duminica să reprezinte răsfățul lor. La micul dejun, de obicei, servesc clătite americane cu milkshake ori prăjituri de casă cu lapte ori ceai. Este singura dimineață când mănâncă așa, dar am vrut să le rămână în amintire drept dimineața petrecută cu ambii părinți.

7. după Anul Nou

Nu voi mai scrie despre noaptea de Revelion pentru că e clar că amândoi stau până la o oră rezonabilă. Am vrut să vă povestesc despre ceea ce facem în prima zi de An Nou. Ideea nu îmi aparține, ci am preluat-o de la fostul meu șef. În prima zi de an, mergem undeva la plimbare, la munte ori undeva în afara orașului. E multă liniște, nimeni nu se mișcă din cauza oboselii așa că poți să te plimbi în voie, fără griji ori stres.

8.zile de naștere

Așa cum am povestit încă din toamnă, anul acesta ambii copii au decis că nu mai vor petreceri de ziua lor. Inițial, au cerut ceva de genul: Andrei – să mergem toți la munte câteva zile, Daria – să mergem la mall toți patru și să ne răsfățăm cum vrea ea. Acum Daria a schimbat cumva lucrurile…A venit cu ideea că își dorește un cadou foarte scump așa că a propus ca, în schimbul acelui cadou pe care îl vrea de Crăciun, să nu mai primească nimic de ziua ei, ci să stăm acasă. Mai avem o lună și ceva până la ziua lui Andrei, apoi încă o lună până la ziua Dariei așa că mă aștept să mai vină cu idei trăznite!

 

Momentan acestea sunt tradițiile noastre. La voi cum este?

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

5 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.