istoria româniei - atlas școlar ilustrat

Istoria României – Atlas școlar ilustrat (recenzie)

Istoria României – Atlas școlar ilustrat (recenzie)
autor Minodora Perovici, Editura Corint Educațional, București 2014

La editura Corint (Corint Educațional) a apărut acum ceva timp un interesant atlas școlar, o frumoasă carte despre istoria noastră! Din anumite puncte de vedere această lucrare este unică și originală pentru că modul de prezentare este unic și original, pe de o parte, iar pe de alta, pentru că reunește foarte multe izvoare istorice în același loc.

După cum se poate vedea și din titlu, Istoria României – Atlas școlar ilustrat, această carte este un atlas școlar ilustrat, dar ar fi imatur să concluzionăm de la început că ar fi vorba de o carte simplă adresată copiilor. După ce am văzut-o și citit-o, am putut concluziona că de fapt este o lucrare deosebită adresată tuturor categoriilor de cititori.istoria româniei - atlas școlar ilustrat

Da, este utilă și părinților, pentru că într-o epocă atât de aglomerată, în care nimeni nu mai are timp, le va veni și lor mai ușor să-și reîmprospăteze cunoștințele de istorie citind o astfel de carte în care informațiile sunt prezentate atât de atractiv.

Fiecare perioadă istorică sau eveniment sunt tratate pe o pagină dublă, în mijlocul căreia „tronează” o hartă a României și împrejurimilor, dar nu o hartă ca la geografie, ci una istorică. Asta înseamnă că pe acea hartă sunt trecute informații legate de locurile unde s-au făcut descoperiri arheologice, unde s-au purtat bătălii sau unde erau cele mai importante localități ale perioadei respective (orașe, capitale, centre de interes). În jurul hărții sunt mici „casete” de text cu informațiile cele mai concise posibil, pentru ca textul să nu plictisească sau să obosească.

În fond cei care vor să citească tratate de istorie o pot face utilizând alte cărți, cu sute și mii de pagini de text. Acest atlas este făcut pentru cei ce vor să aibă cunoștințe istorice de bază, deși ca să fim sinceri și eu aș fi mulțumit să știu tot ce scrie acolo, iar dacă vreau să aprofundez, o pot face oricând.

Deși atlasul are doar 73 de pagini (bibliografia inclusă), el acoperă practic toată istoria noastră. Începe desigur cu epoca preistorică și se termină cu România la începutul mileniului III, București: monumente de ieri și de azi și cu o Scurtă cronologie, după care urmează bibliografia. Sunt 34 de teme tratate în aceeași manieră simplă și atractivă, cu o multitudine de desene, scheme, fotografii, imagini și textele scurte, atât de plăcute la citit.

Dintre temele citite, Lumea rurală și lumea urbană și Biserica și domnia pot spune că mi-au adus cunoștințe noi, pe care nu le-am aflat atunci când am făcut eu școala, deși toată cartea mi-a plăcut și în detaliile ei și în ansamblu.

Acum că și băiețelul meu știe să citească și chiar a început să citească, aștept să vină și momentele în care va fi interesat și de istorie, lucru care se va întâmpla după ca o să înceapă să o studieze și la școală. Atunci toate cărțile de istorie pe care le am îi vor fi și lui utile.

Cartea Istoria României – Atlas școlar ilustrat, poate fi cumpărată comandând-o direct de pe site-ul editurii.

4 comentarii publicate

  1. sunt sigura ca ii va placea mai mult istoria citita si invatata de pe carti de genul acestui atlas ilustrat. Si mie imi placea mai mult varianta asta in copilarie si, din fericire, Corint are multe carti interesante si utile pentru juniori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.