educația în Coreea de Sud

Învățământul pe glob – #1 Educația în Coreea de Sud

Învățământul pe glob – #1 Educația în Coreea de Sud

După ce am discutat într-o serie de articole despre diferite stiluri de parenting și de educație, vom începe astăzi o nouă serie de articole în care voi încerca să vă vorbesc, pe scurt, prezenta sistemele de educație din câteva țări reprezentative de pe glob.

Îmi exprim speranța că poate vom învăța și noi de la ei și le vom aplica în țara noastră, nu prin copiere exactă, dar măcar prin a le adapta cât se poate de bine condițiilor noastre specifice.

învățământ în coreea de sud

Pentru astăzi am ales Coreea de Sud care se poate mândri cu unul dintre cele mai bune sisteme de educație din lume. Poate părea surprinzătoare afirmația însă e adevărată și poate fi dovedită prin tot ceea ce această țară produce acum, mai ales în domenii de înaltă tehnologie.

Este de ajuns să vă dau, ca exemplu, doar câteva nume de companii sud-coreene care sunt printre cele mai mari din lume și sunt cunoscute pe tot globul: Samsung, LG, Hyundai, Kia Motors, Daewoo etc.

Această țară din Asia nu are resurse minerale importante, deși relieful preponderent de câmpie permite existența unei agriculturi performante. Și faptul că țara ocupă partea sudică a Peninsulei Coreea poate fi un avantaj prin accesul facil la mare și la bogățiile ei, precum și accesul la această imensă rută de transport numită Oceanul Planetar. Însă cea mai mare bogăție a Coreei de Sud o reprezintă oamenii.

Coreea a ieșit distrusă din cel de-al doilea război mondial. Japonezii o ocupaseră iar după război peninsula a fost separată în două (1948): comuniștii (URSS și China) ocupaseră nordul iar Americanii cu aliații lor sudul.

Între 1950 și 1953 a avut loc un război sângeros în urma căruia țara a rămas divizată în două: Coreea de Nord (comunistă) este acum una dintre cele mai sărace țări din lume, condusă de regimuri opresive, în timp ce Coreea de Sud (capitalistă) este una dintre cele mai dezvoltate țări din lume.

De ce am făcut o scurtă incursiune în istoria mai recentă a Coreei? Pentru că din acei ani de după război datează bazele sistemului lor de educație. Atunci conducătorii țării și-au pus problema ce vor face în viitor?

Educația în Coreea de Sud – sistemul de învățământ

Au ales în primul rând filozofia educației, înainte de a construi sistemul educațional. Și această filozofie se bazează pe democrație. Adică de mici copiii învață ce înseamnă să trăiești într-o țară democratică și să iei parte la viața grupului din care faci parte, dar respectând deciziile luate democratic.

O altă caracteristică pe care am remarcat-o la sistemul educațional din Coreea de Sud este orientarea către știință. Disciplinelor științifice li se acordă pe fiecare palier o importanță deosebită. Dacă vreți să o spunem direct, fără menajamente, la întrebarea poezie sau inginerie, coreenii au răspuns fără echivoc inginerie. Testele au dovedit că elevii și studenții lor sunt printre cei mai buni în lume la matematică și disciplinele tehnice.

Sistemul de învățământ din Coreea de Sud este mixt, adică și de stat, dar și privat. Toate școlile, de stat sau private, primesc bani de la guvern, dar cele de stat primesc mai mult, așa cum e și firesc, deoarece cele private se mai finanțează și din taxe pe care le plătesc părinții elevilor (studenților). Fiecare elev sud-coreean visează să ajungă inginer la Samsung și de aceea se pregătește asiduu din grădiniță chiar.

Educația în Coreea de Sud – structura școlară

Dar iată și care este structura școlară la ei. De la 0 la 3 ani este creșa, apoi de la 3 la 6 ani grădinița. Urmează clasele de la 1 la 6 care țin de școala primară. Deci clasa a VI-a este ultima din școala primară. Clasele a 7-a, a 8-a și a 9-a sunt din școala medie (sau școala secundară), iar clasele a 10-a, a 11-a și a 12-a sunt de liceu. Școala terțiară (după primară și secundară desigur) înseamnă colegii sau facultăți (universitate).

Învățământul sud-coreean este foarte orientat către descoperirea talentelor native ale elevilor. Examenele sunt foarte dure deoarece concurența este foarte mare și elevii foarte buni. Criticii sistemului sud-coreean de învățământ se leagă de rata destul de îngrijorătoare a sinuciderilor printre elevii cu vârste între 10 și 19 ani, punând asta pe seama examenelor care cică stresează elevii peste măsură (fapt adevărat la urma urmei).

Personal consider că sistemul lor dă rezultate foarte bune iar pentru diminuarea cazurilor de sinucidere ar trebui mai multă muncă din partea psihologilor, care să-i convingă pe elevi și pe părinții lor că eșecurile la examene fac parte din viață și că la Samsung e nevoie nu doar de ingineri, ci și de muncitori la banda de montaj.

În ceea ce-i privește pe profesori, ei au luptat mult în decursul anilor pentru drepturile lor. Salariile lor sunt foarte bune, dar nu printre cele mai mari în comparație cu alte state. Profesorii sunt considerați funcționari publici și nu au dreptul să facă grevă, chiar dacă în trecut au avut chiar și confruntări violente cu forțele de ordine (prin anii 90). În orice caz, statutul lor social este foarte ridicat, fiind foarte respectați în societate, fapt ce provine chiar din vechime, din Coreea antică, unde profesorii aveau oricând „intrare” și „ascultare” la rege.

Și elevii au un statul social ridicat, fiind respectați în societate, ca fiind viitorul țării. Când au loc probele orale la limba coreeană și la engleză la examenele naționale (bacalaureat) până și zborul avioanelor este suspendat, ca să nu deranjeze cu zgomotul lor. Șoferii de taxi consideră o onoare să ducă repede și pe gratis câte un elev care întârzie la examen, considerând asta o datorie față de țară.

Coreea de Sud este una din țările care au făcut din educație o adevărată obsesie națională.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.