Marile evenimente ale celui de-al doilea război mondial
– Calea către victorie – (recenzie film serial)
În articolul de astăzi vă propun să urmăriți pe Netflix un serial istoric. Despre cel de-al doilea război mondial s-au făcut atât de multe filme, încât însumate durează mai mult chiar decât… războiul. Și pe Netflix sunt multe seriale despre cea mai mare conflagrație mondială de care a avut parte omenirea până acum.
Acest serial însă este mai altfel decât celelalte, după modul în care a fost conceput. Episoadele nu reprezintă o derulare pur cronologică a evenimentelor istorice care s-au petrecut în timpul celui de-al doilea război mondial, ci așa cum sugerează și numele, sunt dedicate unor evenimente majore.
În timpul unui război mondial, ceea ce se petrece zi de zi și ceas de ceas are importanță pentru derularea ulterioară a evenimentelor, însă unele evenimente au cu siguranță o importanță covârșitoare față de altele, întrucât au, ca și la șah, rolul unor mutări decisive.
Urmărind acest serial am aflat chiar lucruri noi, deși citisem foarte mult despre el de-al doilea război mondial și văzusem și o mulțime de alte reportaje istorice. Dar să vedem pe scurt de ce acest serial ar fi mai altfel decât celelalte pe care le-am văzut până acum?
Primul episod se numește Dunkerque și pune accentul pe uriașa operațiune de evacuare a armatei engleze încercuită pe plajele micului orășel din nord-vestul Franței. Se trec desigur în revistă și operațiile militare de până atunci, dar evacuarea de la Dunkerque este considerată o operațiune decisivă pentru ceea ce a urmat. A fost o uriașă operațiune aparente imposibilă care a reușit cu succes datorită unei organizări extraordinare și datorită implicării unui mare număr de oameni, printre care mulți civili, nu doar militari.
Bătălia Atlanticului este cel de-al doilea episod și urmărește desigur gigantică bătălie care s-a dus între submarinele germane și navele ce transportau trupe și mărfuri din America către Anglia aflată sub asediu. În Bătălia Atlanticului nu s-au înfruntat doar armate navale ci și armate de savanți care lucrau pentru spargerea codurilor de transmisie a datelor între submarinele germane, dar și la progresul tehnic aplicabil îmbunătățirea navelor, avioanelor și submarinelor proprii.
În Invadarea Africii de Nord se prezintă operațiunile militare din nordul Africii, operațiuni care fără o înțelegere profundă ni s-ar părea periferice sau lipsite de importanță. De ce și-au îndreptat germanii atenția către continentul negru? De ce s-au implicat Aliații atât de mult în înfrângerea germanilor de pe acel front? Urmăriți episodul și veți înțelege.
În toate cărțile și în toate documentarele Bătălia de la Stalingrad este tratată în mod special, dar în acest serial Bătălia de la Kurks capătă o importanță crucială. De ce anume? Pentru că a fost practic ultima încercare de mare ofensivă a armatei germane. După ce au fost opriți la Stalingrad, în iarna anilor 1942-1943, germanii au avut în vara lui 1943 o încercare de a prelua din nou inițiativa pe frontul de est, iar bătălia de la Kurks a fost cea mai mare încleștare de tancuri din istorie. Abia după ce au fost opriți la Kurks, germanii au trecut în defensivă generală.
Invadarea Italiei din 1943 a fost un eveniment decisiv, deoarece a însemnat pe de o parte scoaterea din luptă a unui aliat al Germaniei, iar pe de altă parte detensionarea tensiunilor din vestul Europei, pentru a putea pregăti marea debarcare din Normandia, din vara lui 1944.
Un eveniment de multe ori trecut cu vederea, Eliberarea Parisului, este în acest serial un episod special, mai ales prin prisma faptului că „orașul luminilor” a fost eliberat mai cu seamă prin contribuția decisivă a Rezistenței Franceze. Parisul a fost eliberat și salvat de la distrugere de către locuitorii săi, care s-au organizat și au ripostat exact atunci când trebuia.
În următorul episod teatrul de război se mută în Pacific, deoarece confruntarea dintre Japonia și Statele Unite ale Americii nu a fost una cu nimic mai prejos decât cea din Europa. Bătălia din Marea Filipinelor a fost decisivă deoarece a condus pe de o parte la anihilarea flotei japoneze, care din acel moment a contat prea puțin în dinamica conflictului, iar pe de altă parte a condus, după cucerirea Insulelor Mariane, la câștigarea aeroporturilor ce au permis bombardarea susținută a Japoniei.
O mică insulă japoneză numită Iwo Jima, căreia îi este dedicat un episod, a avut un rol uriaș în desfășurarea ulterioară a ostilităților. Japonezii au opus o rezistență îndârjită iar pierderile mari de vieți omenești i-au determinat pe americani să ia în considerare și alte variante pentru a pune capăt războiului.
Cursa către Berlin a fost încununată de succes, Armata Roșie cucerind capitala Germaniei după lupte crâncene. Aliații au ocupat capitala și odată cu acest lucru, Germania a fost definitiv înfrântă. Însă tot din acel moment a început și războiul rece dintre est și vest, dintre orânduirile comunistă și cea capitalistă.
Okinawa, insulă din sudul arhipelagului japonez, a fost cucerită extrem de greu, cu sacrificii uriașe și din acel moment s-a luat și decizia folosirii bombei atomice pentru a determina capitularea Japoniei. Practic a fost ultima mare bătălie cu Imperiul Soarelui Răsare, deoarece după aceea insulele mari ale arhipelagului nipon nu au mai fost invadate. Nici în zilele noastre nu s-au încheiat controversele despre necesitatea folosirii bombei atomice spre sfârșitul războiului, dar este cert că Iwo Jima și Okinawa, prin rezistența lor îndârjită și irațională, au fost un factor decisiv pentru luarea deciziei dificile.
Vă recomand sincer acest serial documentar istoric!
Nu știam de serialul acesta, dar mă tentează. Poate voi reuși să îl văd cândva.
Ma bucur ca am fost de ajutor 🙂