Inteligența cosmosului

Inteligența cosmosului – Ervin Laszlo (recenzie)

Inteligența cosmosului, autor Ervin Laszlo,
Editura Elena Francisc Publishing, București 2018,
traducere de Dorian Botezatu

subtitlu: De ce suntem aici? Noi răspunsuri de la frontierele științei, colecția Cărțile maestrului interior

Inteligența cosmosului este o carte de excepție și o adevărată încântare intelectuală, au fost gândurile mele după ce am citit câteva zeci de pagini din cartea lui Ervin Laszlo.

Auzisem despre Ervin Laszlo și despre ideile lui referitoare la știința contemporană, la conștiință și la rolul omului în lumea actuală, dar nu citisem încă nici una dintre cărțile lui.Inteligența cosmosului

Despre Ervin Laszlo

Laszlo este un filozof al științei și un teoretician al sistemelor, care s-a născut în Ungaria (1932) și care a emigrat apoi în Statele Unite, după al doilea război mondial. Pe vremea când era copil a fost un pianist precoce și foarte talentat și chiar a susținut concerte cu Orchestra Simfonică din Budapesta (la nouă ani).

Tânărul Laszlo odată ajuns pe pământ american a descoperit știința și filosofia cărora li s-a dedicat apoi cu mult aplomb. A scris 75 de cărți și peste 400 de articole, fiind editor la prestigioasa revistă World Futures: The Journal of General Evolution. De asemenea a fondat sau este membru într-o mulțime de asociații științifice din toată lumea.

Despre Inteligența cosmosului

Dar care este ideea de bază a concepției despre lume, viață și cosmos a acestui grup de savanți, printre care și autorul cărții de față, Inteligența cosmosului?

Ei bine, aceștia caută să integreze în actualul sistem științific și noțiunea de informație, atât de utilizată în ultimele decenii, teoretizată din punct de vedere matematic, dar încă nu complet înțeleasă și acceptată.

Laszlo a introdus noțiunea de câmp akashic, după termenul din limba sanscrită akasha, care înseamnă cer, spațiu, locul în care toate sunt cuprinse. Acest spațiu are conținută în el informația din care se formează toate mai apoi: particulele elementare (materia) și câmpurile de energie.

Laszlo consideră, ca și alți savanți, că și conștiința noastră, sau sufletul, ar avea o existență dincolo de creier, dincolo de moartea acestuia. Adică inteligența este nemuritoare, corpul fizic este cel care moare și apoi se descompune.

În fizică a fost creată teoria corzilor vibrante (string theory), o teorie foarte bine argumentată matematic, dar încă neconfirmată, care ar fi „imaginea” a ceea ce Laszlo și alți savanți susțin despre inteligență și conștiință. Nici Divinitatea nu este exclusă, ca informație și inteligență supremă, care a agregat apoi Universul material (Big Bang).

În prima parte a cărții putem să citim ideile lui Ervin Laszlo așternute pe hârtie, pentru ca în partea a doua a cărții să putem citi gândurile altor savanți, care discută despre o mulțime de alte probleme ale lumii actuale: magie, puterea scopului, înnoirea socială contemporană, etica în afaceri și înțelepciunea străveche.

Cartea este prin urmare, în partea ei secundă, un colaj de capitole pe diverse probleme, scrise de mai mulți autori. În final este un capitol despre reconcilierea vieții cu știința și spiritualitatea, idee de mare profunzime, dar și o necesitate practică imperioasă, pentru că la nivelul la care a ajuns societatea umană, Pământul nostru mai poate fi salvat doar de o conștiință planetară comună, o înțelegere a tuturor oamenilor în ceea ce privește locul și rolul nostru aici.

O carte de excepție, o adevărată încântare intelectuală pot să spun și acum la final, o lectură plăcută dar și dificilă, care solicită cititorul. O carte pentru acum și pentru viitor pe care eu am comandat-o de aici.

2 comentarii publicate

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: