cuba libre film netflix

Povestea Cubei libere (recenzie film serial)

Povestea Cubei libere (recenzie film serial)

Cum este oare să trăiești într-un paradis tropical? De multe ori m-am gândit la asta și am visat că mi-aș dori să ajung să trăiesc într-o țară caldă, tropicală. Mie îmi place căldura, deși în țara noastră și iarna are farmecul ei.

Într-o țară caldă însă este cald tot timpul anului. Ai nevoie de haine subțiri și nu trebuie să-ți încălzești locuința. Dacă ai o muncă decentă și câștigi decent, ar trebui ca banii să-ți ajungă mai bine decât la noi. Desigur că există și dezavantaje, cum ar fi sâcâitoarele insecte și poate dacă ești ghinionist și bolile tropicale. Dar te înveți să treci peste neajunsuri și să te bucuri de viață. Așa pare văzută dinafară viața într-o țară caldă, într-un paradis tropical.

Pentru pasionații de istorie recentă vă propun un serial interesant, intrigant, șocant chiar: Povestea Cubei libere de pe platforma Netflix. Cuba este un paradis tropical, dar după ce vei vedea serialul te vei mai gândi nu de două ori, ci de mai multe ori, dacă ai avea cumva intenția să te muți în această țară. Pentru că un paradis tropical nu este de ajuns să-ți garanteze o viață fericită.

Se pare că există locuri pe Pământ în care nimeni nu și-ar dori să fie, după ce a cunoscut libertatea din țările civilizate. Oare cum este să trăiești fără libertate? Cine își mai amintește cum era înainte de 1989? În Cuba a fost și este încă mult mai rău.

Serialul de pe Netflix prezintă istoria recentă a Cubei, adică mai cu seamă cea din anii 1950 încoace, deși în primul episod găsim și referiri la anii colonialismului. Cuba a fost răsfățată de natură cu toate cele necesare unui paradis: o insulă deloc mică, cea mai mare de fapt din Marea Caraibilor, situată într-o zonă cu climă tropicală, cu pământuri fertile și cu apele din jur pline de pești. O insulă, o țară care ar avea toate premisele să fie una foarte bogată, în care să fie minunat să trăiești.

Dar tocmai acele atuuri ale Cubei au devenit și slăbiciunea ei, această insulă/țarii fiind tot timpul ținta marilor puteri coloniale. Vestigiile arheologice din Cuba care atestă locuirea ei sunt mai vechi decât piramidele egiptene. Și poate că înaintea coloniștilor viața chiar a fost frumoasă și fericită în Cuba.

Dar Cuba a devenit ulterior colonie spaniolă, după descoperirea ei de către Cristofor Columb, iar ulterior un important centru al comerțului cu sclavi. S-a terminat cu paradisul pentru cubanezi. În plus, bolile aduse de europeni au ucis cea mai mare parte a populației indigene.

Și totuși, sub dominație străină de-a lungul a aproape patru secole, s-a născut națiunea cubaneză, care și-a dorit independența. Au urmat ani lungi de lupte, de revoluții și contrarevoluții și se pare că încă nu s-a încheiat totul.

Cuba a fost locul de unde „a plecat” tutunul în întreaga lume. Zahărul este de asemenea un bun de export important al Cubei, deoarece țara produce de pe plantațiile de trestie de zahăr o cantitate uriașă de zahăr de trestie.

Regimul comunist s-a instalat în Cuba din 1959 și așa a rămas până în prezent. Cuba continuă să fie una dintre cele mai izolate țări din lume, deși față de altă țară cu regim comunist dur (Coreea de Nord), în această țară este încurajat turismul, astfel că anual vin totuși un mare număr de turiști străini.

Dar despre Cuba și despre istoria recentă a acestei țări veți afla lucruri interesante urmărind serialul în opt episoade de pe Netflix.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.