o bibliotecă

O bibliotecă plină de cărți … așezate altfel (leapșa)

O bibliotecă plină de cărți … așezate altfel (leapșa)

Am văzut zilele trecute la Dorina pe blog o provocare foarte drăguță și ușor de făcut. Titlul acesteia este ”o librărie plină de cărți” dar eu l-am modificat și am pus ”bibliotecă” în loc de librărie. Mi-am imaginat ca vorbesc de propria mea bibliotecă, destul de mărișoară și care ce-i drept ar trebui nițel organizată.

Cărțile cele mai noi le-am organizat eu acum în funcție de editurile la care au fost tipărite dar cele vechi, adica bibliotecă în care au strâns cărți părinții mei și eu când eram mai tânără clar trebuie reorganizată puțin. Aș putea pune în practică și ideile Danielei dar cred că m-aș speria să vă cât de mare e raftul cu cărți necitite încă. o bibliotecă

Bun, dar să revin la rafturile pe care ni el propune Daniela să le alcătuim așezând pe ele cărți imaginare sau nu.

1. Raftul 1 –  cu cărți pe care nu le-am citit încă

Of, raftul asta cred că ar fi unul dintre cele mai bogate rafturi. S-ar rupe sub greutatea cărților pe care mi-aș dori să le citesc. Am liste peste liste. Unele din cărți sunt deja cumpărate și așteaptă cumințele să fie citite iar altele sunt doar în plan. Am promis că anul acesta mă abțin pe cât posibil să fac noi achiziții și să reduc numărul cărților așezate pe acest raft.

Și ca să iau doar 5 exemple din cărțile care așteaptă deja pe raftul bibliotecii mele pentru a fi citit, iată:

  • seria ”Alina Marinescu” de Monica Ramirez
  • trilogia ”Pragul” de Doina Roman pe care eu am avut norocul să o cumpăr foarte ietin de aici.
  • Unul dintre  noi minte” de Karen M. McManus
  • Tu” de Caroline Kepnes
  • Ucenicul asasinului” de Robbin Hobb

Aș putea continua lista dar sunt prea multe și cred că ar trebui să fac un articol doar despre acest raft imaginar.

2. Raftul 2 – cu cărți pe care nu e nevoie să le citesc

Aici intră cărțile soțului meu adică cele de popularizare a științei și de istorie. De acord ca sunt utile, necesare dar eu nu am răbdare să le citesc. Îl am pe el lângă mine, ca o mică enciclopedie ambulantă și șa nevoie îmi povestește el o mulțime de lucruri interesante iar eu ascult ca un copil silitor 🙂

3. Raftul 3 – cu cărți pe care o să le citesc … mai târziu

Nu cred că există cărți pe care să le citesc mai târziu ci doar cărți pe care nu le-am citit încă. Adică tot pe acolo e. Eu aș vrea să nu existe ”citesc mai târziu” ci mai degrabă ”citesc acum tot”.  Imposibil de realizat, din păcate. Așa că zău dacă știu ce să așez pe raftul asta. Probabil l-aș forma lângă primul așa încât să fie unul în continuarea celuilalt.

4. Raftul 4 – cu cărți care au fost scrise din alte motive decât să fie citite

Hm, oare există astfel de cărți? Cu siguranță sunt deși intenția scriitorului nu a fost asta. Dacă aș scrie eu acum un titlul de carte de acest gen cred că aș face o nedreptate. Asta pentru că sunt sigură că acele cărți îți au și ele cititorii lor, așa proaste cum sunt. Prefer totuși ca în biblioteca mea să nu existe astfel de cărți.

5. Raftul 5 – cu cărți care dau bine în bibliotecă

Mai nou, majoritatea cărților au coperți frumoase și îți e mai mare dragul să ”te lauzi” cu ele în bibliotecă. Asta referitor la aspectul exterior. Dacă ar fi să aleg o carte la întâmplare, după copertă, prima care îmi vine în minte ar fi ”Blestemul câștigătorului(vezi aici recenzia).

Dacă însă e să ne luăm după valoarea scriiturii dau bine în bibliotecă acele cărți scrise de mari clasici precum Balzac, Shakespeare sau Goethe dar și cărți publicate de cei ce au câștigat premii Nobel pentru literatura. Una dintre ele care ”dă bine” și la mine în bibliotecă este ”Obosit de viață, obosit de moarte” scrisă de Mo Yan.

6. Raftul 6 – cu cărți pe care tot vrei să le citești dar nu mai apuci

Aici aș trece ”Jocurile Foamei”. Ca fan al genului distopic pare ciudat să zic ca nu am citit seria dar nu, încă nu am reușit s-o citesc. Am încercat să văd filmul dar nu m-a impresionat sau mai bine spus nu mi-a plăcut așa că am tot amânat să citesc seria. Au tot apărut alte cărți noi și pare că acestei atât de faimoase trilogii nu îi mai vine rândul…

și am mai găsit, în comentariile la articolul Danielei, o recomandare care mi-a plăcut așa că mai trec un raft aici:

7. Raftul 7 – cu cărți amuzante sau care te bine dispun oricând le-ai citi

Prima care îmi vine în minte ar fi ”Îmbrățișări la Paris” de Juliette Sobanet sau ”Manichiură pentru mort” a Dariei Donțova

Ei, ce zici? Preiei și tu leapșa? Ne spui și nouă cum ai așeza cărțile pe rafturile imaginare?

5 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.