influență invizibilă

Influență invizibilă – Jonah Berger (recenzie)

Influență invizibilă (recenzie) de Jonah Berger,
Editura Publica, București 2017, traducere din limba engleză de Monica Lungu

Mi-am comandat de curând de la Libris o carte din categoria ”Psihologie practică” a editurii Publica, Influența invibilă, al cărei autor este profesorul universitar Jonah Berger (Universitatea Pennsylvania, USA).

Acesta ne conduce prin intermediul unei cărți foarte interesante în fascinanta lume a relațiilor interumane arătându-ne modul foarte subtil în care suntem influențați în luarea deciziilor de ceea ce întâmplă în jurul nostru.influență invizibilă

Deciziile noastre nu sunt întru totul rezultatul voinței noastre, ci mai degrabă se întâmplă cam ca în situația următoare, descrisă cu ajutorul unui dialog imaginar.

Credeți că oamenii sunt influențați și manipulați?

O da, desigur, toți sunt influențați de mass media, de familie, de cei din jur.”

Dar dumneavoastră sunteți influențat și manipulat?

”Eu nu în nici un caz, pentru că eu sunt puternic, independent, hotărât și eu aleg doar ce vreau eu.”

Până aici, cam așa ceva vom înțelege și din carte, iar dialogul imaginar va continua.

Ne bucurăm pentru dumneavoastră și vă felicităm! Tocmai ați câștigat un automobil marca X, oferit de sponsorul nostru , pentru că sunteți cel mai puternic bărbat din țară, unul care nu poate fi influențat de nimeni și nimic. Ce culoare preferați să aibă automobilul?

”Vă mulțumesc și vă rog să așteptați puțin ca să mă decid. Va trebui să văd pe internet ce culori mai sunt la modă, să îmi întreb nevasta, soacra și copiii!”

Încheierea dialogului am adaptat-o după un banc care circulă de când lumea, despre cât de hotărâți sunt bărbații.

Revenind la cartea ”Influență invizibilă”, citind-o înțelegem de ce îi considerăm pe toți influențați și influențabili și de ce noi ne considerăm imuni la tehnicile de manipulare.

Tocmai înțelegerea acestor adevăruri ne va ajuta ca să detectăm când anume suntem subiecții unei manipulări, cum suntem manipulați și mai ales cum să ne ferim cât se poate de manipulare, pentru că 100% nu vom fi niciodată independenți în luarea deciziilor.

Și nici nu ar fi bine să ne decidem 100% „de capul nostru”, însă trebuie să facem deosebirea între manipulările aparent inofensive din reclame (ce șampon de păr să folosesc) și manipulările periculoase la care suntem expuși din partea politicienilor de exemplu, pentru că acestea ne pot cauza mult rău dacă vin din partea unor oameni necinstiți.

Una dintre cauzele faptului că suntem influențabili este încercarea de conformare socială, adică fiind ființe ce trăim în comunități, avem nevoie de aprecierea celorlalți și dorim totodată să ne conformăm grupului, adoptând comportamentele majorității.

O altă cauză identificată de psihologi, dar și de antropologi sau biologi, ca o modalitate indirectă de adaptare, este copierea comportamentului „fratelui mai mare”, sau a liderului de „gașcă”, sau în fine a altui individ considerat a fi de succes în comunitate.

Teama de eșec a fost, este și va fi din păcate o cauză ce va influența comportamentul indivizilor din specia umană, deoarece succesul este lăudat (firesc) pe când eșecul este criticat în modelele actuale de familie, comunitate, viață socială, deși mulți pedagogi încearcă din răsputeri să introducă și ideea că eșecul nu este ceva rău, ci o etapă în procesul de învățare.

După primele capitole în care sunt tratate subiecte ca cele de mai sus, urmează altele în care sunt discutate și subtilitățile din reclamele comerciale, precum și unele situații reale, dar anecdotice. De exemplu, de ce prezența altora (a privitorilor) ne face mai buni la alergat, dar mai slabi la parcările laterale.

Cartea este plăcută la citit, fiind scrisă cu umor, de un om obișnuit să comunice, atât cu studenții cât și cu miile de spectatori pe care i-a avut la conferințele ținute.

Autorul ne povestește, de exemplu despre efectul Coolidge care a fost descoperit de biologi. Acesta constă în creșterea interesului unui mascul în cazul în care în grup a apărut o nouă femelă disponibilă pentru împerechere. Numele efectului vine de la o anecdotă cu Calvin Coolidge (al 30-lea președinte american între 1923-1929).

Se spune că în timpul vizitei la o fermă de găini foarte modernă, doamna Coolidge a observat că un cocoș de rasă „călca” foarte multe găini și atunci a întrebat de câte ori pe zi poate să o facă. „De câteva zeci de ori” – a răspuns inginerul zootehnist de acolo. „Vă rog să-i spuneți asta și domnului Coolidge” – a replicat doamna triumfătoare. Dar președintele a întrebat calm: „Și cocoșul face asta cu aceeași găină?”. „Nu, desigur, cu zeci de găini diferite” a venit răspunsul zootehnistului. „Vă rog să-i spuneți asta și doamnei mele!” a răspuns președintele Coolidge.

Influență invizibilă” este o carte care ne va ajuta să ne înțelegem pe noi înșine și să-i înțelegem și pe alții. Sper ca cele cateva vorbe pe care vi le-am spus despre ea să vă suscite interesul si să vă determine să o citiți și voi.

Lectură plăcută, pentru că v-o recomand cu drag!

2 comentarii publicate

  1. am mai citit o carte asemanatoare prin facultate. E cam despre cum ne lasam manipulati fara ca ca cineva sa faca vreun efort pentru asta. Doar pentru ca sunt standarde si principii dupa care actionam chiar si la nivel inconstient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.