miturile nordului

Miturile nordului – Poveștile lui Odin, Thor și Loki (recenzie)

Miturile nordului – Poveștile lui Odin, Thor și Loki
autor Kevin Crossley-Holland și ilustrații de Jeffrey Alan Love,
Editura Humanitas, București 2018,
traducere din limba engleză de Andreea Niță

Dacă vrei să afli mai multe despre mitologia nordică acum este cazul să treci la acțiune citind cartea lui Kevin Crossley-Holland, pentru că, după critici el este cel mai bun povestitor în acest domeniu.

Autorul britanic, poet, traducător și autor de cărți pentru copii, este deja celebru prin publicarea unei trilogii despre celebrul rege Arthur, lucrare tradusă în 25 de limbi și vândută în peste un milion de exemplare.

miturile nordului

La noi a fost mult mai popularizată mitologia greacă, cea orientală chiar, dar despre „vecinii” noștri europeni, popoarele scandinave, mare lucru nu prea s-a scris. Istoria vikingilor a fost descrisă în câteva cărți iar despre mitologia lor au apărut în peisajul publicistic de la noi puține lucruri până de curând.

Super-eroul Thor cu ciocanul lui renumit a apărut și el recent în câteva filme gen aventuri/SF, alături de Loki bineînțeles, un personaj negativ, vom vedea de ce.

Cartea despre vă povestesc astăzi, Miturile Nordului, este recent apărută la noi și poate ușor să umple un gol în acest domeniu. Din ea se pot afla foarte multe lucruri despre mitologia nordului, o mitologie bogată și plină de tot felul de zei, pitici și uriași.

Însă spre deosebire de alte cărți care tratează despre diversele mitologii, aceasta este una absolut originală pentru că este… povestită ca un roman de aventuri. Se poate citi prin urmare cu mare plăcere oriunde, acasă, în tren, în concediu. Așa că o să vă povestesc și eu, la rândul meu câte ceva despre personajele mitice din carte ca să vă faceți o idee despre conținutul acesteia.

Personajele mitice din Miturile Nordului

Odin este zeul suprem la nordici, având multe titulaturi, cum ar fi Atotputernicul. El este zeul luptei și al… poeziei. Pare șocant, dar „recii” și rezervații nordici apreciază foarte mult poezia și pe poeți și tocmai de aceea cel mai mare zeu al lor este și „stăpânul” și „inspiratorul” poeziei. Probabil că lungile nopți polare i-au adunat pe oamenii greu încercați ai nordului la căldura focului din case și i-au pus împreună acolo ca să citească poezii.

Thor, fiul lui Odin, este și el un zeu foarte puternic, zeul tunetului. El este un mare luptător. Arma sa este un ciocan magic pe care-l poate arunca unde dorește, la fel ca în filmele în care apare. Frigg este soția sa și cea mai importantă dintre zeițe. Împreună au un fiu, pe zeul Balder, care este cel mai bun și mai blând dintre zei. Aici parcă îi mai recunoaștem pe nordici, renumiți pentru blândețea lor.

Loki însă este un escroc fără pereche, pus numai pe rele, la fel ca în filme. El este fiul a doi giganți. Aceștia, giganții adică, sunt personajele „negative” din mitologia scandinavă, deoarece vor să-i răstoarne pe zei. Însă giganții nu sunt totdeauna „răi”, pentru că de multe ori unii dintre ei devin prieteni cu unii zei, întreaga „țesătură” de evenimente și intrigi din mitologia scandinavilor fiind foarte complicată.

Pe lângă zei și giganți mai există și piticii care trăiesc prin diverse locuri ascunse, cum ar fi peșteri sau scorburi. Piticii sunt meșteri iscusiți, iar doi dintre ei (frații Fjalar și Galar) prepară miedul… poeziei, poezie care iată, este o temă centrală în mitologia nordicilor.

Pe lângă cei despre care am pomenit mai există foarte multe alte personaje, zei, giganți și pitici și desigur oameni, care mânați de curiozitate vor să afle cât mai multe despre universul în care trăiesc.

Tocmai călătoria unui rege foarte deștept, care vrea să ajungă și mai deștept, este pretextul acestei cărți. Așadar regele Gylfi pleacă din Midgard (adică tărâmul din mijloc, al oamenilor) ca să ajungă în Asgard (tărâmul superior, al zeilor). Mai există și tărâmul de jos, al morților, numit Niflheim.

În acest loc parcă mitologia nordicilor se aseamănă cu cea a grecilor antici, care tot așa aveau „stratificat” universul lor. Am pomenit de greci pentru că la fel ca în cazul lor și nordicii au acceptat relativ ușor creștinismul, dar și-au păstrat totodată și tradițiile și poveștile lor vechi, strămoșești.

În orice caz, studiul mitologiei poate să ofere foarte multe detalii despre viața și gândirea celor din vechime, iar această carte ne poate oferi acum o lectură foarte plăcută, pentru adulți și pentru copii deopotrivă.

Să aveți lectură plăcută!

4 comentarii publicate

  1. Să știi că nu e nu prea mi-au plăcut zeii știa nordici inițial, dar am învățat mai multe despre ei urmărind un serial care mi-a placut tare mult – vikingii. Acum nu îmi mai par așa fioroși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.