informația non-formală

Învățarea non-formală, o posibilă soluție a problemei educației?

Învățarea non-formală, o posibilă soluție a problemei educației?

Într-un articol anterior am descris pe scurt cele trei sisteme de învățare, formală, non-formală și informală. Am promis că vom continua seria de articole, așa că aici vom analiza despre șansele sau oportunitățile pe care ți le poate oferi învățarea non-formală.

Țările avansate sunt avansate pentru că au înțeles mai repede ce presupune dezvoltarea societății și s-au adaptat mai repede noilor cerințe. Țările ce rămân în urmă pricep foarte greu ce trebuie făcut și România este printre acestea. Unul dintre lucrurile pe care l-au înțeles de mai multă vreme țările bogate este că educația este aspectul cel mai important într-o societate. Dacă ai oameni educați vei avea și bogăție.

educația formală

Se admite acum că schimbările în societate sunt atât de rapide încât profesiile sau meseriile pentru care pregătim copiii în școli acum nu vor mai exista în mare măsură la momentul în care ei vor termina școala. Și atunci ce este de făcut?

Școala are datoria să învețe copiii cum să se adapteze, să-i învețe să gândească pentru ca mai apoi ei să poată învăța și singuri ceea ce le va fi necesar în viața de după terminarea școlii. În acest context, învățarea non-formală este cheia succesului unei națiuni, pentru că vine să completeze ceea ce este necesar, să realizeze reconversia profesională a unei bune părți a populației.

În cadrul sistemului non-formal de educație, problema finanțării necesită nuanțări și analize detaliate, bazate mai ales pe scopurile urmărite. Dar ideile de bază vor rămâne mereu aceleași, adică pentru ca un om să se specializeze sau să învețe o meserie nouă, companiile, comunitatea locală și statul trebuie să se implice financiar. Pentru ca cineva să învețe să picteze sau să danseze, de exemplu, trebuie să plătească măcar o parte din costuri.

Să detaliem fiecare situație în parte. Cursurile de formare a lucrătorilor necesari pentru un anumit domeniu nou, pentru o fabrică ce se va deschide de exemplu, trebuie plătite de angajator și de comunitatea locală, care poate pune la dispoziție infrastructura generală. Asta deoarece comunitatea va câștiga bani dacă în oraș se va deschide o fabrică nouă care va angaja locuitori care acum nu au un loc de muncă. De asemenea instituțiile care gestionează șomerii, cum se vor numi ele în diverse locuri, pot și trebuie să organizeze și să finanțeze cu bani publici, cursuri de recalificare profesională.

Pentru cursuri care țin pur și simplu de o pasiune (dans, pictură ca exemple, că tot le-am pomenit mai sus), comunitatea se poate implica de asemenea, dar în acest caz doritorul va plăti măcar o parte din costuri. În țările avansate și astfel de cursuri sunt de multe ori gratuite, deoarece autoritățile locale care pun spații la dispoziție consideră că e mai ieftin să ai pensionari veseli și sănătoși care dansează, decât bătrâni bolnavi prin spitale.

La noi preocuparea autorităților locale și centrale încă este departe de a fi suficientă și de aceea persoanele care vor să învețe ceva nou după anii de școală ajung să plătească integral costurile, cu speranța că noua profesie sau meserie învățată le va aduce apoi un loc de muncă bun cu câștiguri pe măsură. Cunosc personal persoane care au făcut „la privat” cursuri de cosmetică, frizerie și coafură ca să-și deschidă apoi propriul salon de frumusețe, ca să-și poată „lua viața în propriile mâini”.

La noi încă se plătesc prea mulți bani pentru persoane care nu muncesc și nu vor să muncească, doar pentru a le obține votul, în loc ca toți să fie învățați și puși la muncă.

În orice caz, reafirmăm că învățarea non-formală este un aspect de maximă importanță într-o societate, dar și pentru individ ca atare și trebuie privită cu maximă seriozitate. Este sistemul care va ajuta și va completa școala, pentru că într-o societate modernă învățarea este un proces care se întinde pe întreg parcursul vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.