educația financiară a copiilor

Pledoarie pentru educația financiară a copiilor noștri

Se tot spune că trăim vremuri în care consumerismul e la putere. Vremuri în care vânzările fac diferența și în care suntem bombardați din toate părțile de reclame care să ne „ajute” să cheltuim banii câștigați cu greu.

Criza economică din 2008  a dus însă la apariția unui nou trend: preocuparea oamenilor pentru economisire. Deși economisirea nu este un concept nou, a trebuit să ne aducem aminte de ea primind o lecție dură.

educația financiară a copiilor

Am readus astfel în discuție și partea de economii în bugetul personal. Drept e că multora dintre noi ne-au cam lipsit lecțiile de educație financiară.

Am fost învățați că, dacă avem un loc de muncă bun, care să ne ofere un venit constant, nu mai trebuie să ne facem griji despre felul în care vom trăi până la pensie și după.

Însă prezentul ne-a învățat că nu e suficient să ai doar un salariu care să te ajute să trăiești de la o lună la alta. E nevoie de mai mult pentru că viitorul nu e liniar, ci imprevizibil. În acest spirit ar trebui să ne educăm copiii!

Pledoarie pentru educația financiară a copiilor

Preocuparea noastră, ca părinți este de a-i oferi copilului tot ce este mai bun și tot ce își dorește. Poate cândva noi nu am avut tot ce ne-am dorit și din această cauză acum avem tendința de a oferi, uneori prea mult copiilor noștri.

Știți cum se zice, „dacă eu nu am avut, măcar el să aibă”. Nimic rău în asta doar că ne vom crește copiii învățându-i, fără să vrem și din prea multă dragoste, că în viață totul se obține ușor.

BRC economisire

Vor ajunge mai apoi la maturitate și vor constata că lucrurile nu stau chiar așa, că a face bani nu e simplu, că necesită multă muncă și mai ales că nu vor mai putea avea tot ce își doresc fără a munci din greu și fără a ști să-și gestioneze banii cu înțelepciune.

Nu e suficient că ne creștem copiii ghidându-ne după concepte moderne de parenting. Copiii noștri au nevoie și de o educație financiară care să-i ajute în viitor să devină persoane mature și independente financiar.

În manualele de matematică am văzut multe exerciții care iau ca exemplu cheltuirea banilor. Nimic greșit! Însă rolul nostru ca și părinți este să explicăm copiilor că banii se cheltuie cu măsură, că se pot cheltui NU doar acum ci și mai târziu, că ar trebui să-i cheltuim doar pe ce ne este cu adevărat de folos, să nu-i risipim ci să-i economisim, într-un cuvânt, să-i învățăm conștientizarea gestionării banilor încă de mici.

Școala de bani de la BCR

În acest sens o mână de ajutor vine de la Școala de Bani, un proiect inițiat de BCR care te învață nu neapărat cum să faci bani ci mai ales cum să-i administrezi așa încât să-ți capeți independența financiară. Pentru câteva luni, 1.000 de angajați ai băncii au devenit profesori de educație financiară pentru cei care au participat la cursurile ținute în întreaga țară.

Aceștia au învățat cum să alcătuiască un buget personal, un plan de economii și au primit sfaturi despre cum se investesc banii cu randamente realiste.

Mai mult decât atât, programul național de educație financiată al BCR are și o componentă care se adresează strict celor tineri, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

La Școala de bani pe roți se organizează ateliere interactive de educație financiară în care copiii au posibilitatea să treacă prin diferitele etape ale înțelegerii și conștientizării modului în care se folosesc banii în economie.

România are nevoie de oameni cu încredere în ei, iar încrederea se obține atunci când deciziile pe care le luăm se bazează pe cunoștințe și înțelegere, mai ales cand vorbim despre deciziile financiare.” – Sergiu Manea, CEO BCR

Ca economist de profesie și fost angajat în domeniul bancar pot spune că acest proiect este o inițiativă foarte bună și mi-ar plăcea să ajungă și la noi în oraș .

Avem nevoie de mai multe proiecte de acest gen, de mai multă implicare din partea tuturor celor care pot să ajute la conștientizarea comportamentului financiar și la educarea financiară a celor din jur.

Și cum schimbarea începe cu tine poți porni de la aflarea profilului tău financiar făcând testul de pe site. Al meu este cel din imagine. Al tău?

profil financiar

*** articol scris pentru proba 6, SuperBlog 2018, ediția de toamnă ***

2 comentarii publicate

  1. mie sigur mi-ar prinde bine cursurile scolii de bani pentru ca de la orele de economie eram cam absenta si acum nu stiu cum sa fac un buget. Si sfaturile de economisire mi le-as nota pe absolut toate pentru ca nu reusesc deloc sa pun bani deoparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.