educația în India

Învățământul pe glob – #7 educația în India

Învățământul pe glob – #7 educația în India

India este o țară imensă, deocamdată fiind a doua ca populație din lume, dar nu ar fi exclus ca în curând să o depășească pe China și cu un sistem educațional care nu este considerat a fi printre cele mai performante. De ce m-am oprit totuși la a analiza sistemul de educație din India pentru acest articol? Ne-am oprit la India pentru că se pot învăța multe de la ei și pentru a afla ce eforturi uriașe fac indienii pentru a-și educa copiii, conștienți fiind de faptul că doar educația este cea care-i poate scoate din sărăcie.

În India coexistă atât sistemul public de educație cât și cel privat, ca în multe alte țări ale lumii, numai că la ei raportul public/privat este de 7/5, adică sunt enorm de multe școli private raportate la cele publice. La rândul lor școlile publice sunt de nivel central, statal și local, pentru că India are mai multe state (29 la număr plus încă 7 teritorii unionale), fiecare cu conduceri oarecum independente.educația în India

Dacă înainte de cel de-al doilea război mondial rata analfabetismului era uriașă, doar câteva procente din populației știind să scrie și să citească, acum peste trei sferturi din populație este alfabetizată, ceea ce reprezintă un progres imens, având în vedere faptul că vorbim despre o țară imensă cu o populație uriașă. India a făcut din educație o adevărată obsesie națională, având în vedere faptul că bugetul anual actual alocat educației este de 14 miliarde de dolari, fiind programat să crească până la 40 de miliarde în următorul deceniu.

India are o veche tradiție în educație, deși în antichitate majoritatea școlilor erau de tip religios sau care pregăteau funcționari necesari administrației. Brahmanismul, hinduismul și budismul, cărora li s-a adăugat mai târziu și islamul sunt religiile care au concentrat în jurul lor învățătura de-a lungul multor secole.

Chiar dacă din secolul al VIII-lea D.Hr. datează școli vechi, asemănătoare universităților (Takshasila – azi în Pakistan), sau chiar cea mai veche universitate din lume (Nalanda – ce funcționa pe lângă o mănăstire budistă), se poate vorbi în India despre școli moderne abia din vremea când țara a fost colonie britanică. La Calcutta în 1857 (înaintea noastră) se înființează prima universitate modernă din Asia, prin modernă înțelegând o școală multidisciplinară laică.

Nu o să intrăm în detalii despre cum sunt organizați în India anii de școală, pe categorii de învățământ primar, secundar și superior, pentru că am cădea într-o discuție fără rost pierzând din esența problemei. Și la noi se tot încearcă „fantezii” referitoare la cum să treci clasa a IX-a, la liceu sau la gimnaziu, dar de fapt nu acolo este problema, ci la faptul că mulți copii nu sunt determinați să învețe.

În India s-a înțeles de ceva vreme că nu poți ieși din sărăcia cruntă de generații decât având cât mai multă școală. Tinerii care vor sunt foarte motivați din interiorul lor să învețe cât mai bine, deși sistemul indian, după cum spuneam, nu este deocamdată foarte performant. Dar așa cum este, produce anual un număr imens de specialiști foarte bine pregătiți.

Indienii excelează în inginerie și tehnologia informației (IT), pentru că au pus mare accent pe matematică și științe, alături de limba engleză. De fapt limba engleză este și limbă oficială în India, alături de alte limbi specifice statelor respective, engleza fiind cea care îi unește.

Examenele pe care elevii sau studenții le dau pe parcursul anilor de școală sunt foarte serioase și riguroase. Și ei dau examene la multe obiecte, nu la două-trei, astfel încât cei care le trec sunt chiar cei mai buni dintre cei buni, din acel peste un miliard de locuitori ai țării.

Dar există desigur foarte multe probleme și la ei, legate de asigurarea accesului la școală a copiilor din zonele izolate, de clasele cu un număr foarte mare de copii, de corupția din învățământ (pe care ei o recunosc), de sistemul nu prea performant de selecție și ierarhizare a profesorilor, de faptul că marile companii le „fură” cei mai buni profesori sau cercetători, de diferențele de gen (într-o societate profund patriarhală fetele sunt cumva discriminate) etc.

Dincolo de aspectele negative, prezente peste tot, sistemul de educație din India poate fi studiat, pentru a învăța din greșelile lor, dar și pentru a lua de la ei ceea ce este bun și este de admirat cum a reușit să transforme țara într-una din marile puteri economice a lumii.

 

2 comentarii publicate

  1. nu stiam ca India da asa multi specialisti in domeniile amintite. La fel cum nu stiam ca limba oficiala in India este engleza. Uite ca mereu invat ceva nou de pe blogul tau.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: