Muzeul de Panze si Povesti sau HAI sa ajutăm o POVESTE să se întâmple! Ce au nevoie copiii & resaturatorii de la Muzeul de Pânze şi Poveşti! (lista de necesar)

Dimineata,inainte sa plec cu Daria la cursul de balet, am intrat rapid-rapid pe fb 😀 (nu sunt dependenta, doar ca imi beam cafeau si nu aveam chef sa ma uit pe site-urile de stiri cum fac de obicei, asa ca vroiam ceva leje, fara implicatii cognitive prea multe 😀 )

Din intamplare, am descoperit o poveste…o poveste minunata pusa transpusa in realitate de oameni extraordinari, cu o vointa mare, buzunare mai mici, dar care s-au deschis larg pentru copilasii din Tara Fagarasului.

Am vrut sa scriu un articol despre munca lor, dar mi-am dat seama ca nu-mi gasesc cuvintele…..nu gaseam cuvintele mele! Insa, am gasit alte cuvinte mult mai potrivite decat as fi putut incerca eu sa scriu intr-o suta de ani 😉 Am decis sa „redau” notele” scrise chiar de ei! Cititi si veti vedea ca nimeni nu cere ceva, nu e vorba de eterna jale a celor care fac ceva! Sunt prea mandri, prea onesti, prea….onorabili! ca sa faca asa ceva!!! Cititi despre munca unor oameni nobili care au ajuns la un punct in care isi recunosc limitele: nu pot oferi chiar tot ce si-au dorit unor copii care invata sa descopere lumea cu ajutorul acestor oameni minunati!!! Sa stiti ca nu au exagerat cand au creat aceasta lista! Haideti sa le trimitem fiecare ce putem si sa-i ajutam sa stranga ceea ce au nevoie!!!!

Cred ca si Editurile pot trimite materiale acestor copii, daca vor sa ajute pe cei care reprezinta viitorul acestei tari! 😉

Muzeul de Pânze şi Poveşti din Mândra / Ţara Făgăraşului, este un proiect curajos, frumos, unic.  POVESTE  cu buget 0!  Este primul muzeu „construit” de copii!  Pentru că aici este tot sufletul lor, trupul lor (zi de vară până-n seară, mânuţele lor care trebăluiesc neostenite, toată dragostea şi speranţa că, într-un final, vor reuşi să aibă căsuţa lor specială cu poveşti, acasă la ei! Unde să fie proprietari şi gazde bune! 

 

 Muzeul de Pânze şi Poveşti – o casă veche din Mândra, de la începutul lui 1900,  în care mai mulţi copii şi oameni mari, cu suflet larg cât porţile raiului, pun la un loc gând cu gând, idee cu idee, mână de la mână, prieten cu prieten şi încearcă să dea „luminozitate” nu numai căsuţei care va găzdui acest proiect, ci întregului sat! Au pornit fără niciun ban în buzunar, doar cu o POVESTE pe care o spun mai departe şi pe care fel de fel de oameni care o aud, o ajută să crească, să se întâmple! (copii, oameni din sat, părinţi, primarie, preotul, prieteni, cunoscuţi şi necunoscuţi din toată lumea)

 

Într- o zi, doi specialişti restauratori din Bucureşti, Ana şi Florin, auzind POVESTEA, au hotărât să se mute, peste vară, la Mândra şi să dea o mână de ajutor la restaurarea căsuţei din proiect! Venirea acestora a atras atenţia copiilor din sat, care insistau că vor să ajute căsuţa şi povestea să crească mare! Şi pierdeau toată ziulica prin curtea muzeului! Aşa că, oamenii mari au hotărât să îi organizeze, cumva. Şi, astfel, a luat naştere „Tabăra DE TREABĂ de acasă”. Peste 50 de copii din sat, sau veniţi aici în vacanţă, se adună zilnic „la muzeu” şi învaţaă fel de fel de lucruri speciale. În plus, construiesc, cu mânuţele şi sufletul lor, fiecare bucăţică de poveste! Nu există curent electri, podinele, mesele şi scaunele sunt din lemn vechi, covoarele sunt ţesute din zdrenţe, curtea de pământ, apa de spălat în bidoane cu robinet, la soare… Tabăra este tot proiect cu buget 0, în care organizatorii (Ana şi Florin – restauratori, Monica – învăţătoare, Alina – de la Muzeu & tarafagarasului.eu, parintele Mitu, Taflan – primarul, Dana de la Casa Terra ) se descurcă cum pot, finanţând din buzunarele proprii acţiunile de restaurare şi cele cu copiii! Zilele acestea s-au hotărât să spună POVESTEA şi public, pentru că au nevoie de tot ajutorul din lume! Când au început mica şcoală de vară, nu au luat în calcul faptul că, mai bine de 50 de copii vor alege, de bună voie şi pe semnătura părinţilor, să petreacă toată ziua în proiect (proiect ce a pornit în ideea unor ateliere care să se desfăşoare între orele 17-20)  Mai mici sau mai mari, abia se dau duşi acasă şi doar după ce se înserează bine!

 

Copiii din proiect au schimbat, peste vară, bulevardele zgomotoase pe uliţe liniştite, mersul „la sală” pe sărit pălanul, Google pe bătrânii plini de poveşti, ieşitul la terasă de seara pe un „v-aţi ascunselea” sănătos şi o „vânătoare de comori”, barbecue ul de duminica pe o excursie cu bicicletele – terminată cu un picnic cu scoverzi şi sirop de brad, bluzele cu paiete pe costumul popular duminica la biserică, accesoriile de plastic stil Hello Kitty pe coroniţe din flori de câmp şi ipod ul pe cântecele la fluier a lui nenea Scurtu! 🙂 Pentru că vor ca POVESTEA asta să reziste (şi să continue în toate vacanţele şi chiar în fiecare sfârşit de săptămână de peste an) organizatorii fac publică lista cu ceea ce au nevoie ca să ducă POVESTEA mai departe!  Cine ştie, poate se mai găseşte câte  un om care să rezoneze cu POVESTEA lor şi care are o mână de ajutor disponibilă!  

 

Copiii şi oamenii mari din acest proiect dau la schimb poveşti,  îngeraşi pictaţi pe sticlă, mândruţe (broşe-ecusoane specifice, personalizate),  bucăţele de pânze vechi, poveşti,  o „vânătoare de comori” pe uliţele satului,  o curte răcoroasă, cu umbră, sirop , scovărzi  şi poarta larg deschisă în fiecare zi!

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

NECESAR

 (Tabăra DE TREABĂ de acasă & Muzeul de Pînze şi Poveşti)

 

Voluntari: pentru atelierele copiilor şi pentru restaurare, amenajare, pregătit curte, grădina, căsuta, garduri, valea din faţă, uliţa, etc

 

Pentru  atelierele de „curăţenie”:  saci menajeri, mănuşi de unică folosinţă, pubele de gunoi, coşuri de gunoi, soluţii de igienizare şi deparazitare a spaţiilor (găleţi, mopuri, şerveţele umede menajere, soluţii de curăţat geamuri, podele, alcool sanitar, bureţei de vase, de lemn, lavete umede, detergenţi universali) etc. 

 

 Pentru atelierul de pictură pe sticlă şi hârtie:  şerveţele umede, hârtie prosop, acuarele şi pensule speciale pentru sticlă şi hârtie, sticlă pentru pictat, markere de toate grosimile (pentru piele, hârtie) culori, gume, creioane, ascuţitori, foi de carton pentru pancarte de 70/50, coli A4, pioneze, etc. 

 

Pentru atelierul de creaţie hande-made: bucăţi  de ţesături, pânze groase de lână (pâslă, fetru, etc), aţa de cusut toate culorile, ace, foarfeci, bucăţele de piele întoarsă maronie, bej, albă, colorată, panglici, dantele de mână, igliţe, macrame, rame vechi de lemn cu sticlă, cartoane, etc. 

 

Pentru atelierele de jocuri, poveşti::  fructe, apă, iaurturi, ciocolăţele! Dozator de apă, pahare, linguriţe şi farfurioare de unică folosinţă, şerveţele, etc.

 

Pentru  atelierele de „curăţenie”: saci menajeri, mănuşi, pubele de gunoi, coşuri de gunoi, soluţii de igienizare şi deparazitare a spaţiilor (găleţi, mopuri, şerveţele umede menajere, soluţii de geamuri, de podele, alcool sanitar, bureţei de vase, de lemn, lavete umede, detergenţi universali)

 

Pentru atelierul de restaurare:

 

–          50 m cablu electric de cupru de 2,5

–          10 prize ( plus aplice vechi, interesante)

–          8 întrerupătoare

–          3 sobe de teracotă vechi

 

Sistem de alarmă

Sistem de supraveghere video

Acces wireless la Internet

 

Scândură veche, nouă, reciclată dar bună, pentru podine şi poliţe (40 m2)

Feronerie, sisteme de închidere (zavoare sau clante vechi, interesante,  functionale)

Perii de sârmă, pensule de vopsea, mănuşi de lucru în restaurare

7 litri vopsea verde de apă (şi diluantul aferent) pentru parte din tâmplăria Căsuţei Verzi

10 litri vopsea verde petrolieră (şi diluantul aferent)

4 litri vopsea albastră de apă (şi diluantul aferent) pentru parte din tâmplăria Căsuţei Albastre

10 litri Lazur (şi diluantul aferent)

Ceară de albine (6 litri)

Nitrodiluant

Alcool tehnic

Cuie, ciocane / ciocanele.

Smirghel

 

Un microbuz/autocar, pentru excursii în jur!

 

Diverse lucruri interesante (target copii intre 7 si 17 ani) pentru premierea copiilor în diferitele concursuri şi întreceri care au loc în Tabără!

 

 

Adresa: Muzeul de Panze si Povesti, localitatea Mandra nr. 137, judetul Brasov

Numar de cont: Vom updata nota, in curand,  cu un numar de cont pentru cei de departe, care doresc sa trimita ceva bani pentru a se cumpara una+alta din lista de necesar!  (Vom pregati si o pagina speciala in site-ul nostru in care se for regasii bonurile, facturile, chitantele, justificarea fiecarui banut in parte)

Pentru intrebari, lamuriri, povesti suplimentare: contact@tarafagarasului.eu

 

 

 

MULTUMIM! 

 

http://muzeuldepanzesipovesti.blogspot.ro/2012/08/tabara-de-treaba-de-acasa-muzeul-de.html

www.tarafagarasului.eu

 

 

 

Despre Antoaneta 2267 de articole
Imi place sa scriu, sa citesc. Invat sa ma bucur de viata.

Parerea ta/Your opinion

Translate into your language »
Page generated in 0,715 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: