La gradinita cu Niculita (4-5 ani) – Set de fise interdisciplinare

Am primit de la Editura Paralela 45 un set de fise interdisciplinare din colectia „La gradinita cu Niculita” (4-5 ani) ce contine 3 carti: Activitati matematice, Educarea limbajului, Cunoasterea mediului. Pe site-ul editurii le gasiti la pretul de 18 ron/setul (144 de pagini conform site-ului).

Uitandu-ma pe ele am constatat ca ceva similar au lucrat la gradi’ cand Daria era la grupa mica. E adevarat ca si anul acesta inca mai lucreaza educatoarea cu unii dintre colegii fetitei mele pentru ca nu au asimilat suficient, nu au lucrat si acasa cu parintii….Curioasa, m-am uitat pe spatele cartilor si am vazut urmatorul text : „lucrarea a primit avizul nr.1844/iulie 2010 al Comisiei pentru mijloace de invatamant a Ministerului Educatiei, pentru utilizare in gradinite”.  Hmmm, interesant…In acel moment,am decis sa iau un pic la „puricat” cartile sa vad si eu mai exact ce „materie” (e greu sa o numesc  materie pentru ca sunt asa mici si cuvantul acesta ii face sa para mari…) se preda la grupa mica. Discutand cu o prietena care este profesoara mi-a explicat ca este gresit considerata impartirea :grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare; ei sunt impartiti altfel: nivelul I (4-5 ani), nivelul doi (5-6 ani). Pana anul acesta nivelul unu cuprindea grupa mica si grupa mijlocie, iar nivelul II grupa mare si grupa pregatitoare.

Pentru ca anul urmator incepe si Andrei gradinita, sunt foarte curioasa daca si ce anume se schimba. Oricum, e clar ca voi lucra cu el mai mult decat pana acum. Aveam tendinta sa il cocolosesc un pic: e cel mai mic, se alinta, are alte preferinte decat Daria (nu vreau sa fac vreo comparatie intre ei,dar sunt constienta ca au personalitati si inclinatii total diferite)…etc.  Asa ca, dupa ce am luat pagina cu pagina cartile (fara gluma!), mi-am dat seama ca au venit la fix pentru piticul meu roscat: sunt exact ce ne trebuie.

(Ca o paranteza, ce bine era daca le aveam cand am inceput sa lucrez cu Daria….as fi avut totul sistematizat, nu mai cautam pe internet materiale in functie de ceea ce consideram eu ca are nevoie copilul, nu ma axam doar pe cate ceva anume o perioada lunga de timp….)

Revenind, sa va povestesc despre ele – cartile! (vi le prezint strict din punctul nostru de vedere, al modului in care le gasim noi utilitatea 🙂 ).

Activitati matematice (fise interdisciplinare) ii ajuta pe micii gradinari sa invete sa formeze grupe; sa recunoasca figurile geometrice; sa ordoneze obiectele (de la mare la mic), sa invete pozitiile spatiale , sa recunoasca grupul cu mai multe/putine elemente (exprimarea din carte mi se pare cam pompoasa „relatii cantitative”), sa numere de la 1-5 , sa faca adunari si scaderi simple, sa masoare(adica sa inteleaga ce element este mai greu/usor) – toate capitolele se bazeaza pe jocuri (unirea punctelor, planse de colorat) si poezii. Cartea mi se pare foarte buna pentru copilasii de 4 ani (cred ca merge sa lucrez unele execitii si cu Andrei, desi are abia 3 ani). I-am aratat cartea si Dariei, dar, asa cum ma asteptam, exercitiile erau prea usoare pentru ea.

Educarea limbajului (fise interdisciplinare) este o carte tocmai buna pentru copilasii de la grupa mica (din punctul meu de vedere) cand invata sa isi inteleaga locul in familie incepand cu intrebari precum cine sunt?, continuand cu discutii despre familie si membrii ei (mediul cunoscut, apropiat: momentele de sarbatoare, momentele zilei, forme de singular/plural, participarea la activitatile cotidiene), discutii despre prieteni (mediul inconjurator – vizite, oameni cunoscuti, comportament in societate, anotimpuri,sarbatori, numere si litere), terminand cu discutii/imagini din lumea povestilor  (recunoasterea basmelor, colorarea desenelor date) – toate capitolele imbinand imagini frumos colorate cu planse de colorat si exercitii de comunicare (copilasii invata sa se exprime, sa argumenteze si sa prezinte o idee pe baza imaginilor), cu litere si cifre de colorat/ recunoscut tocmai bune ca sa se familiarizeze cu ele inca de acum.

Aceasta carte imi place mult. Cred ca devine preferata mea. Ma va ajuta mult cu Andrei pentru ca este la varsta cand vrea sa imi povesteasca multe (bine-bine,oricum vorbeste multttttttt!!!!!), are multe sa-mi spuna…dar toate in acelasi timp! Asa ca presimt ca aceasta carte il va ajuta sa-si gaseasca cuvintele potrivite, sa invete sa se calmeze si sa isi aleaga ideile pe care vrea sa mi le transmita din avalansa de cuvintele care ii ies pe gurita, trecand de la un subiect la altul fara avertisment 😉

Cunoasterea mediului (fise interdisciplinare) este cartea care dezvolta cunostintele dobandite sau nu de cel mic de acasa; in esenta, cartea il invata pe copil sa inteleaga diferenta dintre om-animal-obiect, diferenta dintre fete-baieti, sa inteleaga simturile (vaz,auz,miros,atingere,gust), diferenta dintre bloc si casa (tema reluata de-a lungul celor 3 ani de gradinita), obiectele din casa, activitati cotidiene in casa/gradinita, sa cunoasca anotimpurile (schimbarea climei, sarbatori specifice), mijloace de transport (mi se pare ca e prea putin spatiu acordat acestui subiect: cred ca ar fi fost mai bine sa se puna accent pe acestea, nu sa fie prezentate doar 3 pagini de colorat; nu apare nici discutia despre bune maniere care trebuie invatate: sa cedeze locul in masina/tramvai, sa se tina de bara in timp ce se afla intr-un mijloc de transport in comun, nu apar nici jocuri despre diferenta intre mijloacele de transport folosite in oras si cele din afara orasului/dintr-o tara in alta, de pe Pamant spre Luna :D. Eu as fi abordat inclusiv un subiect mai sensibil: sa nu discute cu strainii, sa nu urce in masina cu persoane necunoscute).

Stiu ca aceste carti se bazeaza mult pe discutii, pe comunicare si copiii invata sa se exprime, sa argumenteze, sa stabileasca anumite date/fapte, dar mi s-ar fi parut utila diversificarea acestui subiect: mijloace de transport prin prisma experientei mele cu cei mici. Cred ca era bine daca subiectele acestea erau incluse la aceasta materie: cunoasterea mediului intru-cat nu traim intr-o societate idilica, nu vrem sa-i speriem in legatura cu necunoscutii, dar e bine sa fie preveniti totusi!

In rest,cartea mi se pare ok, este centrata pe preocuparea comuna a celorlalte carti: sa invete copilul care este locul lui in societate: sunt mic, dar pot face lucruri pe masura puterilor mele 🙂

Voi ce carti folositi pentru cei mici ? Preferati carti/reviste, fise scoase de pe internet sau le pregatiti singuri fise de lucru pentru cei mici? Aveti abonament la site-urile cu exercitii pentru pitici?

Despre Antoaneta 2267 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

10 comentarii publicate

  • multumim,Zamfir 🙂

   e complicata rau de tot….cred ca lumea noastra-i mai simpla decat a lor 😀

 1. Excelenta prezentare! Noi le avem pe cele de la Litera, ne bazam pe ele pentru activitati educative- cate o pagina, doua din fiecare carte la doua, trei zile, cum imi amintesc si eu. In rest, facem un joc cu litere si un joc cu cifre pe zi, ceva de genul arts&crafts si povesti, pretend play si multa joaca libera pe langa.

  • Multumesc,Raluca. Venind din partea ta (din cate stiu esti profesoara), ma simt onorata de afirmatiile tale 🙂

 2. Da, le avem si noi…activitatile sunt cam simple pentru un copilas de peste 4 ani si ceva…… pe D. l-au cam plictisit.
  Dar, pentru cei de 3-4 ani si eu cred ca sunt foarte bune. Sigur unele notiuni, merg pentru copilasi mai mari, dar majoritatea sunt pentru ptiticutii mai mici.

  • asa e,de asta am si spus ca Daria s-a plictisit imediat cand i le-am dat
   in schim,pentru cei de 3-4 ani (maxim) sunt ok 🙂

 3. cred că m-aș băga și eu să rezolv niște chestii de mate… ar fi singurele pe care le pot răsfoi, că cele pentru 5 ani deja sunt prea grele pentru mine… 🙂
  andrei, spor-t, că văd că ai la ce!

  • :))) cred ca te descurci si cu cele pentru 5 ani 😉
   are-are….daca nu face cu mine, apare sora mai mare alias „doamna profesoara” (asa i-a cerut sa o strige :))) si nu-l lasa deloc 😉

Trackback-uri și pingback-uri 7

 1. Alt joc cu poze – 07.03.12 « Florina Lupa Curaru
 2. Pe chibrituri: Ecologie « Blog de Filumenistă
 3. Vechi scăpărări (070312) | Amintiri din filumenie
 4. Clipe încremenite (070312) « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare
 5. Viaţa-n imagini (070312)
 6. Joc cu flori « Florina Lupa Curaru
 7. La gradinita cu Niculita – fise interdisciplinare (5-6 ani) – Editura Paralela 45 « pitici dar voinici

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,704 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: