pe urmele lui Shogun în țara florilor de cireș

Pe urmele lui „Shogun” în țara florilor de cireș

Cred că mulți dintre voi ați auzit, dacă nu chiar ați citit „Shogun”, cartea scritorului și scenaristului James Clavell. Și probabil că cei ce au citit ”Shogun” au fost impresionați de poveste și fascinați mai apoi de cultura, civilizația și istoria niponă, așa cum am fost și eu cândva și cum sunt și acum.

Cartea lui James Clavell a fost primul meu contact cu o lume necunoscută mie la acele vremuri. Prima ediție a celebrului roman (apărut în 1975) a fost publicată la noi, la editura Univers, în anul 1988, adică acum 30 de ani!țara florilor de cireș

În acele vremuri, în care cărțile bune, sau să le zicem ”altfel”, se cumpărau „pe sub mână”, a avea în bibliotecă un exemplar din ”Shogun” era un privilegiu. Și mulțumită părinților mei care aveau „o relație” la singura librărie din oraș, eu am avut acest privilegiu de care m-am folosit pentru a face cunostință cu o cultură și o civilizație de care am fost fascinată pe loc.

Shogun și dragostea pentru Japonia

Romanul lui James Clavell a fost atunci publicat în două volume, fiecare de peste 600 de pagini. Vă dați seama?! 1200 de pagini să le citești pe nerăsuflate înseamnă că acea carte e a naibii de bună, ținând cont și de vârsta la care am citit-o și mai ales la cum sau cât se mai citește azi.

Lectura romanului mi-a adus o „dragoste la prima vedere” pentru cultura și civilizația japoneză. Nu uit nici acum, după 30 de ani, primele mele cuvinte în limba japoneză, învățate după lectura romanului: arigato (mulțumesc), sayonara (la revedere), konnichi wa (bună ziua).

Și, așa cum prima dragoste nu se uită, nici eu nu am uitat de visul de a vizita într-o zi Japonia. Am rămas de atunci cu dorința în suflet de a putea ajunge pe meleagurile Țării Soarelui-Răsare. Îmi doresc să merg pe urmele lui John Blackthorne (personajul principal al cărții), numit apoi de către japonezi Anjin-san și să văd cu proprii mei ochi măcar o părticică din acest fascinant tărâm îndepărtat.

Se spune că personajul John Blackthorne ar fi fost inspirat din realitate, mai exact ar fi fost vorba de William Adams, primul călător englez care ajunge în Japonia, și primul european care primește titlul de samurai. Acesta este cucerit de fascinanta cultură și civilizație japoneză și nu se mai întoarce în Europa, decedând în 1620 la Hirado, Nagasaki. Deși nu am văzut Japonia, îl înțeleg.romanul shogun prima editie in romana

Anjin-san, personajul din ”Shogun” ajunge din prizonier, samurai si apoi hatamoto, adică sfetnic al unuia dintre cei mai influenți seniori (daimyo) ai Japoniei acelui timp, Toranaga care îl ia cu el la Osaka.

Toranaga, senior de Kwanto, Cele Opt Provincii, General-sef al Armatelor de Răsărit are ambiția de a deveni shogunadică de a avea cel mai mare grad militar din Japonia. Cel ce deține acest rang are o putere mai mare chiar decât a împăratului!

Această relație specială pe care ajunge s-o aibă cu Toranaga îl va face pe Aijin-san să treacă de la neînțelegerea stilului de viață japonez la îmbrățișarea acestuia. Așa cum pentru Blackthorne alias Anjin-san, totul este nou și diferit de ceea ce a trăit până atunci, așa este și pentru cititorii romanului. Așa ar fi și pentru oricare dintre noi dacă am ajunge să călătorim până în Tara Soarelui-Răsare.

Dar nu am de gând să fac recenzia cărții așa cum ar părea ținând cont de această lungă introducere. Ceea ce am încercat să fac scriind aceste rânduri introductive este să vă spun care ar fi unul dintre motivele care m-ar determina acum, când am mai multe posibilități financiare, să plec într-o mică excursie până în îndepărtata Japonie.

Clar că nu este singurul motiv pentru care mi-as dori să vizitez Japonia ci ar fi multe, mult mai multe decat aș putea enumera eu aici, în acest articol așa încât să nu devină prea lung. Cultura și civilizația japoneza este una deosebită iar Japonia este o țară superbă și intrigantă. Cum să nu-ți dorești să o vizitezi?

Dacă atunci când am citit Shogun nici măcar nu puteam visa la așa ceva (granițele erau închise, posibilitățile financiare mici), acum situația s-a schimbat foarte mult. Au apărut agenții de turism, cum este Exact Travel Club, care organizeaza excursii în Japonia, iar posibilitățile financiare permit așa o investiție, chiar dacă este vorba de una mai mare.

Evident că titlul articolul meu este ușor romanțat, cred că v-ați dat seama. Amintirile mele leagă romanul „Shogun” de această fascinantă cultură și civilizație, de dorința de a vizita aceste locuri făcând o excursie în Japonia. Acesta este „misterul” titlului care poate că vă intrigă.mancare japoneza

Nu am cum să plec efectiv pe urmele lui Shogun și cred că ați înțeles motivul din ce am scris mai sus. Dar mi-ar plăcea să văd locurile din Japonia în care s-a desfășurat acțiunea romanului, unde Aijin-san a cunoscut fiorii dragostei pentru Mariko-san, palatele în care se duceau jocurile de putere și interese politice țesute în jurul lui Toranaga-sama, să gust din mâncărurile lor tradiționale cum ar fi un orez cu peste crud murat în wasabi la o masă încheiată cu sake „made in Japan” sau pur și simplu să degust, așezată pe un tatami, un ceai privind tabloul superb al florilor roz de cireș din primăvara japoneză.

Dacă ar fi posibil mi-ar plăcea să văd și locațiile unde s-a făcut filmul. Da, cartea este ecranizată și vă las mai jos un video în ideea că poate sunteți curioși să urmăriți măcar puțin din acțiune, ca mai apoi să vă doriți să citiți și cartea după care să visați, ca și mine la o excursie în Japonia pe urmele personajelor din romanul ”Shogun”.

https://www.youtube.com/watch?v=wCDtnpYPyd8

În Japonia cu Exact Travel Club

Evident că dacă vreți și voi să vizitați Țara Soarelui-Răsare, dar din alte motive decât ale mele, puteți alege orice traseu sau circuit în Japonia. Vă pot recomanda câteva oferte și vacanțe foarte interesante, de la Exact Travel Club pentru a putea vizita Japonia în 2019.

De exemplu, dacă vreți să vă petreceți vacanța de Paște într-un alt decor decât cel românesc, puteți pleca într-un circuit în Japonia cu Exact Travel Club pentru un tur aniversar. Actualul împărat Akihito o să abdice pe 30 aprilie 2019, fiind succedat de prințul moștenitor Naruhito.

Este prima abdicare după 200 de ani din istoria Japoniei, moment care va fi marcat, cu siguranță de evenimente deosebite. În plus, finalul de aprilie aduce privirii un superb spectacol floral: azalee colorate în toate nuanțele de roz sau vestita glicină cu șiragurile sale lungi de flori vă vor lăsa amintiri de neuitat.

Sau, vă puteți petrece vacanța de vară într-un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză, oferit tot de Exact Travel Club. care sunt cunoscuți pentru experiența lor internațională de peste 20 ani.

În fiecare colțișor al Japoniei se desfășoară festivaluri ”Matsuri” unde poți avea ocazia să guști mâncarea lor autentică, sau să descoperi decorațiuni deosebite și să te bucuri de costumele și hainele lor tradiționale. Vara este singurul anotimp în care poți escalada muntele sacru Fuji, unde vei putea privi răsăritul de la înălțime.

muntele fuji

Știți că la fiecare început de an, se zice să e bine să ne facem lista cu dorințe care să se realizeze în anul care vine. Ei bine, eu îmi voi trece pe listă dorința de a vizita Japonia. Sper să se și îndeplinească.

În Japonia ai nevoie de un ghid

Iar dacă prin Europa aș avea curaj să mă plimb, împreună cu familia, pe cont propriu, adică fără a apela la serviciile unei agenții de turism și fără a avea nevoie de prezența unui ghid cu mine, într-o excursie în Japonia NU aș pleca fără un ghid „la purtător”.

Cultura și civilizația niponă este total diferită de a noastră. Ar trebui să cunosc limba, să le știu obiceiurile ca să pot pleca pe cont propriu. Nu cunosc niciuna, nici alta. Așa că fără un ghid specializat în așa ceva, sinceră să fiu, m-aș simți în nesiguranță.

Și apoi, una este să știi că ai lângă tine pe cineva care știe exact unde să te ducă, ce frumuseți să-ți prezinte, să-ți vorbească despre ele pe larg și pe limba ta, să aranjeze totul în ce privește cazarea și masa și alta e să ajungi la fața locului și să începi tu să întrebi localnicii. Cu alte cuvinte prezența unui ghid m-ar scăpa de un mare stres.

Dacă Blackthorne săracul nu a avut încotro și a trebuit să se descurce de unul singur atunci când a eșuat pe coastele Japoniei, nu este și cazul meu acum. Eu am alte opțiuni de care aș profita și aș alege să plec în Japonia prin Exact Travel Club.muntele Fuji Japonia

3 motive ca să alegi Exact Travel Club pentru o excursie în Japonia

De ce prin ei? Vă voi da doar 3 motive pentru care vreau să fac această alegere:

1.posibilitatea de personalizare a excursiei. De la Extrem Travel Club poți cere, în afara circuitelor existente în oferta lor, să pleci într-un tur personalizat. Adică exact ce caut eu pentru a-mi vedea visul cu ochii. Eu nu cunosc prea bine Japonia așa că singură nu am cum să mă descurc ca să merg pe urmele personajelor din romanul ”Shogun”. Însă ei mă pot ajuta făcându-mi o ofertă specială și fiindu-mi alături în călătoria vieții mele.

2.așa cum am argumentat și mai sus, nu aș pleca în Japonia fără să am un ghid cu mine. Iar cei de la Exact Travel Club au așa ceva. Au o echipa de ghizi profesionişti şi dedicați, formată din persoane care fie au studiat cultura și civilizația japoneză fie chiar s-au născut și copilărit în Japonia și știu din proprie experiență ”mersul lucrurile” pe acolo, oameni care cunosc locurile, limba, obiceiurile. Cu alte cuvinte cunosc Japonia ”ca-n palmă” și mă pot ajuta să-i descopăr secretele.

3.personalul agenției este unul profesionist, prietenos și prompt. Nu se lasă sunat și rugat să dea informații despre ce trebuie să faci pentru a pleca în siguranță în excursie ci sunt proactivi. Știu să organizeze foarte bine traseele pe care le propun și îți asigură confortul necesar unei vacante fericite. Am discutat puțin cu cineva de la ei și mi s-a părut o persoană foarte drăguță, amabilă și săritoare. Adică mi-a făcut o impresie foarte bună încă de la început.

Din discuții am aflat o informație care vă poate fi vouă de ajutor: Exact Travel Club este SINGURA agentie de la noi autorizată să emită abonamente de tren Japan Railways. Rețineți acest lucru! Poate fi printre motivele pentru care voi ați alege această agenție ca să călătoriți în Japonia.

Poate că pentru unii dintre voi motivul pentru care eu mi-aș dori să vizitez Japonia este unul infantil. Așa o fi, nu zic NU. Însă el este sămânța acestei dorințe sădită de atâția ani în mintea mea. Pe parcurs s-au adunat și alte motive despre care poate că vă voi mai vorbi cu altă ocazie.

Până atunci vă sfătuiesc să citiți și voi ”Shogun” pentru a vă îndrăgosti iremediabil de superba și enigmatica Japonie. Și între timp poate reușesc și eu să ajung în țara florilor de cireș cu ajutorul prietenilor mei de la Exact Travel Club. 🙂

gheisa japonia

***Articol scris pentru proba 15 din cadrul concursului SuperBlog 2018***

surse foto: arhiva personală, www.extclub.ro, pixabay.com

6 comentarii publicate

  1. Ca sa fiu sincera, Shogun-ul nu l-am citit si Japonia n-as zice ca pe lista tarilor pe care imi doresc eu sa le vizite. Dar, daca ar fi sa castig o excursie in Japonia, n-as refuza, iti dai seama. Nu are oricine sansa sa viziteze Tara Soarelui Rasare.

  2. Foarte frumos articolul! Shogun a fost si pentru mine o initiere in lumea samurailor, de atunci citind alte si alte carti, cum ar fi fascinanta poveste a lui Musashi. Evident, mi-ar placea o excursie in Japonia!

    • Ma bucur ca ti-a placut articolul. Uite ca eu inca nu am citit Musashi desi o am in biblioteca. Am citit insa Nobila Casa, scrisa tot de el. Faina si asta dar tot ”Shogun” e prima mea dragoste 🙂

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Proba 15. Japonia de după cireși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.