iubire de probă

Iubire de probă – Alex Light (recenzie)

Iubire de probă – Alex Light (recenzie). Editura Corint Junior, colecția Corinteens

Deși nu mai sunt la vârsta adolescenței ci mamă de băiat în clasa a 5-a, cartea aceasta, ”Iubire de probă”, a cărei autor este Alex Light, mi-a făcut cu ochiul când am văzut-o pe rafturile virtuale ale editurii Corint. În ultima vreme simt nevoie de lecturi ușurele și care să mă relaxeze.

Iubire de probă este exact genul acesta de cartea care îndeplinește cerințele unei lecturi ușoare, relaxante, de weekend sau de o seară ploioasă și, de ce nu, chiar de luat cu tine în concediu, la malul mării. Oricum ar fi, oriunde ai citi-o, lectura cărții te va relaxa cu siguranță.

iubire de probă

Romanul este descris de Kirkus Review, ca având o ”intrigă romantică ingenioasă” iar YA Books Central, o descrie a fi perfectă pentru orice cititor care încearcă să evadeze departe de greutățile acestei lumi.

Iubire de probă abordează aspectele obișnuite ale vieții de licean și adaugă un strop de speranță: ideea că prietenia și sinceritatea pot reprezenta fundamentul unei relații romantice.” mai spune și Common Sense Media.

Vreau să vă zic încă de la început, adică înainte de a vă povesti câteceva despre carte că o recomand în mod deosebit tinerilor aproape de vârsta adolescenței și care doresc să citească un roman drăguț care să-i facă să viseze și să le aducă zâmbetul pe buze.

Fiind un roman de dragoste aș zice că e mai pentru fete, așa. Dar eu îmi pun speranțe că-l va citi peste câțiva ani și Cris al meu din dorința de a înțelege mai bine cum stă treaba cu dragostea și prietenie dintre o fată și un băiat la acea vârstă frumoasă de început de adolescență și chiar ceva mai tărziu.

Recunosc că un pic clișeic tot este subiectul cărții dat fiind că este vorba despre o poveste de dragoste dintre un căpitanul echipei de fotbal, un băiat înalt și frumos, Brett Wels și o fată … tocilară. Așa aș descrie-o, pe scurt, pe Becca Hart, o adolescentă de 17 ani care nu mai crede în iubirea adevărată și preferă să o trăiască prin poveștile citite în cărți.

De unde această teamă a Beccăi de a se îndrăgosti, poate te vei întreba? Ei bine, părinții ei sunt divorțați de câțiva ani și Becca fusese martora tăcută a luptei mamei sale de a-și reveni după divorț. În plus, nici nu îi este prea clar de ce tatăl ei le-a părăsit și a ales să-și întemeiască o altă familie, locuind, chiar, la câteva străzi distanță de casa lor.

Pentru a se apăra de o eventuală viitoare suferință în dragoste, Becca nu își dorea, ca orice adolescent, să se îndrăgostească. Teama de a nu suferi, de a nu fi și ea părăsită la rândul ei, o făcea pe Becca să trăiască ”în lumea ei”, lume care era și a cărților pe care le citea una după alta, cu o pasiune de invidiat. Nu își dorea decât liniste și să fie lăsată în pace să-și vadă de pasiunea ei, cititul.

Doar că, știm cu toții cam cum sunt adolescenții, copiii, în general, cum se necăjesc unii pe alții, cum se tachinează. Ei bine, pentru a scăpa de ”presiunile” prietenei ei Jenny, Becca inventează o poveste de dragoste. Îi spune că are și ea pe cineva.

Doar că Jenny vrea să afle și numele norocosului iubit secret al Beccăi. Problema e că nici Becca nu îl știa dat fiind faptul că mințise ”la secundă”. Norocul ei a fost că Brett Wells a scos-o din impas. A auzit discuția dintre fete și s-a gândit că nu ar fi rău să-i dea Beccăi o mână de ajuto așa că afirmă de față cu Jenny că el este iubitul Becăi.

Între cei doi începe o relație de prietenie mascată de o relație de dragoste. Sau invers. În ochii celor din jur, inclusiv a părinților ei formează un presupus cuplu însă, între ei doi nu este decât o frumoasă relație de prietenie.

Să ne înțelegem, asta doar până la un moment dat pentru că, evident, relație de prietenie se va transpforma pe parcurs într-o delicată relație de dragoste. De ce și cum s-a ajuns acolo o să vă las pe voi să descoperiți citind cartea.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.