la belle epoque

Nouăți literare: La Belle Époque. Amurgul unei lumi de Mary McAuliffe

Noutăți literare : La Belle Époque. Amurgul unei lumi de Mary McAuliffe

Cu o măiestrie artistică inegalabilă și o atenție deosebită acordată detaliilor istorice și documentelor inedite, dar și imaginilor de epocă mai puțin cunoscute, Mary McAuliffe își completează, cu această nouă lucrare, cronica pariziană din care cititorii români cunosc deja Parisul anilor nebuni.

De la Expoziția Universală din 1900 și până la sfârșitul Primului Război Mondial, Parisul a fost, cu adevărat, centrul cultural al Occidentului. Aici au trăit și au creat artiști de geniu (Pablo Picasso, Auguste Rodin, Henri Matisse, Igor Stravinski, Maurice Ravel, Marcel Proust), oameni de știință (Pierre și Marie Curie), dar și inovatori (André Citroën, Louis Renault, Auguste și Louis Lumière), fiecare în parte izbutind să revoluționeze propriul domeniu de activitate.la belle epoque

Orașul Luminilor a devenit capitala haute couture și a produselor de lux, aici au apărut unele dintre primele cinematografe și a fost construit le métro. Numai că lumea de la începutul veacului trecut, oricât de strălucitoare și de frivolă, se afla deja în declin: sâmburele disoluției la Belle Époque fusese deja sădit și Primul Război Mondial se profila la orizont. Iar conflagrația avea să îi pună la grea încercare pe toți locuitorii extravagantei citadele.

Despre carte:

The New York Times

„În La Belle Époque. Amurgul unei lumi, genialul istoric care este Mary McAuliffe își folosește talentul scriitoricesc […] pentru a zugrăvi anii de început ai secolului al XX-lea, împletind, cu o măiestrie inegalabilă, firele nenumăratelor povești ale unora dintre cele mai fascinante personalități ale istoriei și artei pentru a crea o frescă de neuitat a Parisului.”

Publishers Weekly

„McAuliffe reînvie o epocă plină de viață și de contradicții […] într-o narațiune extraordinar de captivantă.”

The Wall Street Journal

„În cronica ei atotcuprinzătoare, Mary McAuliffe ne oferă o detaliată relatare a evenimentelor fiecărui an din a doua parte a perioadei denumite la Belle Époque, iar structura cronologică pe care o folosește drept cadru al narațiunii generează juxtapuneri uluitoare: într-o pagină, tânărul Charles de Gaulle este uluit de interpretarea lui Sarah Bernhardt, iar, în următoarea, Pablo Picasso hoinărește prin Paris având în buzunar un pistol pe care i l-a dăruit zurbagiul avangardist Alfred Jarry. […] Cu toate că este o lucrare de istorie cât se poate de serioasă și de bine documentată, cartea are tot farmecul unui album excelent ilustrat și toată savoarea bârfelor din lumea bună.”

Fragment din carte

”Era jumătatea lunii octombrie a anului 1900 când Pablo Picasso ajungea în
Gare d’Orsay, noua și aglomerata gară a Orașului Luminilor.1
Venea din Barcelona, avea 19 ani și multe visuri îndrăznețe. În definitiv, una dintre picturile sale
era expusă în pavilionul Spaniei din Expoziția Universală din 1900. Ce lovitură! Și
ce mod de a-ți face intrarea la Paris! La puțin timp după ce aflase că urma să plece în
acea călătorie, cuprins de euforie, Picasso mâzgălise pe marginea unui autoportret:
„Eu, regele”. Și nu doar o dată, ci de trei ori! O profeție care avea să se împlinească.
Tânărul pictor era însoțit de cel mai bun prieten al său, Carles Casagemas*, artist
și poet aspirant, care, la rândul lui, tânjea să guste viața lumii artistice și a faimoasei
boeme a orașului. Expoziția urma să se închidă la 12 noiembrie, astfel că tinerii nu
aveau niciun minut de pierdut dacă doreau să o viziteze.”

Mai multe fragmente din carte poți citi AICI

Despre autoarea cărții – MARY McAULIFFE

Este deținătoarea unui doctorat în istorie acordat de Universitatea din Maryland, a predat la mai multe universități și a ținut prelegeri la Smithsonian Institution. A petrecut foarte mult timp în Franța, mai ales la Paris, despre care a scris mai multe cărți: Paris Discovered, Dawn of the Belle Epoque, Twilight of the Belle Epoque (La Belle Époque. Amurgul unei lumi)Paris on the Brink, Paris Discovered și When Paris Sizzled (Parisul anilor nebuni)Locuiește la New York cu soțul ei și își prezintă amintirile și fotografiile din Paris pe blogul său (www.Parismsm.com).

la belle epoque corint istorie

Cartea este disponibilă pe siteul editurii (apasă aici)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.