cum se îmbracă adolescenții azi

Impresii după prima săptămână de clasa a V-a

A început școala…a început o nouă etapă pentru fiica mea: gimnaziul. După prima săptămână de clasa a V-a, ar fi de spus ceva…mult…puțin..voi spuneți…cum se îmbracă adolescenții azi

1.Nu au manuale

Ei bine, e greșită afirmația. Au manuale! Mai exact, manualul de sport (!) și compendiul care cuprinde exerciții din toate materiile, indiferent de profil.

Unii ar spune că domnul ministru s-a orientat ultra rapid și a adus în față acel compendiu. Alții ar spune că a fost o mișcare cam calculată.

2.Nu au materiale după care să lucreze

Exact! Cadrele didactice nu au voie să xeroxeze, printeze, comande materiale pentru orele predate la școală. Deci…cum lucrează? Simplu…scriu pe tablă niște noțiuni, copiii le copiază în caiete…sau le dau de scris compuneri (în fiecare zi)…ori se cunosc mai bine (discuții despre logică în loc de matematică!) ș.a.m.d.

3.Profesori frustrați vs profesori calmi

Aici depinde de atitudinea fiecăruia. Pentru fiica mea, această săptămână a fost un fel de aventură mult așteptată. Spre deosebire de alți copii, ea chiar aștepta cu mare nerăbdare să descopere ce înseamnă gimnaziu. Unii profesori o sperie, alții au cucerit-o.

Nu vreți să auziți ce încântată a fost de profa’ de biologie ( o doamnă în vârstă cu multă răbdare și, se pare, înclinație spre materia predată)…aseară, când am luat-o de la școală, deși eram într-un trafic infernal (5 km făcuți bară la bară), am râs cu lacrimi.

Nu pentru că subiectul ar fi fost amuzant, ci pentru că fiica mea îmi moștenește “talentul” de a vedea mereu partea plină a paharului. Mi-a povestit cu lux de amănunte cum le-a explicat doamna (pas cu pas) că se disecă o broască! Concluzia? Nu doar că vrea în continuare să meargă spre medicină veterinară, ci acum își dorește un microscop (doamna le-a spus că se găsesc la Cora! așa că ați ghicit pe unde mă veți găsi zilele următoare!).

4.Teme mici, simple

Momentan nu a avut teme decât la română (zilnic), un dialog la franceză, de rescris o poezie la engleză (în variantă proprie) și la mate (vineri). Tema la mate a fost de logică așa că a avut ocazia să apeleze la verișoara ei mai mare care i-a dat două soluții posibile. A fost interesant și de luat aminte. Din moment ce nu au voie să lucreze de pe materiale printate, xeroxate etc, opțiunile sunt limitate la ceea ce poate face efectiv profesorul, la clasă.

5.Vorbele schimbă mult și pot distruge și mai mult

Anul trecut când a ajuns la această clasă, ni s-a spus încă din prima zi că a nimerit la clasa cea mai dură, cu băieți care se bat etc. În prima oră intrasem în panică și vroiam să o mut. Apoi soțul meu a insistat să o las în pace pentru că nu o pot proteja toată viața așa că nu a fost de acord să o mutăm.

E drept că, dacă mă încăpățânam, o puteam muta fără să știe el (la drept vorbind, eu m-am ocupat de transfer și știam ce trebuie făcut, nu aveam nevoie de aprobarea lui). Dar am decis să aștept și să văd cum e. După o lună îmi venea să mă urc pe pereți. După un semestru, eram de acord că lecția de viață exista, dar lecțiile de la școală reprezentau o problemă din cauza unor copii care (1) nu erau nici de nivel de clasa 1, darmite a IV-a, (2) erau obraznici.

Spre finalul anului, am realizat că pusesem și eu o etichetă acelor copii, deși mereu m-am considerat open minded. Am realizat că nu sunt copii răi! Nu există acest termen. Băieții se băteau între ei, nu se luau de altcineva! Și acele “bătăi” erau din cauza problemelor lor, a tachinării etc. Când băieții de la cealaltă clasă s-au luat de fete, cine a sărit să le apere? Băieții din clasă! Deci nu se poate spune în niciun caz că nu sunt uniți, că nu au valori, că nu știu să apere pe cei mai slabi!

Joi am avut ședință la clasa băiatului și am intrat în școală cu câteva minute înainte să se sune. Clasa “noastră” a ieșit în liniște (un singur băiat a fugit din clasă, a lovit o fată mai mare și imediat și-a cerut scuze). Nimeni nu țipa, nimeni nu lovea, nimeni nu se împingea! Cealaltă clasă, îndelung lăudată și aplaudată, a ieșit ca un șuvoi! 6 băieți au alergat ca un buldozer, au lovit un grup de fete, au continuat urletele lor și alergatul pe scări până în curte, fără să se uite ce făceau, pe unde mergeau, pe cine loveau!

Și totuși..clasa aceasta este etichetată drept rea, cu bătăuși, cu părinți problemă etc. Și de ce? Pentru că părinții au refuzat să dea daruri multe în primii ani de școală (afirmațiile altor părinți din moment ce noi nu am ajuns aici până acum 1 an)? Pentru că părinții nu s-au lăsat până nu a fost dată afară o învățătoare care îi lovea în cap și îi trăgea de păr? Pentru că acești copii îndrăznesc să iasă din tipare și să spună ce gândesc, nu urmând tiparele impuse?

Și iată că multor profesori le-a fost teamă să preia clasa…La dirigenție este doamna de franceză (din punctul meu de vedere este excelent acest lucru), dar care este abia venită în școală. La ședință s-a discutat ceva, părea rezolvat, doamna liniștită. A doua zi m-am întâlnit pe holurile școlii cu dânsa și deja se vedea că e schimbată, nu mult…dar cumva se vedea o schimbare…Poate mă înșel, dar mi-a cerut deja să transmit un mesaj colectivului de părinți. Știți cât urăsc să fac pe intermediarul și am regretat că eram pe hol în acea clipă.

Chiar așa!

De ce profesorii insistă să nu recunoască când greșesc și nu reușesc să aibă o relație frumoasă cu elevii? De ce aruncă cu noroi ca să se asigure că nimeni nu le descoperă lașitatea, incompetența?

De ce preferă să spună doar lucruri urâte ca să se asigure că niciun alt profesor nu îi va privi pe acești copii ca pe niște ființe? Nu acuz, nu scuz! Nu mă refer la cineva anume, ci la cei care au predat la acea clasă de-a lungul timpului și la cei au ales calea aceasta de a se “scuza” acuzând! Știu că nu toți au procedat așa…dar totuși!!!

În clasă sunt 29 de copii anul acesta. Anul trecut erau 24. Dacă ne gândim ce bine au aprofundat materia 18 elevi, ce bine s-au descurcat la teste, cât se străduiesc să pună întrebări logice și să înțeleagă materia…

Dacă ne gândim că acel grup de băieți de care se discută intens nu e nici pe departe agresiv/nesimțit (ei salută pe toți părinții și profesorii), ci au de împărțit diverse situații/probleme de când erau de 2-3 ani pentru că sunt vechi prieteni…Dacă ne gândim că acei copii sunt…. COPII! Atunci de ce n…există atâtea etichete chiar din partea celor care ar trebui să îi învețe ceva?

Pentru că li se pare mai ușor să manipuleze, controleze, conducă un grup fără idei proprii, care acceptă orice li se spune?

Ei, oameni buni! Am o veste pentru voi! Această clasă nu e așa! Sunt copii care vor răzbi în viață în ciuda acestor etichete! Sunt copii care au mintea deschisă, pun întrebări extraordinare, dau replici inteligente (chiar dacă unii le consideră obraznice pentru că nu știu să le răspundă cu toate că sunt adulți)! Sunt copii care au școala vieții mai mult decât mulți adulți din jurul lor!

Pentru această clasă, pentru această generație care gândește, nu pot spune decât JOS PĂLĂRIA și SUS CAPUL!

Nu mergeți pe principiul “capul plecat, sabia nu-l taie!” E cea mai mare prostie cu putință, învățată în școala românească!

Știu! Nu m-ați auzit (nu ați citit) până acum afirmând așa ceva, dar era și timpul! Sunt un om care vede (de obicei) partea plină a paharului. Ba încă consider că paharul poate fi umplut la infinit! Dar sunt momente când îmi ajunge cuțitul la os și mă satur efectiv de incompetența unora, de frustrarea altora, de prostia și răutatea unor oameni!

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

38 de comentarii publicate

 1. Cumnata mea lucreaza in invatamant, mai mult din placere, decat de nevoie. Oricum nu s ar descurca cu salariul pe care i l ofera.
  Situatia este trista de ambele parti.
  Copiii, sunt devaforizati din cauza profesorilor care nu si dau interesul si care au uitat pentru ce sunt platiti.
  Profesorii care chiar isi dau interesul sunt in dezavantaj deoarece copiii sunt slab pregatiti, multi nu stiu sa si scrie nici numele corect, sa nu mai zic de gramatica.
  Le este teama sa vorbeasca, ca nu cumva sa fie pedepsiti verbal ca au gresit, desi e bine sa fie incurajati sa aiba opinii,bune, rele, sa le spuna.
  Ar fi multe de spus, insa ma limitez caci este un subiect de care am multe de spus, iar treaba cu manualele, mi se pare trista tare!

 2. Impresii dupa prima zi de gradinita…. hmm… O sa scriu de toate zilele nu doar de prima… Ma abtin sa scriu ceva pe blog. Doamnele dragute, gradinita ok, a treia zi, eneterocolita, saptamana urmatoare, prima zi ok, a doua zi deja racit. In prima zi s-a plans de el ca e prea galagios si nu a vrut sa doarma. Copilul e sociabil si ii place. Nu a plans ca l-am obisnuit din timp sa il las si cu altcineva. Vedem de saptamana viitoare iar. Acum e tot acasa.

 3. ce a fost si ce a ajuns scoala… eu am terminat de ceva timp, dar am nepotul care e in clasa a 3a si ma minunez pe zi ce trece ba de teme, ba de programa, ba de orice…nu stiu incotro se indreapta sistemul romanesc educational. am sesizat ca mai nou, la scoala e ca la doctor. daca nu dai cadouri, bani, etc, nici nu iti baga copilul in seama

  • Andrei e tot in clasa a III-a.
   Nici la Daria, nici la Andrei nu s-a pus problema de cadouri date la cadrele didactice pentru a obtine ceva.
   Dar am auzit zvonuri legate de alte scoli unde asa se procedeaza, din pacate.
   Legat de invatamantul romanesc, din pacate totul merge din rau in mai rau si in curand nu vom mai avea termen de comparatie.

 4. Multi copii aplica la scoala ceea ce au vazut si auzit acasa. Un copil anul trecut l-a lovit pe al meu si am fost sa vorbesc cu diriginta cu toate ca baiatul s-a impotrivit. Mi-a parut rau pentru ca m-am ingrozit de cea mi-a spus diriginta. Acel baiat era batut si alungat mereu de acasa de tatal lui. Imi venea mie sa-mi cer scuze. Nu pot sa cred ca mai sunt asemenea parinti care se mai si lauda cu ceea ce fac.

  • Nu neaparat de acasa. Multi au o asemenea atitudine/un asemenea comportament pentru ca fie sunt angrenati in grupuri agresive si raspund la provocarile membrilor, fie au frustrari si temeri pe care si le manifesta prin actiuni violente.
   Referitor la ceea ce ati spus dvs, din pacate exista multi parinti care isi bat copiii si ii dau afara. Nu poti sa ii numesti parinti. Copiii sunt cei care au de suferit din multe puncte de vedere. Din pacate, fara o implicare sociala nu se poate face nimic. Vorbele nu ajuta atat de mult daca nu sunt corelate cu fapte.

 5. Mmmm nici nu stiu ce sa zic. Nu cred ca este chiar asa foc ca nu sunt manuale si nu mai stiu ce le mai lipsesc copiilor. Stiu ca programa este foarte aglomerata si daca raman in urma este foarte greu de recuperat. In fiecare an se intampla asta si deja pot sa zic ca m-am obisnuit cu acest aspect.

  Am fost si eu la sedinta la gradinita si a fost o mare bucurie. Nu mi-a zis nimic din ce a facut copilul cat a stat cu doamnele. Mi-au spus doar ce ar dori sa mai cumpere in clasa si pentru ce ar trebui sa dam bani

 6. Poate ar trebui sa se mearga mult mai mult pe specificul fiecarui copil, pe abilitatile si punctele forte ale fiecaruia. La noi exista sistemul in care daca nu te incadrezi sa fii “another brick in the wall” ti se pun fel si fel de etichete. Pana la urma un profesor bun poate sa scoata ceva chiar si din cel mai slab elev, insa la noi esti aplaudat doar daca esti olimpic si poate si atunci cu ciuda. Nu se incurajeaza stradania individuala si inca se mai practica pedepsele in grup. Cum sa inteleaga un elev ca a gresit daca tu dai pedepse colective?!? Sunt prea multe de zis, in general.

  • Ana, sincer nu cred ca ar avea timp efectiv pentru ca (1) clasele sunt prea mari, (2) materia/programa prea stufoasa, (3) profesorii nu au cand sa lucreze in functie de abilitatile si nivelul fiecarui elev. Nici la privat nu e mai stralucit. Am fost acolo un an si am plecat mai mult decat dezamagiti si satui.

   • Tocmai de aceea ar trebui sa se aeriseasca programa si sa se lucreze pe grupe mai mici de elevi. Nici la facultate nu eram mai mult de 20-25 de studenti la un seminar, e absurd sa faci asta la generala si sa pretinzi rezultate marete.

    • Oh…ce rezultate să aibă? Doar dacă se lucrează acasă, în plus, se obțin rezultate. Nu au cum să lucreze la școală, să înțeleagă copiii despre ce este vorba. E mult de discutat pe această temă 🙁

 7. Nu pot sa cred ce am citit. Ai mare dreptate, Antoaneta. Sunt doar copii și trebuie susținuți. Din păcate si la noi se practică partea cu darurile, mobilăm clasele de fiecare când ne mutăm, cumpăram materiale si culegeri. În ceea ce privește atitudinea copiilor, eu regret că ai mei copii nu sunt mai îndrăzneți. Aceia au mai mult de câștigat si vor deveni adulți care își vor spune întotdeauna punctul de vedere. Nu vorbesc de cei obrăznici. In fine, ne acomodăm cu tot ce apare pe parcurs.

  • La Andrei nu ne-au cerut bani pentru mobila sau altceva. Nici anul trecut, nici anul acesta.
   Caiete nu au nici ei la clasa a III-a. Nici nu au voie sa lucreze dupa materiale printate/xeroxate. E problema zilei cum s-ar zice pentru toate clasele.
   Copiii mei au devenit mai mai indrazneti de cand sunt la scoala aceasta, inclusiv Daria care e pacifista din fire. Dar nu se poate spune ca au tupeu pentru ca nu stiu cum sa fie asa. Unii au inclinatie naturala spre a iesi din tipar, altii sunt mai tacuti si retrasi.

 8. Of… mare prostie cu auxiliarele astea. Atat confuzie a mai starnit interzicerea lor. Nu stiu ce va fi dar incerc si eu sa vad partea plina a paharului. Cumva s-o rezolva situatie. Tare mi-as dori sa nu mai fie afectati copii, sa nu se mai faca teste pe ei. Dar … de la cine sa ceri asta?! 🙁

  • La cine să mai cerem din moment ce oamenii cu putere de decizie fac tot ce cred ei?!? E o mafie a manualelor, sunt interese peste tot…frustrarea adulților se traduce prin suferința copiilor. Asta e problema.
   Apoi vin testările naționale și presa sare de c..în sus că generațiile din ziua de azi nu fac nimic, nu știu nimic..că pe vremea lor se învăța și se făcea carte!
   Păi să le dea carte! Ca să aibă parte!
   Dacă tot le place să arunce cu noroi, mai bine să arunce cu manuale și materiale!

  • Stiu, Geo! Este frustrant! Cum vine un profesor care vede partea frumoasa a acestor copii, cum este tocat de ceilalti pana cand isi schimba parerea…nu stiu daca o face ca sa evite presiunea din cancelarie ori daca incepe sa vada cu alti ochi situatia/copiii…dar tot frustrant este!

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. La pomul lăudat să nu te duci cu sacul că pierzi mai mult decât merită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.