educația în Irlanda

Învățământul pe glob – #6 educația în Irlanda

Învățământul pe glob – #6 educația în Irlanda

Continui astăzi seria de articole despre educația pe glob. Am păstrat această alternanță Asia – Europa și de aceea, după ce am scris în articolul anterior despre educația în China, acum „sărim” din nou în Europa mai exact în Irlanda.

Mă voi referi în acest articol la Republica Irlanda, nu și la Irlanda de Nord, este o țară care a „crescut” foarte mult în ultimele decenii, mai ales prin politicile care au atras foarte multe investiții străine.educația în Irlanda

viața irlandezilor s-a ridicat la un foarte înalt nivel și prin alte transformări pe care le-a avut țara, unul dintre acestea fiind și sistemul educațional, considerat foarte performant.

Având o suprafață cam cât o treime din România și o populație cam tot pe acolo (adică o treime, cca. șase milioane și jumătate de locuitori), Irlanda este o insulă cu o climă oceanică, bună pentru pășuni și creșterea animalelor. Țară agricolă vreme de sute de ani, Irlanda este acum un pol al înaltelor tehnologii, deoarece țara s-a industrializat mult prin venirea firmelor străine.

A fost o vreme când irlandezii mânați de sărăcie emigrau masiv către Statele Unite, în anii de după constituirea acestei țări de pe continentul America de Nord. Acum însă foarte mulți europeni visează la o viață tihnită în Irlanda. Sunt desigur și foarte mulți români plecați acolo, chiar dacă distanța față de țara noastră este mai mare.

Educația în Irlanda este acum apreciată și țara se află pe locuri fruntașe în lume. Căutând informații despre diferitele sisteme educaționale din lume, am afla mereu că diferă anii care împart ciclurile școlare, dar în total anii de școală sunt cam aceeași. Așa este și la noi. Ei bine, eu personal nu cred că, deși poate conta și cum distribui anii pe învățământul primar, cel gimnazial și cel liceal, această distribuție nu este atât de importantă pentru că există alți factori mult mai importanți. Contează cum se derulează efectiv procesul educațional.

Un fost elev de-al meu care a ajuns să studieze în Irlanda și care cu sinceritate vorbind nu prea „se omora” cu școala pe la noi, îmi spunea că acolo merge cu plăcere la școală și că îi place să învețe. Ba chiar se întreba retoric: cum să nu te duci la școală, că doar e foarte frumos acolo?

Irlandezii au avut de-a lungul vremurilor mari probleme din cauza restricțiilor impuse de Biserica Catolică, astfel încât abia la 1831 s-au pus bazele unui sistem național, care culmea, o vreme a fost controlat mai mult sau mai puțin tot de cler. Lucrurile au evoluat însă de-a lungul timpului până la un învățământ modern în ziua de azi.

De-a lungul timpului irlandezii au avut de ales limba în care să studieze, irlandeza (limba lor națională) și/sau engleza. Ei au ales ambele limbi ca limbi de studiu în școală, fapt care nu poate fi decât benefic pentru viitorul unui tânăr care se pregătește pentru indiferent ce profesie sau meserie.

Fără să mai intru în detalii despre cum este organizată școala irlandeză, sau câte variante le poate avea la dispoziție un tânăr, trebuie spus că nivelul personalului didactic este foarte ridicat, salariile motivante iar condițiile pe care le găsesc elevii în școli sunt perfecte pentru studiu. Traseul unui tânăr se bazează mult pe dorințele și putințele acestuia, astfel încât fiecare să își găsească locul în societate.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: