Jurnalul unui pusti vol 2

Jurnalul unui puști #2 – Rodrick e cel mai tare (recenzie)

Jurnalul unui puști #2 – Rodrick e cel mai tare (recenzie).
Autor Jeff Kinney, Editura Artur, București 2010, traducere din limba engleză de Andra Matzal

După ce m-am distrat copios citind primul volum din seria de mare succes a autorului american Jeff Kinney, am decis să comand de la Libris și volumul 2 subintitulat Rodrick e cel mai tare.  Bucuria mea a fost și mai mare deoarece puștiul meu era ocupat momentan cu altă carte, așa că de această dată eu am fost cel care a citit primul volumul al doilea. Și desigur am încercat să-i fac o recenzie.

La fel ca și în cazul primului volum, trebuie să vă spun de la început că este o carte nu doar pentru puști, ci la fel de bună și de recomandat și adulților. Aceștia vor putea astfel să-și cunoască proprii copii, sau poate să-și amintească de propria copilărie, cu pățaniile și năzbâtiile ei, dar si cu problemele ei veșnic ignorate de cei mari.

Jurnalul unui pusti vol 2

Nici de data asta Greg Heffley, puștiulică al nostru, „eroul” romanul propriu scris sub formă de jurnal, nu scapă de necazuri. Chiar de la primele pagini aflăm că marele lui secret, jurnalul pe care-l ținea adică, a fost deconspirat chiar de fratele lui mai mare, Rodrick.

Și ce nenorocire poate fi mai mare decât aceea de a ți se afla toate gândurile tale ascunse notate cu sârguință într-un jurnal? Și ca dezastrul să fie total, nu mama e cea care găsește și citește jurnalul, că oricum ea ar fi fost mai discretă, ci chiar fratele mai mare, bun numai ca să facă „zile fripte” unui „fraier” mic.

Vacanța de vară a bietului Greg a fost și ea un dezastru. Pus de tatăl său să urmeze cursuri de înot, deși nu-i plăceau, nu a reușit decât să tremure de frig toată vara, așa că începerea școlii a venit ca o binecuvântare. S-o credeți voi! La școală problemele de fapt nu se sfârșesc, ci încep! Mai ales pentru un puști. Așa că o să aflați foarte multe și o să… muriți de râs, după cum spune unul dintre recenzorii cărții, citat pe a patra ei copertă.

Iar problemele cu Rodrick, fratele mai mare nu se termină niciodată, pentru că un frate mai mare oricând te va pune să faci treabă în locul lui, oricând îți va face tot felul de șicane și ceea ce e și mai grav, nu vei putea riposta nicicum, că el știe secretul jurnalului tău și te poate șantaja cu asta.

Nici fratele mai mic, Manny, nu este inofensiv, pentru că fiind cel mai mic și mai alintat, părinții super-protectivi îi iau apărarea orice ar face, așa că cine o încasează tot timpul? Ați ghicit, bietul Greg.

Prietenul lui Greg, Rowley, este și el un puști cu problemele lui, pe care părinții îl „plimbă” în călătorii pe tot globul. Împreună, cei doi copiii fac năzbâtii, dar cum sunt ghinioniști, mereu sunt prinși și suportă consecințele.

Ei, dar n-o să vă povestesc toată cartea, că nici n-aș putea s-o fac. Este atât de amuzantă încât n-ai cum să te ferești și trebuie să râzi. Dar eu mai cred și că dincolo de umorul ei, cartea chiar „zugrăvește” extraordinar viața unui puști la școală, care nu e deloc ușoară.

Toți copiii vin la școală ca să socializeze și să iasă în evidență și teribila „luptă” pentru a câștiga atenție nu trece fără să lase urme adânci în psihicul fiecăruia. Nici teribila „luptă” din familie, care nu se încheie niciodată, nu trece fără urmări, așa încât viața unui puști este chiar foarte dură.

Sunt bucuros că am reușit să termin cartea, așa că acum o să o dau și lui puștiulică a meu să se distreze. Chiar cred sincer că ar trebui să o citească toți copiii și părințiilor de asemenea.

2 comentarii publicate

  1. ador sa citesc carti de genul asta, desi unii ma condamna poate. Mi se pare fain si chiar util sa iti aduci aminte de copilarie, sa te plasezi cumva mai aproape de nivelul nepotilor si al copiilor, sa ii intelegi mai bine, sa comunicati mai bine, sa descoperiti subiecte comune de discutie.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: