jack spintecătorul

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel – Kerri Maniscalco (recenzie)

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel – Kerri Maniscalco (recenzie)
Editura Leda Edge, an de apariție 2018

Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel este prima carte dintr-o serie numită Anchetele lui Audrey Rose scrisă de Kerri Maniscalco. Prin aceasta, autoare se află la prima ei carte publicată și tradusă la noi la editura Leda Edge în 2018.

De obicei dureaza mai mult până se publică continuari ale seriei dar, surprinzător, anul acesta a fost deja tradus și al doilea volum intitulat Dracula. Pe urmele prințului nemuritor.

jack spintecătorul

Intrigată de acest lucru dar și de părerile bune pe care le-am citit în alte părți am decis să-i dau și eu o șansă și mi-am comandat-o. Așa că azi vă voi vorbi puțin despre ea, despre subiectul cărții precum și despre ce impresie mi-a lăsat.

Acest prim volum al seriei are o prefață scrisă de însuși James Patterson despre care ați mai auzit, cu siguranță dacă sunteți la curent cu genurile literare destinate celor tineri și care este chiar cel ce îi publică cartea la noua sa editură pentru tineri,  JIMMY Patterson Books.

În plus are și referințe foarte bune de la publicații internaționale, School Library Journal, de exemplu, afirmând că este vorba despre ”un debut plin de răsturnări de situații neprevăzute, perfect pentru iubitorii romanelor istorice cu tentă polițistă”.

Și, se pare că romanele ei figurează în clasamentele New York Times şi USA Today al celor mai bine vândute cărţi! O recomandare de nota 10 care te îmbie să îți dorești să citești cartea.

Despre ce este vorba în Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel

Personajul principal al cărții este, așa cum probabil bănuiți, Audrey Rose, o tânără care provine dintr-o familie nobilă a societății britanice din acele vremuri. Tatăl ei este un lord destul de controversat și puțin ciudat.

Acesta o crește singur pe Audrey și pe fratele ei, Nathaniel, mama lor decedând în urmă cu câțiva ani, când Audrey era mică (avea doar 12 ani), răpusă fiind de o boală cumplită.

Audrey Rose nu este o fată la fel cu celalalte fete din acele timpuri. Și nici nu își dorește acest lucru. Ea ar vrea să facă ce îi place și să fie egală cu bărbații în ceea ce privește alegerea unei meserii sau a modului de a-și trăi viața. În plus aceasta este fascinată de … autopsii, unchiul acesteia, Jonathan fiind medic legist.

De multe ori Audrey îl asistă la autopsii iar el acceptă să o învețe tainele acestei meserii atât de dure. La un moment dat acceptă chiar să o lase să vină la o prelegere de-a lui ținută în fața unor studenți unde Audrey face cunoștință cu tânărul Thomas Cresswell, unul dintre cei mai buni elevi ai unchiului său.

Circumstațele fac ca Audrey și Thomas să se împrietenească și să lucreze împreună pentru a descoperi cine este autorul crimelor în serie care au loc în Whitechapel.

Lucrurile încep să se precipite cam după ce trecem de jumptatea cărții, odată cu arestarea unchiului ei devenit suspect în cazul acestor crime odioase, făcute în serie.

Va reuși Audrey să descopere cine este criminalul în serie să să ajute la stoparea acestor crime, să împiedice ca alte femei nevinovate să devină victime ale acestui psihopat măcelar? Este într-adevăr unchiul ei vinovatul? Ce rol joacă tatăl ei în toată această poveste? Audrey și Thomas vor rămâne prieteni sau vor trece această barieră devenind mai miult de atât? Evident că vă voi lăsa pe voi să aflați acest lucru.

Părerea mea despre Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel

Deși mi-a plăcut mult coperta 1 a cărții și m-a convins că ar trebui să-i dau o șansă nu pot afirma despre Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel că a fost o carte pe care am citit-o cu plăcere iar Audrey Rose nu a fost un personaj pe care să-l îndrăgesc.

Nu spun că romanul nu este bun ci doar că nu a fost pe gustul meu, că nu a reușit să mă prindă în mrejele lui așa cum au făcut-o alte cărti din genul young adult.

Îmi plac cărțile polițiste sau cele din genul thriller dar nu cele foarte întunecate, cu scene foarte violente sau dure, cu descrierei ”creepy” cum ar zice fiu-meu. Poate că și de asta nu m-a atras. Descrierile autopsiilor sau alte detalii ceva mai pentru cei care nu sunt chiar atât de sensibili (nu pot spune mai multe pentru a vă lăsa să descoperiți pe parcurs ce se întâmplă) nu au fost, pentru mine, ceva prea plăcut de citit.

Și, deși se spune că sunt multe răsturnări de situații eu una, până pe la jumătatea cărții nu le-am descoperit. Nu am simțit că stau cu sufletul la gură și nu mi-am dorit să renunț la somn pentru a citi pe nerăsuflate ca să aflu cine e Jack, cum și dacă va fi descoperit. Mi s-a părut puțin monotonă iar Audrey Rose nu am perceput-o ca pe un personaj fascinant, demn de ținut minte.

Nici măcar un bun detectiv nu mi s-a părut a fi. Mai degrabă mi-a plăcut de Thomas care a dat de foarte multe ori dovadă de spiritul unui adevărat detectiv plin de intuiție și inteligență.

Îmi pare rău că, prin nota mea, doar 2 steluțe pe care am dat-o cărții pe Goodreads i-am stricat ratingul de bestseller dar, asta e, gusturile noastre sunt diferite. Eu vă recomand totuși să o citiți tocmai pentru că suntem diferiți și percepem diferit lectura cărților. Și chiar realitatea înconjurătoare.

Jack spintecătorul. Crimele din Whitechapel o puteți cumpăra
fie comandând-o de pe site-ul editurii, fie de la marile librării online – vezi aici sau aici.

4 comentarii publicate

  1. Imi pare tare rau ca nu ti-a placut, mai ales ca stiu ca in urma recomandarii mele ai cedat si ai citit-o. Mie mi-a placut tare mult dar, exact cum am mai povestit noi, eu citesc carti destul de dure si imi plac. 🙂

  2. Ma bucur ca am fost inspirata si am rezistat tentatiei de a pune cartea asta cu Jack Spintecatorul in cos. M-am cam gandit eu ca e plina de detalii care nu imi vor placea. Ca si tine, si eu apreciez romanele politiste si thrillerele, dar sa nu fie foarte violente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.