educația în Finlanda

Învățământul pe glob-#2 educația în Finlanda

Învățământul pe glob-#2 educația în Finlanda

Mult timp experții au considerat că Finlanda are cel mai bun sistem de educație din lume. În urmă cu doi ani cică sistemul din Coreea de Sud a trecut pe primul loc și cel finlandez pe doi. Asta după anumite criterii pe care acei experți le-au luat în calcul.

Acum care o fi pe primul loc, care pe al doilea și după ce criterii, nici nu mai contează. Contează însă că sistemul de educație finlandez este printre cele mai bune din lume, după rezultate.educația în Finlanda

Și care ar fi acele rezultate? Răspunsul este foarte simplu și aplicabil oriunde în lume: să ai o populație educată! Finlanda are o lungă tradiție în acest sens. Religia majoritară în Finlanda este creștinismul, majoritatea finlandezilor fiind luterani.

Cheia luteranismului a fost încă din secolul al XVI-lea alfabetizarea, adică s-a considerat că toți oamenii trebuie să știe să scrie și să citească. Dacă la sfârșitul secolului al XVIII-lea gradul de alfabetizare era de 50%, la sfârșitul secolului al XIX-lea ajunsese la 90%. Acum este 100%, după date din anul 2000.

Cum este acum sistemul finlandez de educație? Școala este gratuită pentru toți și toți au dreptul să primească la școală mâncare gratis, adică toți elevii și studenții înscriși în programe de educație. Ideea că școala trebuie să fie aproape de casă a fost implementată cu succes, dar în zonele unde nu s-a putut (zone rurale cu densitate mică a populației), elevii au parte de transport gratuit către școală și către casă.

Am putea spune că Finlanda este o țară bogată și că doar așa poate să ofere atât de multe sistemului de educație. Dacă stăm să privim harta, Finlanda este o țară nordică, cu mult frig și multă zăpadă, cu o populație redusă și cu resurse foarte limitate. Finlanda ar fi putea fi o țară foarte săracă, numai că hărnicia locuitorilor a făcut-o să fie bogată. Și sistemul de educație, desigur, pentru că adevărata bogăție a unei țări o reprezintă oamenii.

Finlandezii au oferit totul sistemului de educație și când nu aveau, adică au pus mai presus de orice pe primul loc educația. Din 1948 s-a oferit masa de prânz gratuită tuturor elevilor și studenților. Toți copiii merg la grădiniță, apoi fac un an de școală pregătitoare (introdus și la noi de câțiva ani). Școala generală pentru toți are nouă ani, de la 6-7 ani la 15-16. Școala secundară sau superioară (cam ca liceul de la noi) are trei ani (15-16 ani până la 18-19). În timpul liceului are loc prima separare, în domeniile teoretic și vocațional.

Urmează apoi facultatea de 3-4 ani urmată de studii de master, apoi doctorat pentru cine dorește. Din punct de vedere al presiunii pe copil, sistemul finlandez este mult mai „lejer” decât cel sud-coreean (sau chiar românesc), unde presiunea pentru performanță este mult mai mare. Finlandezii fac totul din plăcere și cu mai puțin stres.

Profesorii sunt foarte bine pregătiți. Trebuie să aibă pe orice palier cel puțin master. Dar sunt și foarte bine plătiți, astfel încât mulți tineri își doresc să urmeze cariere de profesor. Selecțiile sunt atât de severe încât doar 10% din cei care încep un program universitar către nivelul de profesor îl și termină, restul orientându-se spre alte profesii. La noi este exact pe dos: cei mai buni caută să se facă orice altceva decât profesori, dacă pot să o facă.

În zona tehnicii (la universitățile politehnice adică) se face foarte multă practică, studenții învățând mai mult în ateliere și fabrici decât în sălile de curs. Un alt punct forte al sistemului de educație finlandez este matematica.

Calitatea educației depinde foarte mult de acest aspect, nu pentru că ar trebui într-o societate foarte mulți matematicieni, ci pentru că un om educat trebuie să înțeleagă foarte bine corelațiile logice între fapte, fenomene, evenimente. Apoi nu poți să ai muncitori și ingineri buni dacă nu au o bază de gândire clară și logică. La noi din păcate iarăși a fost exact pe dos. Ponderea științelor exacte s-a redus an de an cu rezultate catastrofale.

În fine, un alt aspect deosebit de important, tratat foarte serios în Finlanda, este educație adulților. Dacă ești adult și nu ai apucat să înveți mai mult atunci când a trebuit (adică la vârsta potrivită), Finlanda este locul ideal unde poți recupera. Există programe gratuite dar și cu plată, unde poți să te specializezi, să obții o diplomă, să avansezi în carieră. Chiar și la o universitate poți merge, cu plată desigur, cu condiția să înveți și să faci față seriozității examenelor.

Pentru plăcerea ta, pentru un hobby sau pentru a învăța lucruri noi așa pur și simplu, există programe absolut gratuite, oferite de primării. Oamenii se adună seara, o dată sau de câteva ori pe săptămână,  pentru a învăța ceva nou, o limbă străină, dans, pictură sau informatică de exemplu, petrecând împreună ore utile și frumoase, fapt extrem de important pentru sănătate într-o țară rece și mai „întunecoasă”, cu o climă mai degrabă deprimantă.

Cu ajutorul unui sistem de educație performant Finlanda a reușit să ajungă una dintre cele mai avansate țări din lume din punct de vedere al calității vieții.

2 comentarii publicate

  1. ce fain articol!

    Cum am prieteni in finlanda (si au copil de aceeasi varsta cu fiica mea), as putea discuta cateva ore despre ce fac ei diferit: fara fonduri scumpe la scoala, fara activitati costisitoare in timp si efort si studiu, fara performanta, fara examene grele, fara inspectori scolari, si totusi cu placere si reusita.
    Ce au ei si nu avem noi romanii: copiii stau muult mai mult la scoala (pana la ora15 zilnic, 2 luni de vacanta vara in loc de 3 ca in romania) asa ca e nevoie ca noi parintii romani sa compensam prin activitati .
    Eu am preluat cate ceva din activitatile lor si le facem acasa, cu copila: muzica (acasa, cu noi, costa aproape nimic – cartile?? ), tricotat (costa f. putin), bucatarit impreuna (de la 10 ani fiica mea face prajitura cap coada – cu reteta in brate), iesim in natura sa recunoastem plante/copaci si la ecologizat, iesit afara in orice conditii meteorologice (sub -30 gr e motiv sa nu mai iasa copiii finlandezi o ora in pauza de pranz!! ), invatam limbi straine impreuna acasa etc.

    Chiar, sa scriu un articol cu ce am invatat de la finlandezii din viata noastra!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.