Free image from PxHere

Informația este puterea sau ce rezerve petroliere există pe planetă?!?

Nu știu dacă v-am povestit vreodată că mulți ani mi-am dorit să mă înscriu fie la SNSPA, fie la un master de la ASE despre politici internaționale și instituțiile existente în lume. Ideea acestui articol mi-a venit după ce am citit o știre despre Gabriel Comanescu, CEO Grup Servicii Petroliere SA (GSP), o știre care făcea referire și la rezerve petroliere existente.

Nu cred că ați citit vreodată la mine pe blog vreun articol despre oameni de afaceri, despre companii, despre politică așa că sigur o să vă întrebați ce m-a apucat. Ei bine, o să vă surprind doar parțial de data aceasta. În primul rând nu fac politică, iar în al doilea rând nu laud pe nimeni. Știți că mereu discut cu puștii mei despre orice le atrage atenția și amândoi pun întrebări de mă lasă pe mine fără cuvinte. Daria e mai amețită anul acesta, prioritățile și atenția ei sunt în altă direcție, Andrei însă își vede de ale lui, se concentrează la școală și mai ales își dezvoltă palierul de cunoștințe mai rapid și mai larg decât în anii precedenți.

Știți deja că discuțiile noastre încep, de obicei, de la o întrebare aparent banală și deviază la subiecte care sunt mult peste nivelul (teoretic) de vârstă al copiilor. Acest lucru se întâmplă în orice familie în care, cum spune Daria, adultul îl respectă pe copil și îi răspunde la toate întrebările.

Cam așa a pornit la noi discuția despre rezerve petroliere din lume

“Mami, ce rezerve naturale de petrol există în lume?” Și iată-mă cum caut informații pe net ca să explic ceea ce nu știu exact. 😀

Free image from wikipedia

 

Ce observați din imaginea preluată de pe wikipedia? Exact! România se află acolo! Vă așteptați la așa ceva? Eu nu!

Ei bine, pentru că Andrei nu știe multe lucruri despre industria petrolieră (nici eu de altfel 😛 ), am fost mai mult decât bucuroasă să descopăr că pe internet există multe informații care m-au ajutat să îi explic, la nivelul lui de aproape 9 ani, ce înseamnă exploatare, extracție, rafinare, transport și comercializare a produselor petroliere. Adevărul este că încă îmi aduc aminte ce am învățat în școală, dar asta și pentru că am avut parte de profesoare super care ne-au făcut să îndrăgim orele de geografie.

După ce am povestit și am explicat care sunt pașii, i-am explicat că petrolul reprezintă materia primă pentru multe produse chimice, farmaceutice, îngrășăminte, pesticide, parfumuri, plastice etc. Pentru că noi am avut o fermă, i-am adus aminte de câte ori a auzit discuții despre cantitatea de motorină necesară unei campanii agricole. Evident, și-a dat seama singur că, fără benzină, ar fi cam greu să meargă mașina ca să ajungă la școală 😉

Ca o paranteză, am merge cu bicicletele până la școală, dar …e un trafic infernal dimineața și la prânz, iar noi avem de traversat 2 sensuri giratorii și 3 intersecții mari. Așa că e mai sigur cu mașina decât cu bicicleta.

Încheind paranteza, continui să vă povestesc ce am mai discutat cu Andrei, pe baza informațiilor oferite de nenea google. Dincolo de faptul că, fără petrol multe națiuni ar intra în colaps financiar, această materie primă reprezintă motivul multor războaie din Orientul Mijlociu. Nu fac politică, nu voi scrie despre mari puteri care subvenționează astfel de războaie pentru a obține controlul anumitor zone care dețin surse de petrol. Lui Andrei i-am explicat doar că Europa și Asia consuma circa 32% la nivel energetic mondial, iar Orientul Mijlociu până la 53%. A tras singur concluzia că mulți sunt disperați să aibă rezerve de petrol ca să nu rămână fără bani pentru că toate au legătură și depind unele de altele ca să funcționeze industriile din domenii diferite.

Unde a ajuns discuția noastră despre mediul de afaceri?

Pentru că vroia exemple de la noi din țară, am căutat pe net ca să mă dumiresc un pic. Am găsit numele lui Gabriel Valentin Comanescu, CEO la GSP (Grup Servicii Petroliere). Recunosc că sunt pe dinafară la acest capitol și nu știu aproape nimic în acest domeniu. De aceea m-am bucurat că Andrei a manifestat interes. Am avut ocazia să mă documentez un pic și să descopăr lucruri interesante despre extracția de petrol și importanța României la nivel mondial. Iată că istoria țării noastre totuși nu minte la acest capitol. Chiar avem o anumită putere. Bine ar fi să știm să ne folosim de ea așa cum trebuie.

Free image from PxHere

Concluzii

Mă bucur enorm când am parte de discuții așa de interesante alături de copiii mei pentru că acest lucru îmi arată că sunt curioși, că vor să afle lucruri dincolo de sfera lor/vârsta lor, dar mai ales au ocazia să își dezvolte nivelul de cultură și să învețe să gândească singuri.

 

Despre Antoaneta 583 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

26 de comentarii publicate

 1. Asa mamica, asa copiii. Bravo Anto esti o mamica excelenta si odata cu copii iti aduci aminte si tu. Pe mine parca ma sperie faptul ca o sa creasca si ai mei.

 2. In timpul domniei lui Ferdinand tara noastra era cunoscuta ca ” Granarul Europei” si pentru exploatarile de petrol, avand o economie stabila. De atunci a inceput lupta puterilor straine pentru a putea sa se foloseasca de resursele noastre eventual degeaba.

 3. E mare lucru sa stii sa ii explici copilului astfel incat sa inteleaga tot. Internetul ofera multe informatii, dar trebuie sa stim ce anume selectam ca sa fie pe intelesul lui. Articolul tau imi aduce aminte de bunicul, care o mare parte din viata a lucrat ca sondor. Imi aduc si acum amite cat de impresionata eram de sonde si de cum era extras titeiul. Si imi aduc aminte si acum mirosul proaspat de petrol… poate pare ciudat dar pentru mine e foarte placut.

 4. Nici nu vreau sa ma gandesc la cate intrebari de genul asta imimvor fi adresate si mie, daca Andrei al tau, la 9 ani te intreba de industria petroliera 🙂 Eu azi de dimiineata, pe nebautul de cafea, pe naspalatul pe ochi sunt intrebata unde-i luna, unde-i spatiul si unde are casa UNiversul 🙂

 5. Desi nepotica mea are doar 4,5 ani e tare curioasa, Si imi povesteste tot ce invata la gradinita si ma pune sa ii explic ce nu ii e clar din povesti. Avem multe de invatat de la copii si impreuna cu ei.

 6. Deci, mai dou, copii canalizeaza discutia in zone economice, politice, si alte cele. Eu zic sa te documentezi in mai toate domeniile ca nu se stie ce surprize vei mai avea. Copii de azi sunt surprinzatori, pe langa alte multe calitati pe care le au.

  • Lamiita, au ei tendinta asta de ceva vreme. Sa vezi cand incep discutii aparent banale si ajungem la istorie si politica, razboaie etc. Asa rau imi pare ca nu am cum sa inregistrez discutiile. Sunt faine rau de tot! Au intrebari atat de inocente, dar cu impact puternic incat am impresia ca vorbesc cu mici adulti!

  • Abia astept sa aflu cum faci 🙂 )))
   Cand erau ai mei de varsta fetitei tale, nu visam eu sa avem astfel de discutii filosofice, politice, economice, sociale, culturale
   Viata ma surprinde de fiecare data cu ceva 🙂

 7. Copiii ne ajuta de multe ori sa ne aducem aminte despre lucruri de mult invatate sau sa invatam altele pe care nu credeam ca le vom invata vreodata.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: