Necunoscuta - Mary Kubica (recenzie)

Necunoscuta – Mary Kubica (recenzie)

Necunoscuta – Mary Kubica (recenzie)

Pe Mary Kubica am descoperit-o anul trecut când am citit ”Fata cea bună” (vezi aici recenzia) și spuneam atunci că mi-a plăcut mult stilul ei precum și povestea din carte. Că m-a ținut trează, târziu, în noapte ca s-o termin de citit și că finalul m-a surprins și impresionat. Și chiar mi-a smuls o lacrimă.

Așa că, atunci când am aflat că cei de la Herg Benet au tradus și publicat la noi Necunoscuta, o altă carte a autoarei, nu am mai stat pe gânduri și am comandat-o imediat ce a fost disponibilă pe Libris.Necunoscuta - Mary Kubica (recenzie)

Am așteptat-o cu nerabdare să vină. Și tot cu nerăbdare am așteptat să o citesc. Începusem deja Wildcard (despre care v-am vorbit deja aici) și trebuia mai întâi s-o termin de citit pentru ca mai apoi să mă apuc de Necunoscuta, cartea scrisă de Mary Kubica.

Deja obișnuită cu stilul ei, nu mi-a mai fost greu să încep să citesc romanul. Spuneam și data trecută că Mary Kubica țese povestea schimbând povestitorul. Prin alternarea capitolelor povestite din diferite perspective, combină totul în așa fel încât să aibă o logică, chiar dacă inițial ai impresia că nu au legătură. Dar, la final vei descoperi că totul e ca un mare puzzle care, pus cap la cap, conduce la dezvăluirea întregului și dezlegarea misterului.

Ce mi s-a părut interesant la Necunoscuta a fost faptul că pe măsură ce înaintezi în lectură descoperi lucruri noi despre personaje. Dacă inițial aveai o anumită părere și puteai presupune cam ce s-a întâmplat, pe măsură ce citești îți dai seama că tot ce afli nou despre personajele din roman schimbă perspectiva asupra întregii intrigi.

Necunoscuta este un roman inclus în categoria thriller psihologic. Nu trebuie, cu alte cuvinte să te aștepți la multă acțiune și nu este o carte dinamică, cu un ritmul alert sau răsturnări de situații la fiecare pas.

Mary Kubica descrie stările și trăirile personajelor într-un mod care te face să le îndrăgești în imperfecțiunea lor. Ca și în ”Fata cea bună” și aici, la început ai impresia ca ai de a face cu niste personaje perfecte, cu o viață perfectă. Mai târziu afli, însă, că nu totul e așa cum credeai. Că bunătatea ascunde de fapt altceva.

Despre ce este vorba în Necunoscuta

În Necunoscuta avem 3 personaje principale, Heidi, Chris și Willow care țes intriga romanului într-un puzzle pe care vom reuși abia la final să-l rezolvăm.

Soții Wood, Heidi și Cris, împreună cu fiica lor Zoe par a trăi o viață normală, tipică americanului de condiție medie. Heidi lucrează la o organizație nonprofit și este implicată dintotdeauna în activități caritabile, nefiind interesată să câștige bani ci să ajute pe cei aflați la ananghie.

Chris, pe de altă parte, este opusul ei. Lucrează în zona finanțelor și toată viața lui a fost atras de ideea de a face bani, mulți bani. Amândoi formează un cuplu solid care se iubește și acum, după mulți ani, deși sunt firi opuse.

Uitându-mă în urmă, probabil că asta m-a atras cel mai mult la Heidi când ne-am cunoscut. Spre deosebire de cunoscuții mei, Heidi nu era atrasă de bani. Era obsedată de lipsa banilor., de discrepanța dintre cei care n-au eu și cei care au, în vreme ce mie-mi păsa doar de cei care au. Cineare cei mai mulți bani și cum să pun și eu mâna pe câțiva?

Heidi e genul de persoană care ar salva pe oricine are probleme. Este ”sufletistă și implicată”. Are o adevărată obsesie pentru reciclare, nu îi place risipa de niciun fel, nu omoară paianjeni din casă ci îi duce pe balcon pentru că ”ar fi pur și simplu inuman să-i strivim cu papucul sau să-i aruncăm în toaletă” și salvează pisici vagaboande.

Nu e de mirare, la felul ei de a fi, ca, atunci când vede, în drum spre locul de muncă o adolescentă care rătăcește pe străzi cu un copil în brațe, să nu rămână indiferentă. Așa că ajunge, impresionată fiind de suferința și disperarea care se citește pe chipul fetei, să o aducă acasă împreună cu copilul. Bebelușul este bolanav, are febră foarte mare iar Willow, tânăra mamă, refuză să meargă la un adăpost pentru oamenii străzii sau la spital.

Așa că Heidi o ia la ea acasă pe Willow și fetița ei, Ruby, chiar dacă știe că ar putea avea probleme cu legea. Willow, deși declară că are peste 18 ani, pare că minte și de fapt ar fi minoră iar adăpostirea minorilor fugiți de acasă este contrară legii. Cu toate acestea Heidi riscă și, pentru a salva viața copilului le invită la ei acasă.

În mare și în aparentă, asta ar fi intriga romanului. Doar că, pe parcurs aflăm lucruri care ne vor schimbă total viziunea asupra poveștii pentru că nimic nu e ce pare a fi la început.

Este oare Willow o delicventă așa cum presupune Chris? Este Willow un om al străzii, un adolescent abuzat, fugit de acasă și nevoit să nască pe străzi, așa cu presupune Heidi?

Dacă aș răspunde la aceste întrebări, dacă aș continua să vă povestesc mai multe ar însemna să vă răpesc plăcerea de a descoperi singuri care este de fapt adevărul și cum se termină totul și ar fi păcat. Așa că mă voi opri aici cu detaliile despre intriga romanului.

Părerea mea despre Necunoscuta

Cum spuneam și la început, Necunoscuta, romanul scris de Mary Kubica mi-a plăcut foarte mult și l-am citit rapid, curioasă fiind să aflu care este de fapt adevărul despre Willow și ce se va întâmpla cu ea și fetița ei, Ruby.

Felul în care Mary Kubica a scris romanul mi-a adus puțin aminte de felul în care scrie Cristina Nemerovschi și mai ales de ”Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată” (vezi aici recenzia). Dacă ați citit cartea și v-a plăcut, atunci o să vă placă și Necunoscuta. Mary Kubica are talentul de a descrie foarte bine stările și trăirile personajelor sale.

M-a impresionat povestea lui Willow dar și a lui Heidi, despre care aveam o cu totul altă părere la început. Îmi plac personajele imperfecte, cu slăbiciuni, defecte, traume aparent inexistent dar de fapt nerezolvate. Par foarte reale.

Mi-a plăcut și de Chris, de felul în care o iubește pe Heidi, de devotamentul lui față de ea. Aș zice, așa bărbați are să reziste ispitelor, mai rar. Dar poate că există și în realitate.

I-am dat 5 steluțe din 5 pe Goodreads și vă recomand s-o citiți dacă aveți chef de un roman care vorbește despre imperfecțiune și suferință. Este o poveste tristă dar al cărei final nu este unul așa dramatic ca cel din ”Fata cea bună”.

Vouă vă place genul ăsta de cărți, care spun povești despre suferințe, traume, imperfecțiunea firii umane?

 

5 comentarii publicate

  1. eu atata stiu, ca eu nu as avea curajul sa aduc o straina in casa, oricat de mult mi-ar placea sa o ajut. Treaba e ca sunt tare curioasa ce ascunde aceasta Willow si daca nu cumva le pune in pericol casnicia celor doi soti. Pare genul meu de carte. Sper sa nu ma insel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.